El Emeği ve İnce İşçilikle Bezenmiş Odalar

Genc Gazete Asırlık Geleneksel Türk Misafir Odalarını Gördünüz Mü (14)

Gümüşhane'nin merkeze bağlı Sarıçiçek köyünde, geleneksel Türk misafir odalarının atmosferini yansıtan ve 1,5 asırdır ayakta duran iki misafir odası bulunuyor. Hacı Ömer Ağa tarafından 1873 yılında yaptırılan bu odalar, İpek Yolu üzerindeki kervanların yorgun misafirlerini ve hayvanlarını ağırlamak için inşa edilmiştir. Günümüzde de hem bu işlevini sürdürmekte hem de turizme hizmet etmektedir.

Genc Gazete Asırlık Geleneksel Türk Misafir Odalarını Gördünüz Mü (1)-1

Usta ve Çırağın Yarışması

Rivayetlere göre, ustayla çırağın en güzel eseri ortaya koymak için yarıştığı bu misafir odalarında, çırağın eseri daha fazla ilgi görmüş ve bu durum ustasının mesleği bırakmasına yol açmıştır. Alt katları ve yanlarında at, eşek ahırları bulunan bu odalar, 1,5 asır boyunca misafir ağırlamıştır.

Genc Gazete Asırlık Geleneksel Türk Misafir Odalarını Gördünüz Mü (3)

Türk Mimarisinin Erken Dönem Örnekleri

Türk mimarisinin erken dönem örneklerini sergileyen köy odaları, mimarisi ve ahşap süslemeleriyle ilgi çekmektedir. Süslemelerin uyumu ve kullanılan renklerin canlılığı dikkat çekici detaylar arasında yer alıyor. Köylülerin bu benzersiz çalışmayı koruyarak günümüze kadar getirdiği odalar, el emeğiyle yapılan sanat eserleri olarak nitelendirilmektedir.

Genc Gazete Asırlık Geleneksel Türk Misafir Odalarını Gördünüz Mü (2)

“Misafirleri ağırlamak için ustayla çırağın yaptığı 2 oda”

Genc Gazete Asırlık Geleneksel Türk Misafir Odalarını Gördünüz Mü (4)

Sarıçiçek Köyü Muhtarı Metin Gündüz, köylerinde yapılış hikayesiyle de ilgi çeken iki misafir odası bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

Genc Gazete Asırlık Geleneksel Türk Misafir Odalarını Gördünüz Mü (5)

“İki tane odamız var. Tarihi değerini koruyor. Yazın yerli, yabancı turistlerimiz geliyor ziyarete. Turistleri geldikçe ağırlamaya çalışıyoruz. Bunlar misafir amaçlı yapılmış. Yani o zamanki devirde araç olmadığı için o zaman gelenler burada konaklardı. At, eşek böyle şeylerle gelirler. Gelen de burada kalırdı üç gün, beş gün. O zamanki şartlarda misafir için yapılmış odalar. Yani ustayla çırağın ikisi buraya başlamışlar. Ustayla çırak arasında ufak bir problem yaşanmış. Çırak gidecekken aşağıda da başka bir dedemiz o da bize bir oda yap demiş, yapabilirsen. O da oraya başlamış. Kimileri geliyor ustanın odasını beğeniyor, kimileri çırağın odasını beğeniyor. Aralarında böyle bir mevzu geçmiş. O zamanki şartlarda burayı yaparken kimseyi içeri almamışlar. Bitirdikten sonra usta tamamlamamış. Ustaların da tam olarak nereden geldiği, nereli olduğunu bilmiyoruz. Trabzon tarafından geldikleri söyleniyor. Özelliği el işçiliği olması. Şimdiki şartlarda tabi ki bu odaları yapan birçok kişi de var. Ama o zamanki şartta adam bir murç bir çekiçle yapmış.”

Genc Gazete Asırlık Geleneksel Türk Misafir Odalarını Gördünüz Mü (7)

Misafirperverlik Kültürünün Bir Yansıması

Odaların her köşesinde usta ve çırağın titizlikle yaptığı el işçiliği göze çarpmaktadır. Duvar süslemelerinden tavan işlemelerine, yer minderlerinden ahşap oymalarına kadar her detay, geçmişin ruhunu bugüne taşımaktadır. Geçmişten günümüze taşınan misafirperverlik kültürünün en güzel yansımalarından biri olan odada bulunan aynı yaştaki yer sofrası ise 1,5 asırdır gelen misafirlere hizmet vermektedir.

Genc Gazete Asırlık Geleneksel Türk Misafir Odalarını Gördünüz Mü (6)

“Sarıçiçek misafirperver bir köydür, vefalı bir köydür”

Genc Gazete Asırlık Geleneksel Türk Misafir Odalarını Gördünüz Mü (8)

Köy sakinlerinden Arif Şenel de bu odaların Sarıçiçek köyünün misafirperverliğini gösteren bir kanıt olduğunu belirterek şunları söyledi:

Genc Gazete Asırlık Geleneksel Türk Misafir Odalarını Gördünüz Mü (9)

“Bu odaların altında at ahırı dediğimiz yani gelen misafirin atlarının kalması için de yerler yapılmış. Gelen misafir burada ağırlandığı gibi atları da ağırlanıyordu. Hatta diğer odanın şimdi şu köyünün önünde hemen hemen bir 30 dönüm bir arazi var. Yani değerli bir yer.
Genc Gazete Asırlık Geleneksel Türk Misafir Odalarını Gördünüz Mü (12)
Oranın sahibi o arazi odaya vakfetmiş. Yani bizden sonra gelen nesil, buraya gelen misafirleri ağırlasın, yedirsin, içirsin diye. Burada kim misafiri ağırlarsa bu arazi de onundur demiş. Yapan adam bugünü düşünmüş. Gelene, misafire hizmet etsin diye ağırlasın diye orayı da oraya vakfetmiş. Oranın gelirinden odaya gelen misafire de baksın diye. Onun için gerçekten Sarıçiçek köyü misafirperver bir köydür, vefalı bir köydür.”

Genc Gazete Asırlık Geleneksel Türk Misafir Odalarını Gördünüz Mü (11)

Bu tarihi misafir odaları, Gümüşhane'nin Sarıçiçek köyünde ziyaretçilerini beklemektedir. El emeği, ince işçilik ve tarih kokan bu odalar, geçmişin ruhunu bugüne taşıyarak misafirlerini ağırlamaya devam etmektedir.

Genc Gazete Asırlık Geleneksel Türk Misafir Odalarını Gördünüz Mü (13)

Kaynak: Haber Merkezi