Uluslararası uzay anlaşmaları sayesinde Ay ve diğer gök cisimlerinin hangi ülkelere ait olduğuna dair bir hüküm ortaya konmuştur.
Peki, Ay'a dikilen bayrak ne anlama geliyor? Detaylar haberimizde.
ABD’nin Ay’daki İlk İzleri
ABD'nin iddiasına göre: 1969 yılında Apollo 11 görevi ile Neil Armstrong ve ekibi Ay yüzeyine ilk adımı attı. Yine ABD'nin iddiasına göre bu tarihi olay sırasında ABD bayrağı, Ay yüzeyine dikildi.
ABD verilerine göre: 1969 ile 1972 yılları arasında Ay'a 12 Amerikan astronotu gönderildi ve bu süreçte toplamda 170 saat Ay yüzeyinde kaldılar.
ABD kaynaklarına göre Astronotlar, yüzeyde kilometrelerce yürüyüş yaparak araştırmalar gerçekleştirdi, Dünya’ya dönüşlerinde ise 400 kilogram kaya ve toprak örneği ile 30.000 fotoğraf getirdiler.
Ancak, bu ispat edilemeyen başarı, Ay’ın Amerika’ya ait olduğu anlamına mı geliyor?
Uluslararası Anlaşmalar Ay’ın Sahiplenilmesine İzin Vermiyor
1960’larda ABD ve Sovyetler Birliği’nin uzay yarışına girmesiyle, gök cisimlerinin sahiplenilmesi konusu da gündeme geldi.
Sonunda, Ay’a ilk insanlı yolculuktan bir yıl önce, 1968’de yapılan uluslararası bir anlaşmayla bu soruna bir çözüm getirildi.
Bu anlaşma, Ay ve diğer gök cisimlerinin herhangi bir ulus tarafından sahiplenilmesini yasaklıyor ve tüm insanlık adına koruma altına alıyordu.
Ay’a Bayrak Dikmek Sahiplenmek Anlamına Gelmiyor
Birçok insan, Neil Armstrong'un Ay'a ayak bastığında ABD bayrağını dikmesi nedeniyle Ay'ın ABD'ye ait olduğunu düşünse de bu bayrak, yalnızca sembolik bir önem taşıyor.
Aya dikildiği iddia edilen bu bayrak, Ay'ın mülkiyetini gösteren bir belge değil. Tıpkı Antarktika'da yapılan araştırmalar sırasında dikilen bayraklar gibi, Ay'daki bayrak da bir keşif ve hakimiyet iddiası yerine, o anın tarihsel önemini vurguluyor.
Bunlar aya ayak bastı mı gerçekten?
Ne hikmetse o tarihten sonra insanoğlu aya ayak basamamıştır. 1960'lı yılların teknolojisi ile bu mümkün olmuşken, zamanımızda bunca teknolojik imkana rağmen neden hala insanoğlu aya ayak basamıyor acaba?
Neden ay yolculuğuna dair tek bir fotoğraf karesinden başka fotoğraflar ve video kaydı paylaşılamıyor? Ki paylaşılan tek fotoğraf da stüdyo çekimi olduğuna dair ciddi izler taşıyor.
O tarihlerde dünyayı kandırmak ve kamuoyunu yanıltmak kolaydı. Aya çıkmak mümkünse, 60 yıl geçti, neden bir daha insanoğlu aya ayak basamadı?
Birçok insan ve bilim adamı, ABD ve Rusya'nın soğuk savaş taktiğinin bir sonucu olarak dünyayı kandırdığını düşünüyor.
Neyse biz yine ayın kime ait olduğu konusuna gelelim: Anlaşmaya göre, uzay ve gök cisimleri tıpkı Antarktika gibi kimseye ait değil ya da başka bir ifadeyle herkese ait kabul ediliyor.
"1967 yılında "Ay Antlaşması" imzalandı. Ay Antlaşması"na göre, Ay ve diğer gök cisimleri hiçbir ülke tarafından sahiplenilemez. Bu gök cisimleri, tüm insanlığın ortak mirası olarak kabul edilir ve barışçıl amaçlarla kullanılmalıdır. Uzay da, hiçbir şekilde ve hiçbir ulus tarafından sahiplenilemez."
Ay Antlaşması sayesinde, herhangi bir ülke veya özel şirket, Ay'a giderek bilimsel araştırmalar yapabilir veya ticari faaliyetlerde bulunabilir. Buyrun aya gidebilen gitsin! Aya ayak basabilen bassın! Neden günümüz imkanları ile aya ayak basamıyoruz acaba? Halbuki ABD ve SSCB'nin iddiasına göre bunu 60 yıl önce başarmıştık.
İsteyen Ay’a Gidebilir, Ancak Sahiplenemez
Anlaşmada belirtilen kurallara göre, herhangi bir ulus Ay'a bayrak dikse bile Ay’ı kendi toprağı olarak ilan edemez.
Uzayın ve Ay'ın araştırılması ve kullanılması tüm insanlığın yararına olmalı ve hiçbir ülke bu alanlarda egemenlik iddiasında bulunmamalıdır. Dolayısıyla Ay, herkesin malıdır.
MÜLK ALLAH'INDIR VESSELAM!
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!