Bime girerken neden iki kapı var merakı mutlaka markete girişte pek çok kişide oluşur. Alışveriş yapmak için elleriniz boş girdiğiniz Bim’den elinizde poşetlerle çıkarken nereden çıktı bu 2 tane kapı diye biraz stres yapabilirsiniz. Pek çok kişiye gereksiz gelen bu 2 kapının aslında çok mantıklı ve pratik bir özelliği var. Bu bilgiyi sizinle paylaşmak için burada buluşuyoruz.
Gün içinde bir ekmek veya herhangi bir ihtiyacınızı karşılamak için en az bir defa markete girersiniz. Eh market psikolojisidir ya; gelmişken biraz atıştırmalık biraz dekorasyon biraz da kozmetik ürünlerinden almadan olmaz. Kendinize söz verseniz de er ya da geç alışveriş arabanız biraz dolu şekilde kasaya ulaşırsınız. İşte bu market serüvenlerinde 2 kapıdan geçen her müşterinin merakını gidermek için sizlere bu yazıyı hazırladık. Siz bu konu üzerinde tahminlerde bulunurken biz de bu konuyu araştırdık ve Bim markette neden iki kapı olduğunu öğrendik. Siz de öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Bime girerken 2 kapıdan geçmek ilk kimin aklına gelmiş bilgimiz yok fakat bu konu üzerinde yapılan tartışmalardan 3 farklı sonuç ortaya çıkmıştır. Şimdi bu 3 farklı gerekçeye göz atalım:
1) Olası Hırsızlık Durumlarına Karşı Önlem Almak İçin
Hırsızlığın en çok yapıldığı mekanlardan biri olan marketlere Bim de eklenmektedir. Kalabalığı fırsat bilip bu fırsatı da kendi yararına kullanan hırsızlar için giriş kapısı iki adettir. Olası bir telaş halinde kaçışı yavaşlatmak ve engel koymak için düşünüldüğü ifade edilmektedir. Market girişinde bulunan iki kapı markete ve içinde bulunan kişilere zarar vermemesi için böyle bir önlem alınmıştır. Peki çıkışta neden iki tane kapı yok? diye soracağınız zaman da size şunu açıklamamız gerekecek: Çıkışta genellikle kasa kalabalığı oluşmaktadır. Kasaların olduğu bölümlerden ise hırsızların kaçışı biraz daha zor olmaktadır. Dileriz ki hiçbir markette hırsızlık olayı yaşanmaz ve bu iki kapı sadece giriş için kullanılır.
2) Günlük Ürünlerin Teslimatı İçin
Bim’e alışveriş yapmak için girdiğinizde karşınıza çıkan ilk kapı ile ikinci kapı arasında belirli bir alan bulunur. Bu alan günlük ürünlerin mesai başlamadan teslim edilmesi için ayrılmıştır. Ekmek, günlük süt, bazlama, günlük et ve meyveler mesai saati öncesinde bu alana bırakılır. İlk kapının anahtarı genellikle bu ürünlerin teslimatını yapan kişilerde bulunur ve getirdiği malzemeleri iki kapı arasındaki boşluğa bırakır. Market açılış saati yaklaştığında işe gelen personeller de bu alandaki malzemeleri alıp reyona yerleştirir. Yani sizin her sabah taze şekilde aldığınız ekmek gibi günlük ürünler siz uyurken bu iki kapı arasında bir süre bekler ve sabah olduğunda satışa sunulur. Bu iki kapı arasında personeli bekleyen ürünler, hijyenik şekilde dışarıdaki toza maruz kalmadan çok kısa süre burada bulunur. İki kapıdan geçmenizin bir diğer nedeni de budur.
3) Hava Akışını Korumak İçin
Bim’e girdiğinizde 2 kapı olmasının bilinen bir diğer nedeni de yaz ve kış mevsiminde mağaza içindeki havayı korumak olacaktır. Sıcak günlerde klimalar soğuk ayarda çalışır ve içeride bulunan malzemeler korunur. Eğer tek kapı olsaydı market içindeki serin hava sabit kalamazdı. Kış mevsiminde ise ürünlerin kalması gereken ısı ayarlanır ve yine bu iki kapı sayesinde hem ürünlerin bozulması engellenir hem de mağazanın uygun sıcaklıkta kalması sağlanır. Bim’e girerken iki adet kapıdan geçmenizin bir diğer nedeni de bu şekilde açıklanabilir.
Ayrıca Bim’de iki farklı giriş ve çıkış kapısının olması da pek çok müşteriyi düşündürmektedir. Genellikle market sektöründe giriş ve çıkış kapıları birbirinden uzak ve ayrıdır. Bunun nedeni ise tüketici toplumda alışveriş psikolojisini oluşturmaktadır. Şu güne kadar kurulan tüm zincir marketlerde bir labirent sistemi vardır. Hiçbir market kare veya dikdörtgen alanda dizayn edilmemiştir. Amaç ise gelen müşteriyi market içinde dolaştırıp ilgisini diğer ürünler üzerinde toplamaktır.