Çocuklara Verilen İsimlerin Dini Boyutu: Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan Önemli Açıklamalar
İsim Seçiminin Önemi ve Dini Boyutları
Hz. Peygamber'in hadislerinde belirtildiği üzere, çocuklara güzel isim koymak anne-baba için önemli bir görevdir. Kıyamet gününde insanların isimleriyle çağrılacakları belirtiliyor. Bu bağlamda, isim seçimi sıradan bir karar olmaktan çıkıp, dini bir önem de kazanıyor.
Allah'a Ait İsimler ve Çocuklara Verilmesi
“Allah’a has isimler aynı lafızla çocuklara verilmemelidir.”
Din İşleri Yüksek Kurulu, Allah'a has isimlerin çocuklara aynı şekilde verilmemesi gerektiğini belirtiyor. Bu isimlerin çocuklara verilmesi durumunda, “abd” eklenerek “Abdullah”, “Abdurrahmân” gibi isimlerin tercih edilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Rahman, Rahim, Samed, Kerim gibi Allah'ın sıfatlarını aynı şekilde çocuklara vermek doğru değil. Özellikle Allah'ın zatına ait olan Rahman ve Rahim gibi isimleri aynı şekilde, direk çocuklara koymak doğru değildir.
Çocuklara isim koyarken; Allah'ın 99 güzel isminin ve sıfatlarının başına abd (kulu) kelimesi eklenmelidir. Örneğin; Kerim yerine Abdulkerim ismi verilmelidir. Samed yerine Abdüssamed verilmelidir. En doğrusu budur.
Müşterek İsimlerin Kullanımı
Ancak “Allah’ın dışında kulların da vasıflandığı müşterek isimler... çocuklara ad olarak verilebilir.”
“Kerîm, Latîf, Raûf, Mümin” gibi Allah’ın esmâ-i hüsnâsından olan ancak insanlar tarafından da kullanılan müşterek isimlerin çocuklara verilebileceği belirtiliyor.
Sonuç ve Öneriler
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun bu açıklaması, çocuklarına isim verirken anne-babalar için rehber niteliğinde. İsim seçiminin yalnızca estetik bir tercih olmadığı, aynı zamanda dini bir sorumluluk taşıdığı unutulmamalıdır.
WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:
https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G
KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN
NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?
Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.
Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;
0532 696 30 57