Camiler ve mescitler için kullanılan “Allah’ın evi” ifadesi, Allah’a bir mekân isnat etme anlamı taşıyor mu? Peki, bu ifade Allah'a bir mekân atfetme anlamına mı gelir?

Genc Gazete Hac Umre Mekke Medine Kabe (10)

Beytullah: Allah'ın evi demek

“Allah’ın evi” ifadesinin Arapça karşılığı “Beytullah” olup, özellikle Kâbe için kullanılan bir tabirdir.

Kâbe, Allah’a ibadet etmek için yeryüzünde yapılan ilk mabeddir ve bu özelliği nedeniyle büyük bir manevi değere sahiptir.

Genc Gazete Hac Umre Mekke Medine Kabe (5)

Kâbe: İlk İbadet Yeri ve İslam’ın Sembolüdür

“Beytullah” teriminin Kâbe için kullanılması, hem bu mabedin ilk ibadet yeri oluşu hem de tevhid inancının sembolü olarak önemlidir.

Kâbe, ilk insan Hz. Adem tarafından inşa edilmiş, Tufan'da kaybolmasından sonra İbrahim ve İsmail peygamberlerin zamanında yeniden inşa edilmiştir.

Kabe Müslümanların kıblesidir, namazlarında yöneldikleri kutsal bir mekândır.

“Şüphesiz, âlemlere bereket ve hidâyet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk ev (mâbed), Mekke’deki (Kâbe) dir.” (Âl-i İmran, 3/96)
“İbrahim ve İsmail’e; ‘Tavaf edenler, kendini ibadete verenler, rükû ve secde edenler için evimi temiz tutun’ diye emretmiştik.” (el-Bakara, 2/125) âyetinde  ev kelimesi Allah’ın zâtına izafe edilmiştir.

Genç Gazete Rüyada Kabe'yi Görmek Ne Anlama Gelir Dini Rüya Tabirleri (4)

Cami ve Mescitler: Allah’ın Evleri Olarak Görülür

Kâbe'nin özel bir yeri olmasına rağmen, "Allah'ın evi" ifadesi tüm camiler için de kullanılır. Bir hadis-i şerifte, yeryüzündeki tüm mescitlerin Allah'ın evi olduğu belirtilmiştir.

Allah’a ibadet edilen tüm cami ve mescitler için de “Allah’ın evi” tabiri kullanılmaktadır.

Bu terim, camilerin ibadete mahsus olan yerler olduğunu ve bu mekanlarda Allah’ın rahmet ve ikramının bulunduğunu anlatan sembolik bir ifadedir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Yeryüzünde Allah’ın evleri; mescitlerdir. Oraya gelene Allah Teâlâ ikramda bulunur.” (Taberânî, el-Mu‘cemü’l-kebîr, 10/161 [10324])

Genc Gazete Ezan Cami Minare Allah İslam (3)

Allah Mekândan münezzehdir

“Allah’ın evi” tabiri, Allah’ın mekânla sınırlı olduğu anlamına gelmez. Allah, zaman ve mekândan münezzehtir ve yaratılmış olan her şeyi kuşatandır.

O, bir mekânda olan değil, bütün mekânları kuşatan, zamanın ötesinde olan bir varlıktır.

Dolayısıyla, “Allah’ın evi” ifadesi, bir mekân isnat etmez, Allah'a ibadet edilen yerler anlamında kullanılır.

Genc Gazete Inegol Cuma Yildirim Camii (2)

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!     

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr