ATMOSFER BASINCI
Yüce Allah Kuran-ı Kerim’de şöyle buyuruyor:
“Allah kimi doğru yola iletmek isterse onun kalbini İslâm'a açar; kimi de saptırmak isterse göğe çıkıyormuş gibi kalbini iyice daraltır. Allah inanmayanların üstüne işte böyle murdarlık verir.” (En'am Suresi 125. ayet)
Sapanlar, inancı bozuk olanlar zannetmeyin ki çok mutlular. Onlara bu dünyada da ahirette de huzur yok. Bakmayın günlük geçici eğlencelerine. Bu dünyada dert ve sıkıntı inanmayanlara da var.
Ayet-i Kerime, Allah’ın yolundan sapanların psikolojik sıkıntılarından bahsediyor. Göğüslerinde, göğe yükseliyormuş gibi darlık ve sıkıntı vardır.
Bu ayeti kerimede bilim adalarının dikkatini çeken ifade: Göğe yükseliyormuş gibi olmak.
Allah Teala bu ayette bir tabiat kanununa da işaret etmektedir.
Bilim artık araştırmaları sonucu anlamıştır ki; gökyüzüne doğru yükseldikçe, atmosfer basıncı azalmakta. Atmosfer basıncı azaldıkça da kan, basınçla damarları ve kalbi zorlamaktadır.
Yine bilimsel araştırmalar göstermiştir ki; yükseğe çıkıldıkça azalan oksijen, nefes alma güçlüğü doğurur. Yükseğe çıktıkça göğsümüzün içindeki akciğerlerde sıkıntı ve daralma hissedilir. Bunu dağcılar çok iyi bilmektedir. Bu sebeple birden zirve yapmazlar. Belirlenen istasyonlarda dinlenerek, basınca bedeni alıştırarak yol alırlar.
Özellikle 18 km. den itibaren yukarıya çıkılınea yaşayabilmek için oksijen tüplerine ihtiyaç duyulur. 20.000 metreyi geçince özel cihazlar olmadan insan nefes alamaz, ölür.
Günümüzde uçaklar, uzay araçları, dağcılık malzemeleri bu doğa kanununa göre dizayn edilmektedir. Bu doğa kanunu gözardı etmek felaket getirir.
Bugün yükseğe çıkmanın bilimsel olarak riskleri ortaya konsa da eski çağlardan beri insan yükseğe çıkmanın verdiği sıkıntıyı yaşayarak tecrübe etmişti.
1400 yıl önce inen bu ayet-i kerime, yükseğe çıkmanın, atmosferde yükselmenin sonuçlarına vurgu yapmaktadır.
Bu tabiat kanununu örnek gösteren Yüce Allah, İslam’a girmeyenlerin, günah işleyip sapıtanların göğüslerinin, göğe yükseliyormuş gibi dar ve sıkıntılı olacağını bildirmektedir.
Mesaj şudur: Allah’ın koyduğu tabiat kanunlarına aykırı hareket eder, gerekli önlem ve hazırlığı yapmadan yol alırsan rahatsızlanır ve ölürsün. Bu İslam kuralları için de öyledir.
Allah doğaya kanun koyduğu gibi sosyal hayat için de yasalar göndermiştir. İslam bu yasaların toplamıdır. Tabiat kanunlarına uymamakla uğrayacağımız zarar, Allah’ın emirlerine uymamakla uğrayacağımız zarara bu ayet-i kerimede örnek olmuştur.
Kişi doğa kanunlarına uymadıkça zarar gördüğü gibi günah işledikçe de zarar görür. İşlenen her günah kalbi karartır. Kararan kalp sapkınlıkla mühürlenir. Böyle insanın hidayete erememesi, kendi sapkınlıkları sebebiyle kaderi olur.
HAZIRLAYAN: AYHAN TALHA BAYRAKTAR