Genel

21 Eylül Tarihte Bugün Neler Yaşandı? Düasyonlardan Katliamlara Tarihte Yaşanmış İlginç Olaylar!

21 Eylül’de dünya çapında ve ülkemizde birbirinden önemli olaylar gerçekleşti. Şimdi o günün öne çıkan başlıklarını yakından inceleyelim;

Abone Ol

1932 – Alaturka Güreş Müsabakaları
Bugün, Himaye-i Etfal Cemiyeti (bugünkü Kızılay) tarafından düzenlenen "Alaturka Güreş" müsabakaları, Taksim Stadyumu'nda gerçekleşti. Geleneksel Türk güreşi severler için bu müsabakalar, büyük bir heyecan kaynağı oldu.

1938 – İlk TV Haber Programı Yayınlandı
Düşünsenize, televizyon yeni yeni yaygınlaşıyor ve bugün BBC’de tarihin ilk TV haber programı yayınlandı. O zamanlar televizyon çok az kişide vardı ama bu olay, dünyanın haber alış biçiminde büyük bir devrim yarattı.

1947 – Zonguldak’ta Grizu Faciası
Zonguldak’ın Kozlu kömür ocaklarında büyük bir grizu patlaması meydana geldi. Bu acı olayda 48 işçimiz hayatını kaybetti. Her yıl olduğu gibi bu yıl da maden işçilerimizi rahmetle anıyoruz.

1958 – Adnan Menderes’ten Sert Açıklamalar
Başbakan Adnan Menderes, bugün sert bir konuşma yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir parti olmadığını söyleyen Menderes, İsmet İnönü’nün siyaseti bırakması gerektiğini belirtti. Dönemin siyasi atmosferi bu tür söylemlerle oldukça gerilmişti.

1964 – Malta’nın Bağımsızlığı
Bugün, Akdeniz’in küçük ama stratejik önemi büyük ülkesi Malta, Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazandı. O gün bugündür, Malta kendi bayrağıyla dalgalanıyor.

1977 – Üçüncü Düasyon Gerçekleşti
Ekonomi açısından zor günler geçiren Türkiye, bugün yine bir düasyon yaşadı. Dolar, 19,25 liraya; Mark ise 8,27 liraya çıktı. Bu, bir yıl içinde üçüncü kez yapılan düasyon olarak tarihe geçti.

1980 – Haydar Saltık Devlet Başkanı Genel Sekreteri Oldu
Orgeneral Haydar Saltık, bugünden itibaren Devlet Başkanı Genel Sekreteri olarak görev yapmaya başladı. Aynı gün Bülend Ulusu, 12 Eylül Darbesi sonrası yeni kabinesini açıkladı.

1995 – Buca Cezaevi Olayları
İzmir Buca Cezaevi'nde bugün gerçekleştirilen operasyonda 3 siyasi tutuklu ve hükümlü öldü. Olay, "Buca Katliamı" olarak tarihe geçti ve uzun süre tartışıldı.

2019 – Deprem Arnavutluk'u Salladı
Arnavutluk’ta bugün 5.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Özellikle Durrës Limanı bu sarsıntıdan nasibini aldı ve başkent Tiran’da 49 kişi yaralandı. Doğal afetlerin hayatımızda ne kadar büyük yer tuttuğunu bir kez daha hatırladık.