Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, fındık üretimini tehdit eden kahverengi kokarca zararlısına karşı yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. TAGEM Fındık Araştırma Enstitüsü’nü ziyaret eden Bakan Yumaklı, laboratuvar ortamında üretilen samuray arısı çalışmalarını da denetledi.
Bakan Yumaklı, kahverengi kokarcanın 2017 yılında Gürcistan’dan Türkiye’ye girdiğini hatırlatarak, “Bu yılın değil, uzun süredir ülkemizde etkisini sürdüren bir zararlı. 13 ilimiz bu zararlıdan etkilenmiş durumda. 2023 Kasım ayında bu illerin valileriyle bir araya gelerek mücadele planı oluşturduk ve uygulamaya başladık” dedi.
660 Bin Yapı İlaçlandı, 46 İlde Feromon Tuzaklı Mücadele Sürüyor
Bakan Yumaklı, zararlıya karşı hem kimyasal hem biyoteknik yöntemlerin kullanıldığını belirterek, “Feromon tuzaklarından samuray arısına kadar birçok yöntemden yararlanıyoruz. 46 ilde 624 noktada farklı versiyonlarla mücadele sürüyor. Bugüne kadar 660 binin üzerinde yapı ilaçlandı” ifadelerini kullandı.
Türkiye, Samuray Arısı Üretiminde Dünya Rekoru Kıracak
Bakan Yumaklı, fındık zararlısı kahverengi kokarcayla mücadelede kullanılan samuray arısının Türkiye’de bu yıl 1 milyon adede kadar üretileceğini belirterek, “Dünyada en fazla 240 bin adet samuray arısı üretimi yapılmıştı. Biz bu yıl 1 milyon samuray arısını doğaya salacağız. Bu, dünyada eşi benzeri olmayan bir üretim başarısıdır” dedi.
"Bu Mücadeleden Galip Geleceğiz"
Kahverengi kokarcanın günde 35 kilometre uçabilen, dirençli bir zararlı olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı, “Sadece kamu kurumlarının mücadelesiyle başarı mümkün değil. Vatandaşlarımızın desteği şart. Alet ve ekipman alımlarına yüzde 50 hibe veriyoruz. Disiplinli ve sabırlı şekilde bu mücadeleyi sürdüreceğiz ve başarıya ulaşacağız” açıklamasında bulundu.
Bakan Yumaklı, açıklamalarının ardından incelemelerde bulunmak üzere Ordu’ya hareket etti.