ABD’nin Massachusetts eyaletinde bulunan Tufts Üniversitesi’nde doktora eğitimini sürdüren Rümeysa Öztürk’ün sınır dışı edilmesini engelleyen önemli bir karar alındı.
ABD İç Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından 25 Mart'ta gözaltına alınan Öztürk hakkında başlatılan hukuki süreçte Boston Bölge Mahkemesi, dikkat çeken bir adım attı ve sınır dışı işlemini dava sonuçlanana dek durdurdu.
Mahkemeden statükoyu koruyan geçici tedbir kararı
Yargıç Casper yargı yetkisini korumak için harekete geçti
Boston Bölge Mahkemesi Yargıcı Denise J. Casper, Öztürk’ün avukatı tarafından sunulan Habeas Corpus dilekçesi kapsamında alınan kararda, "Mahkeme aksi yönde bir emir vermedikçe ve verinceye kadar Dilekçe Sahibi Amerika Birleşik Devletleri’nden çıkarılmayacaktır" ifadesine yer verdi. Bu karar, yargı süreci devam ederken Öztürk’ün sınır dışı edilmesini engelleyen geçici bir koruma işlevi görüyor.
Yetki anlaşmazlığı kararın merkezinde yer aldı
Mahkeme, davada taraflar arasında konu bakımından yargı yetkisine ilişkin ciddi bir anlaşmazlık bulunduğunu belirtti. Bu gibi durumlarda statükonun korunması gerektiğine vurgu yapan mahkeme, federal yargı içtihatlarına dikkat çekti. Kararda Columbia Üniversitesi'ndeki Gazze protestolarına öncülük eden aktivist Mahmoud Khalil’in davasına da atıfta bulunularak, benzer bir geçici tedbir kararı örnek olarak gösterildi.
"Mahkeme’nin yargı yetkisini korumak için, Mahkeme aksi yönde bir emir vermedikçe ve verinceye kadar Dilekçe Sahibi'nin Amerika Birleşik Devletleri'nden çıkarılmamasına karar verilmiştir."
Davalı üst düzey isimlerden resmi yanıt talebi
Trump, Rubio ve Noem gibi isimler davada yer alıyor
Mahkeme, davalılar listesinde yer alan önemli siyasi isimlere de dikkat çekti. Aralarında ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem gibi isimlerin bulunduğu davalıların, Öztürk’ün avukatı tarafından sunulan tadil edilmiş dilekçeye 1 Nisan 2025 Salı günü saat 17:00’ye kadar yanıt vermeleri gerekiyor.
Avukat: Gözaltı hukuksuz, derhal serbest bırakılmalı
Öztürk’ün avukatı, müvekkilinin gözaltına alınma işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek, bir yandan serbest bırakılmasını, diğer yandan ise sınır dışı işleminin tamamen durdurulmasını talep etti. Mahkemenin aldığı karar, henüz davanın esası hakkında bir hüküm olmasa da, öğrencinin hukuki süreci tamamlamadan ülkeden çıkarılmasını engelliyor.
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!