Yukarıdaki grafik Amerika'daki 5 yazılım ve teknoloji şirketinin yıllara göre ellerindeki nakit parayı gösteren bir grafik. Gelişen Dünya'da teknolojinin ve yazılımın ne kadar hayatımıza girmekte olduğunu yakından hissediyoruz. Bugün Amerika'da ilkokula kadar inen yazılım dersleri yarının Dünyası'nda mesleklerin ve iş alanlarının ne kadar farklılaşacağını da net olarak ortaya koyuyor. Bugün gördüğümüz birçok meslek bundan 10 yıl sonra tarih sayfalarında yerini alacak. Mesleklerin hemen hepsinin icraatçıları teknolojinin içerisinde olması gerekecek. Örneğin bir avukatın yazılım bilmesi gerekecek. Çünkü dijital sistemler içerisinde mesleğinin icrasını gerçekleştiriyor olacak. Tıpkı yabancı dil gibi.

Hal böyle olunca yeni ekonomide ulusal ve uluslararası şirketler de kendi adlarına konumlanma hesaplarını yapıyorlar. İhtiyaçlar, beklentiler, iş yapış şekilleri, kısacası hayatımızda birçok şey gün be gün farklılaşıyor. Yani değişim kaçınılmaz. Dünya'nın en büyük şirketleri yarışında hep petrol şirketleri öndeyken artık yazılım şirketleri en ön sıralara yerleşmeye başlıyor. Bunun yanında katma değeri yüksek alanlar olduğu için şirketlerin nakit varlıkları da oldukça güçlenerek geliyor. Örnek olması açısından bugün Apple şirketinin kasasında 246 Milyar Dolar nakit varlığı var ve şirket değeri 1 trilyon dolar civarındadır. Soldaki grafikte ülkemizin 2022 yılına kadar olan Gayri Safi Yurtiçi Hasılasını görebilirsiniz. Diğer taraftan 2. Grafikte 2014 yılında 19 Milyar Dolara Facebook'a satılan ve bugün hemen herkesin iletişim için kullanmakta olduğu Whatsapp'ın kullanıcı sayısını görebilirsiniz.

Tüm bunlar yaşanırken Türkiye'mizde de bu alanda güzel gelişmeler oluyor. Gram Games isimli bir oyun firması 250 Milyon Dolar karşılığında yurtdışında bir şirkete satıldı. Son derece gurur verici ve mutlu edici bir gelişmeydi. Tam da bu nokta Dünya'nın en büyük ekonomilerinden biri olmayı hedefleyen ülkemizi yakından ilgilendiriyor. Ülkemizde yatırımlarımızı arttırıyoruz. Son açıklanan rakamlarla ihracatımız artış gösteriyor. Yeterli olmasa da, eksiklerimiz olsa da gelişim anlamında yukarıya seyrediyoruz. Fakat geleneksel ekonominin yanında yeni ekonomi diye adlandırılan digital dünyanın işleyişini de kaçırmamız gerekiyor. Belki veriler inanılması zor gelebilir. Ya da ilgi çekmeyebilir. Ancak bugün ilgi çekmeyen hadiseler yarın önümüze geldiğinde hazır olamazsak en büyük ekonomilerde başka ülkeleri görürüz. Hep Güney Kore karşılaştırılması yapılır ki en yakın örneğidir. Bugün yeni ekonomide adım atan yarının birçok ülkesini göreceğiz. Bizler geleneksel ekonomi de bazı hedefler koyuyoruz. Örneğin ihracatımızı kilo/dolar bazında arttırmamız lazım. Katma değer yaratılması gerekiyor. Kesinlikle hem fikirim. Bir ölçümleme yöntemi ve başarı kriteridir. Ancak eş zamanlı olarak yeni Dünya içine hedefleri ve alt yapıyı hazırlamamız lazım. Geleneksel kriterler digital Dünya'da aynı metodlarla işlemiyor. Yazılım kilosuna bir paha biçemiyoruz. Dolayısıyla ülkemizde her alanda çalışanlarımız bu noktaları göz önünde bulundurulmalıdır. Son örnek olarak Microsoft herkesin kullandığı yazılım ihractlarına örnektir. Ülkemizde de kişisel kullanımdam şirket yazılımlarına bu alanda faaliyet gösteren ve emek harcayan çok sayıda firma mevcuttur. Bu alanda odaklanmamızı arttırırsak cari dengeler açısından önemli bir avantaj yaratmış olacağız.

Son İhracat rakamlarında artışlarla ülkemizdeki güzel gelişmeleri görmemiz için son verileri de paylaşmak istiyorum. Birçok olumlu etken dolayısıyla ihracatımız artıyor.

BununlaMotive oluyor ve gurur duyuyoruz. Önemli olan nokta katma değer noktasında verimliliğimizin arttırılması. Bugün Ethiopya'da tekstil üretim bölgeleri kuruluyor. Bizler katma değerli çalışmalara, teknolojiye ve yeni düzene oynamazsak geleneksel sektörlerde de rakiplerimiz çıkacak.

Söylediğim gibi yetkinlik ve işleyiş bazında yeni Dünya'yı iyi anlamamız gerekiyor!!!