Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, rezervlerdeki iyileşmenin 80 milyar dolara ulaştığını ve enflasyonda en zor dönemin geride kaldığını belirtti.

Şimşek, "Cari açığı endişe kaynağı olmaktan çıkartacağız. Kalıcı olabilmesi için yapısal dönüşüme ihtiyaç var. Rezervlerdeki düzelme 80 milyar dolar civarına ulaştı. Daha önce bu türden iyileşmeyi 11 yılda sağlamışken, bu iyileşme bir yılda sağlandı." dedi. Enflasyonun gelecek ay yüzde 60, sonraki ay ise yüzde 50 civarına ineceğini ifade eden Şimşek, yıl sonunda enflasyonun yüzde 42'ye kadar düşmesini beklediklerini söyledi.

Kalıcı Yapısal Dönüşüm Vurgusu

Programın en önemli hedeflerinden birinin sürdürülebilir büyüme olduğunu belirten Şimşek, "Net ihracat katkısının pozitife döndüğü, iç talebin makul düzeyde devam ettiği bir dönemdeyiz. İyi bir büyüme patikasıyla karşı karşıyayız. Cari açığı endişe kaynağı olmaktan çıkartacağız ve kalıcı bir yapısal dönüşüme ihtiyaç var. Ayrıca mali disiplini yeniden tesis edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Şimşek, depremin gerektirdiği harcamaları bir kenara bıraktıklarında mali disiplinde bir sorun olmadığını belirterek, "Enflasyonla mücadele ile açığı aşağı çektiğimiz takdirde Merkez Bankası'nın elini güçlendirmiş olacağız." dedi.

Rezervlerde Tarihi İyileşme

Kur riskini azalttıklarını ve borçlanmanın vadesini artırdıklarını söyleyen Şimşek, uluslararası rezervlerde tarihi bir iyileşme yaşandığını kaydetti. "Swap hariç net rezerv eksi 61 milyar dolardan artı 18 milyar doların üzerine çıkmış durumda. Net rezervlerdeki düzelme 80 milyar dolar civarına ulaştı. Daha önce bu türden iyileşmeyi 11 yılda sağlamışken, bu iyileşme bir yılda sağlandı." dedi. Ayrıca, KKM'nin 60 milyar doların altına indiğini ve Temmuz ayında KKM'den çıkışın hızlanacağını belirtti.

Dış Kaynak Sorunu Ortadan Kalktı

Türkiye'nin istikrar ve reform programı ile birlikte risk priminde dramatik bir düşüş yaşandığını belirten Şimşek, "Son bir yılda risk priminde daralma 450 puan civarında, benzer ülkelere göre risk priminde muazzam iyileşme var. Dış kaynağa erişimde sorun ortadan kalktı. Rezervlerdeki artışın büyük bir kısmı vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin programa olan güveni nedeniyle dövizden TL'ye geçişle açıklanır, üçte ikisinden fazlası bu." dedi.

Kamuda Harcama Disiplini

Şimşek, kamuda harcama disiplinini önemsediklerini ve bütün harcamaları gözden geçirdiklerini belirtti. "Bazı programları, birimleri kapatacağız. Çalışanlarımızı vergide adaleti sağlamak için Gelir İdaresi'nde görevlendireceğiz. Kayıt dışılıkla mücadeleye başladık. Amacımız vergilendirilmemiş bir alan bırakmamak, vergide adalet ve etkinliği sağlamak. Yük hiçbir şekilde dar gelirlilere yüklenmeyecek." ifadelerini kullandı.

Şimşek, makrofinansal istikrarı kalıcı bir şekilde tesis etmeleri gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İHA