Bugün tarihte neler olmuş diye bir göz atmak ister misiniz? İşte, 18 Ekim tarihine damga vuran ilginç ve önemli olaylar…

Altay Dağlarına Koşan 500 Aşina Hanesi (439) Vey imparatoru T'ai-wu, Chü-ch'ü'yü yok ettiğinde, Aşina'nın 500 hanesi Cücenlerlere kaçıp Altay Dağları'na yerleşti. Düşünsenize, 500 hane koca bir imparatorluktan kaçıp dağlara sığınıyor. Bu olay, o dönemin göç ve siyasi kaoslarının da bir yansıması!

Moby Dick, "Balina" Adıyla İlk Kez İngiltere’de! (1851) Herman Melville'in ünlü romanı Moby Dick, ABD'de yayımlanmadan önce İngiltere'de The Whale (Balina) adıyla basıldı. Efsanevi romanın, İngiltere’de okurlarla buluşmasının tam yıl dönümü!

Alaska’nın ABD’ye Geçişi (1867) Bugün Alaska’nın ABD topraklarına katıldığı gün! 7.2 milyon dolar karşılığında, Rusya'dan alınarak Amerika’nın parçası oldu. Kim bilir, belki de şu an Alaska’nın donmuş topraklarında buz gibi tarih yatıyor!

İlk Uzun Telefon Hattı (1892) Chicago ve New York arasında ilk uzun telefon hattı açıldı. Düşünsenize, artık iki şehir arası “alo” diyebilmek o kadar kolay hale gelmişti ki!

ABD Porto Riko’nun Sahibi Oldu (1898) ABD, bugün Porto Riko’nun resmi sahibi oldu. İşte bu olayla, Porto Riko Amerika’nın “karayip incisi” olma yolunda ilerlemeye başladı.

Trablusgarp Savaşı’nın Sonu: Uşi Antlaşması (1912) Osmanlı’nın Trablusgarp Savaşı'nı sona erdiren Uşi Antlaşması, 18 Ekim'de imzalandı. Bir dönemin kapanıp yeni stratejik dengelemelerin başladığı bu anlaşma, tarih kitaplarında önemli bir yer tutuyor.

Ankara’da Komünist Hareketin Doğuşu (1920) Türkiye Komünist Fırkası, Ankara'da resmen kuruldu. Bugün, siyasi hareketlerin tarihsel süreçteki yerini bir kez daha düşünmemiz gereken bir gün olabilir.

BBC'nin Doğuşu (1922) Dünyanın en köklü yayın kuruluşlarından biri olan BBC bugün kuruldu. İngiltere’de yayın hayatına başlayan bu dev kuruluş, hala dünya çapında milyonlarca insanın bilgilenme kaynağı.

TBMM’nin Yeni Binası Hizmete Açıldı (1924) Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli simgelerinden biri olan TBMM'nin yeni binası bugün açıldı. Cumhuriyetin gelişiminde bu adım, ülkenin modernleşme sürecinin de önemli mihenk taşlarından biri.

Atatürk’ün At Yarışını İzlemesi (1936) Atatürk, bugün Ankara Hipodromu’nda at yarışlarını izledi. At sevgisiyle bilinen Ulu Önder, halkla iç içe bir gün geçirdi.

Venera 4, Venüs’e Ulaştı (1967) Sovyetler Birliği'nin uzay aracı Venera 4, Venüs gezegenine ulaştı ve Dünya dışında bir gezegenin atmosferini inceleyen ilk araç oldu. Bugün, uzay biliminde önemli bir dönüm noktası olarak tarihe geçti.

Tommie Smith ve John Carlos’un Kara Güç Selamı (1968) Dünya Olimpiyat Komitesi, iki zenci atleti, Tommie Smith ve John Carlos'u kara güç selamı verdikleri gerekçesiyle cezalandırdı. Sporda bile toplumsal mücadelenin bu kadar güçlü olduğunu düşündüğünüz bir an!

Azerbaycan’ın Bağımsızlığı (1991) Azerbaycan, Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan etti. Bugün Azerbaycan halkı, Cumhuriyet Günü'nü coşkuyla kutluyor. Bir ulusun özgürlük mücadelesi daha zaferle sonuçlandı!

Butto’ya Bombalı Saldırı (2007) Eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto, sürgünden döndüğü ülkesinde bombalı bir saldırıya uğradı. 126 kişinin hayatını kaybettiği bu saldırı, dünya siyasetinde yankı uyandırdı.

Kaynak: HABER MERKEZİ