Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı'nın açıklamaları ve altın piyasası uzmanlarının değerlendirmeleri ışığında, bu nadir bulunan altınların peşindeki gerçekler detaylandırılıyor.
Çeyrek ve Cumhuriyet Altını Sıkıntısının Arkasındaki Gerçekleri açıkladı
Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Mehmet Yüksel'in belirttiğine göre, Diyarbakır'daki 450 kuyumcu, çeyrek ve Cumhuriyet altını bulmakta zorluk çekiyor. Bu sıkıntı sadece Diyarbakır ile sınırlı kalmayıp, tüm Türkiye genelinde yaşanıyor.
Peki, bu altınlar piyasada neden yok? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altının ithalatına getirilen kotaların iç piyasa fiyatları üzerinde yarattığı baskıyı açıklıyor.
İthalat Kotalarının Fiyat Farkına Etkisi
Yıldırımtürk, "Altının ithalatına kota konulduğu için dış piyasa fiyatı ile iç piyasa fiyatı arasında kg/dolar bazında 2500 dolar fark var," diye belirtiyor. Bu durum, esnafların külçe altın alıp Darphane'ye üretim için verememesine neden oluyor.
Yıldırımtürk’ün açıklamaları şöyle: “Şu anda kuyumcularda çeyrek ve Cumhuriyet altını bulunurluğunda bir sıkıntı var. O da şundan kaynaklanıyor: Altının ithalatına kota konulduğu için dış piyasa fiyatı ile iç piyasa fiyatı arasında kg/dolar bazında 2500 dolar fark var.
Bu fiyat farkından dolayı esnaflar külçe altın alıp Darphane’ye üretim için veremiyorlar. Eğer bu fark düşerse maliyetimiz yüksek kalacak diye Darphane’ye veremiyorlar. Farktan dolayı kuyumcu talep etmeyince piyasadaki Cumhuriyet altını ve Çeyrek altını bulunurluğunda sıkıntı yaşanıyor.
Altının içeride özellikle tasarruf tarafında talebin yüksek olması nedeniyle bu talep dış piyasa fiyatı ile iç piyasa fiyatı arasında fark oluşturdu. Şu anda yurt dışı fiyatı daha ucuz. Darphane’den altın alacak esnaf daha yüksek tutardan altın alıyor.
Kota olduğu için ve yurt dışı ile yurt içi altın arasında fiyat farkı olduğu için yurt dışına gidenler beraberinde çantasına koyduğu 100 gram altını sattığında 100 gramda 300 dolar kazanıyor. Siz ‘kotayı koyarak cari açığı önledik’ deseniz de bu sefer de kayıt dışı olarak piyasaya altın girmiş oluyor.
Gram altın rafineriler tarafından basılıp piyasaya veriliyor. Ancak Cumhuriyet altınını biz talep edersek yani kuyumcular talep ederse gidip alabiliyoruz. Fark yüksek olduğu için ne kadar satabileceğimizi de bilmediğimiz için çekimser davranıyoruz. Çekimser davranınca da fiyat yükselmiş oluyor.
Altının ons fiyatının haziran ayına kadar en az 2150-2200 dolar olmasını bekliyoruz. Hazirandan sonra ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimine gideceği beklentisi var. İlerleyen dönemde ons altının 2400 dolara ulaşabileceğini bekliyoruz.
Yurt içinde gram altında ilk etapta haziran ayında 2250-2500 TL arasında fiyatları görebiliriz. Sene sonunda ise 24 ayar altının gram fiyatının 3 bin 250 TL olma olasılığı var.”
Yurt Dışı ve Yurt İçi Fiyat Farklılıkları
Yıldırımtürk'ün açıklamalarına göre, yurt dışı fiyatlarının daha ucuz olması, yurt içindeki esnafların Darphane'den yüksek fiyattan altın almasına neden oluyor. Bu durum, piyasada altın bulunurluğunu daha da zorlaştırıyor.
Altın Fiyatlarını Yükselten Diğer Faktörler
Gram altının rafineriler tarafından basılıp piyasaya sürülmesine rağmen, Cumhuriyet altınının talep üzerine alınması ve fiyat farkının yüksekliği, kuyumcuların çekimser davranmasına ve dolayısıyla fiyatların yükselmesine sebep oluyor.
Gram Altın İçin Yıl Sonu Tahmini
Altın piyasası uzmanı Yıldırımtürk, ons fiyatının haziran ayına kadar en az 2150-2200 dolar olmasını beklediklerini belirtiyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine gitmesi beklentisiyle, ons altının ilerleyen dönemde 2400 dolara ulaşabileceği öngörülüyor. Yurt içinde ise, 24 ayar altının gram fiyatlarının yıl sonunda 3 bin 250 TL'ye kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.
Altın fiyatları ve ekonomi haberleri için TIKLAYINIZ!