Liv Sağlıklı Yaşam Merkezi Psikoloji Kliniği’nden Psikolog Ozan Yazıcı, 2 Nisan Dünya Otizm Günü dolayısıyla otizm ve ekran maruziyeti arasındaki ilişkiye dair önemli açıklamalarda bulundu. 

‘Ekran Maruziyeti Otizmli Çocuklarda Semptomları Şiddetlendirebilir’ (2)

Otizm Belirtileri ve Erken Dönemde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Psikolog Ozan Yazıcı, otizmin sosyal etkileşim, sınırlı ilgi, tekrarlayan davranışlar ve iletişim sorunları gibi belirtilerle kendini gösterdiğini vurguladı. Özellikle 0-1.5 yaş arasındaki dönemde, göz teması kurmama, isime tepki vermeme gibi becerilerin gözlemlenmesinin önemli olduğuna dikkat çekti. “Bu beceriler yoksa, bir uzmandan destek alarak gerekli incelemeleri yaptırmakta fayda vardır” dedi.

‘Ekran Maruziyeti Otizmli Çocuklarda Semptomları Şiddetlendirebilir’ (3)

Ekran Maruziyeti ve Otizm Arasındaki İlişki

Son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalara göre, ekran maruziyeti, özellikle 0-3.5 yaş arası çocuklarda dil gelişimi, dikkat, hayal gücü ve sosyal ilişkilerde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Psikolog Yazıcı, ekran maruziyetinin otizmli çocuklarda semptomları şiddetlendirebileceği ve gelişimi olumsuz etkileyebileceğini belirtti. "Ekran süresi konusunda sınırlar konulmalı ve çocukların gelişim dönemleri takip edilmelidir," diye ekledi.

‘Ekran Maruziyeti Otizmli Çocuklarda Semptomları Şiddetlendirebilir’ (4)

Ekran Süresi ile İlgili Alınacak Önlemler

Psikolog Yazıcı, ekran süresini sınırlamak için şu önerilerde bulundu:

‘Ekran Maruziyeti Otizmli Çocuklarda Semptomları Şiddetlendirebilir’ (1)-1

Yazıcı, süreç içerisinde ailelerin baş etmekte zorlanabileceğini ve gerektiğinde uzman desteği almanın önemli olduğunu vurguladı. “Ekran süresi yönetimi konusunda desteğe ihtiyaç duyarsanız, lütfen bir uzmanla iletişime geçiniz” diyerek, ailelerin yalnız olmadığını belirtti.

Kaynak: İHA