Personelle birlikte açıklama yapan merkezin sorumlu hekimi Dr. Simge Tezel, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün kadınların; eşitlik, bağımsızlık, özgürlük, politik ve ekonomik haksızlıkların giderilmesi cinsel ayrımcılığın sona erdirilmesi, kadınlara uygulanan her türlü şiddetin önlenmesi ve insan onuruna yaraşır çalışma koşullarının sağlanması yolunda verdikleri mücadelenin simgesi olduğuna inandıklarını söyledi.

Kadının aile içi şiddete maruz kalmasının bir insan hakları ihlali olduğunu söyleyen Tezel, "Ülkemizde ataerkil aile yapısı nedeniyle aile içinde kadına karşı şirket uzun yıllar mahrem alan kabul edildi. Özellikle dini ve toplumsal kuralların etkisiyle şiddet kadının katlanmak zorunda olduğu bir realite olarak görüldü. Oysaki kadına yönelik şiddet her şeyden önce bir insan hakkı ihlalidir."

Doğa otellerine talep arttı! Doğa otellerine talep arttı!

ŞİDDETE UĞRAYAN KADININ HAK ARAMA YOLLARI

Şiddete uğrayan kadının hak arama yollarını adım adım açıklayan Tezel şöyle devam etti; "Şiddete uğradığımızda veya uğrama tehlikesi bulunduğunda bu olayla ilgili şikayette bulunarak tutanak tutturmalıyız. Gerekiyorsa avukat ve uzman (psikolog, sosyal hizmet uzmanı) desteği talep edebiliriz."

"Fiziksel şiddete uğramışsak vücudumuzdaki izler kaybolmadan muayene olmamız önemlidir. Bu yüzden tutanak yazılmadan önce hastaneye sevkimizin yapılması konusunda ısrarcı olmalıyız. Polis tarafından tutanak hazırlarken, yaşadığımız olayı ayrıntılı bir şekilde anlatmalıyız. Yazılan tutanağı okumadan asla imzalamamalıyız. Sahip olduğumuz hakları sonuna kadar koruyup geliştireceğimiz inancıyla tüm kadınların bu anlamlı gününü kutluyorum."

KADINLAR NE YAPABİLİR?

Tezel ayrıca şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi bulunan kadınların polis merkezlerine, jandarma karakollarına, sağlık kuruluşlarına, Cumhuriyet Savcılığına, şiddet önleme ve izleme merkezlerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerine, belediyelerin kadın danışma merkezlerine ve kadın örgütlerine başvurabileceğini ayrıca Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma hattını arayabileceğini belirtti.

ÜCRETSİZ KANSER TARAMASI

Sadece kadın çalışanların bulunduğu KETEM'de kadınlara yönelik ücretsiz kanser taraması da yapıldığını anımsatan Tezel, kadınları kanser taramalarını yaptırmaya davet etti.