Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Aşkın Güra Bayık, bahar aylarında çocuklarda sıkça rastlanan alerjik nezle hakkında önemli bilgiler paylaştı. Dr. Bayık, alerjik nezlenin belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Çocuklarda Bahar Alerjisine Dikkat!
Dr. Aşkın Güra Bayık, bahar aylarında alerjik nezle vakalarının artış gösterdiğini belirtti. Alerjik nezlenin, özellikle polenlerin yoğun olduğu dönemlerde çocukların üst solunum yollarını etkilediğini ifade eden Bayık,
"Bahar aylarında burun akıntısı veya tıkanıklığı nedeniyle doktora başvuran çocukların yaklaşık yarısı alerjik rinit tanısı almakta. Bu durum genellikle mevsimsel olup, çiçek açmayan ve polenleri rüzgarla saçılan bitkilerden kaynaklanmaktadır,"
dedi.
İşte bahar alerjisinin belirtileri
Belirtiler arasında
1-kaşıntılı ve sulu burun akıntısı,
2-hapşırma,
3-burun ve gözde yanma,
4-gözlerde kaşıntı ve sulanma,
5-hırıltılı solunum,
6-horlama,
7-koku kaybı,
8-geniz ve damakta kaşıntı,
9-kulak tıkanıklığı bulunuyor.
Alerjik Nezle ve Astım İlişkisi
Alerjik nezlenin astım ile birlikte görülebileceğini kaydeden Uz. Dr. Bayık, alerjiye sebep olan çevresel faktörlerin, özellikle açık alanlardaki bitkiler tarafından tetiklendiğini vurguladı. Ayrıca, evdeki toz, hayvan tüyleri ve tütün dumanı gibi alerjenlerin de alerjik nezleye yol açabileceğini belirtti.
"Alerjik nezle şikayetleri olan çocuklarda astım görülmesi sık karşılaşılan bir durumdur ve bu belirtilere karşı ailelerin dikkatli olması gerekmektedir,"
ifadelerini kullandı.
Alerjik Nezlede İlaç ve Aşı Tedavisi
Uz. Dr. Aşkın Güra Bayık, alerjik nezlenin tedavisine yönelik olarak, öncelikle alerjiye sebep olan etkenlerden kaçınmanın gerektiğini söyledi. Çevresel koruma ve ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda ise immünoterapi yani aşı tedavisinin uygulanabileceğini belirtti.
"Polenlere karşı gelişen alerjik nezlede, çocuğun yeşil alanlardan uzak tutulması veya tedavi altında bu alanlarda bulunması gerekebilir. İlaçlar, belirtilerin görüldüğü günlerde kullanıldığında bile çocuğun şikayetlerini gidermeye yardımcı olabilir," dedi Bayık. Aşı tedavisinin, çocuğun bağışıklık sistemini düzenleyerek vücudun alerjenleri doğal karşılamasını sağladığını ekledi.