Bir zamanların popüler mesleklerinden biri olarak kabul edilen, şimdilerde yok olmaya yüz tutan semercilik mesleği, ustası olmadığı İnegöl'de bitti. Semercilik mesleğinin İnegöl'deki son ustası olan 86 yaşındaki Cafer Duman, geçtiğimiz yıl hayatını kaybetti.

MESLEĞİN YAŞAYAN SON USTASI

Ustası olmadığı için artık yapılmayan semercilik mesleğini eski ustalardan olan 80 yaşındaki Fethi Erol'dan dinledik.

Mesleğin İnegöl'de yaşayan tek ustası olan Erol, 1951 yılında çırak olarak başladığı mesleğini 20 yıl yaptığını söylüyor.

POPÜLER MESLEKLERDENDİ

Mahalle muhtarı olan babasının yönlendirmesiyle mesleğe çırak olarak başladığını anlatan Fethi Erol,

"Eskiden meslekler azdı. Ya berber, ya nalbant yada sermeci olacaksın. 1951 yılından 1957 yılına kadar çırak olarak çalıştım. Daha sonra ustamdan izin alarak dükkan açtım.

Mesleği 20 yıl yaptıktan sonra bıraktım. Şimdi araba tamircileri nasıl çalışıyor ve iş yapıyorsa eskiden semerciler de öyle iş yapıyordu. Çok para kazanırlardı."

"Semercilik mesleğini yapan usta benden başka kalmadı. Mesleği yapan da yok. Benim çıraklığımda Bursa'da 30 tane semerci ustası vardı, şimdi 1 tane kaldı.

Bizim mesleğimiz eskiden sevilen ve popüler mesleklerinden biri olarak kabul edilirdi" diye konuştu.

Taksim'e yürümeye çalışan gruplara polis müdahalesi Taksim'e yürümeye çalışan gruplara polis müdahalesi

MÜZEDE HEYKELİ VAR

Semercilik mesleğinin İnegöl'deki son temsilcisi Cafer Duman, geçtiğimiz yıl hayatını kaybetmişti.

1947 yılından bu yana semercilik yapan Cafer ustanın heykeli, yaptığı semerler ve semer yapım malzemeleri İnegöl Kent Müzesinde sergileniyor.

Genç Gazete olarak 20 Kasım 2013 tarihinde yaptığımız haberde Cafer usta, "Şimdi bu mesleğe ne heves eden var ne de çalışan var. Mesleğin son temsilcisiyim" demişti.

ATA YADİGARI MESLEK SEMERCİLİK

En yaygın anlamıyla, yük ve binek hayvanı olarak kullanılan at, eşek ve katır gibi hayvanların taşıyacakları yükün hayvanın sırtına zarar vermemesi için ağaç iskelet üzerine deri ile keçe arası kamış otları ile doldurulup sarılarak dikilen semer çok özen isteyen bir sanat dalıdır. Çok eskiden beridir süregelen bir ata yadigarı meslektir.