Alkollü İçkilerin Hepsi Haramdır

İslam'da alkollü içkilerin tüketilmesi haram kılınmış ve sarhoşluk veren her şeyin miktarına bakılmaksızın haram olduğu ifade edilmiştir. Bu bağlamda, alkolsüz bira ve yemeklerde alkol kullanımı konusundaki görüşler, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından detaylandırılmıştır.

Genc Gazete Her Çeşit Alkol Haram Mı Üretim Aşamalarında Sentetik Alkol (11)

Alkolsüz Bira İçmek Caiz midir?

Alkolsüz Biranın Üretim Süreci ve İçeriği

Alkolsüz bira, üretim aşamasında normal bira ile aynı işlemlere tabi tutulmakta; son aşamada içeriğindeki alkol değişik yöntemlerle uzaklaştırılmakta ve belli seviyeye indirilmektedir. Ancak bu noktada az da olsa içeriğinde alkol bulunduğu ifade edilmektedir.

Genc Gazete Her Çeşit Alkol Haram Mı Üretim Aşamalarında Sentetik Alkol (10)

Alkolsüz Biranın da Dinen Yasaklanma Sebepleri

Diğer yandan, dinimizce yasaklanan şeylerin yapılması haram olduğu gibi bunların yapılmasına zemin hazırlamak, yardımcı olmak, özendirmek vb. şekilde katkı sunmak da caiz değildir.

Buna göre, dinen necis sayılması, haram olan şeyleri özendirmesi, içki üretimine ve tüketimine destek olması nedeniyle “alkolsüz” olarak isimlendirilse dahi bira tüketimi caiz değildir.

“Alkolsüz bira, alkollü bira gibidir. Dinen necis sayılması, haram olan şeyleri özendirmesi, içki üretimine ve tüketimine destek olması nedeniyle ‘alkolsüz’ olarak isimlendirilse dahi bira tüketimi caiz değildir.” Din İşleri Yüksek Kurulu 15.09.2020

Genc Gazete Her Çeşit Alkol Haram Mı Üretim Aşamalarında Sentetik Alkol (8)

Yiyecekler Pişirilirken Alkol Kullanımı Caiz mi?

İslam'da alkollü içkilerin tüketilmesi haram kılınmış ve sarhoşluk veren her şeyin de haram olduğu ifade edilmiştir.

Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) bu konuda koyduğu önemli ölçülerden biri de şudur: " Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haram kılınmıştır." Yani haram olan bir içeceği sarhoşluk vermeyecek kadar az içmek de haramdır.

Diğer taraftan, gıdanın pişirilmesiyle alkolün bir kısmı buharlaşsa bile tamamen yok olmadığı ifade edilmektedir. Dolayısıyla imalat veya pişirme aşamasında ya da sonrasında gıdalara alkol türevlerinin ilave edilmesi ve bunların tüketilmesi caiz değildir. ( Din İşleri Yüksek Kurulu /15.09.2020)

Genc Gazete Her Çeşit Alkol Haram Mı Üretim Aşamalarında Sentetik Alkol (9)

Bozadaki ve doğal olarak oluşan alkolün hükmü

1-Az ya da çok alkol, şarap vb haram olan içeceklerin katıldığı yemekler de haram olur.

2-Mayalama sonucu oluşan, belli bir oranı aşmayan yiyecek ve içeceklerde oluşan alkol haram olmaz. Kefir ve bozada olduğu gibi.

3- İçinde bitkinin yapısından dolayı az miktarda doğal olarak alkol bulunan, sarhoşluk vermeyen yiyecek ve içecekleri yemek de helaldir. Bazı Meyvelerde olduğu gibi

4-Bazı gazoz üreticileri, gazozun içine konulan esansın suya karışmasını temin için, kullanılan maddenin pahalılığı sebebiyle ucuza kaçmakta bunu etil alkolle yapmaktadırlar. Bu gazozların içilmesi de şüphelidir.

Genc Gazete Her Çeşit Alkol Haram Mı Üretim Aşamalarında Sentetik Alkol (2)

Kaynak: https://kurul.diyanet.gov.tr