BORSA VE PİYALARDA

21 TEMMUZ 2023

EN ÇOK KAZANDIRAN

Bankacılık endeksi yüzde 2,47 ve holding endeksi yüzde 0,69 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,20 ile spor, en çok gerileyen ise bankacılık oldu.

borsa aa piyasa ekonomi (3)

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalar, ABD'de devam eden bilanço sezonunda şirketlerin finansal sonuçlarından alınan karışık sinyaller ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasına ilişkin belirsizliklerle yön arayışını sürdürüyor.

Analistler, dün ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısındaki gerilemenin ardından soru işaretlerinin daha fazla arttığını belirterek, ABD'de haftalık işsizlik başvurularındaki beklenmedik düşüşün daha güçlü bir istihdam raporuna işaret ettiğini söyledi.

YURT İÇİ GÜNDEM

Yurt içinde ise Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre, kur korumalı hesaplara yüzde 15 oranında zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü getirildi.

borsa aa piyasa ekonomi (2)

PİYASA GÜNDEMİ

Haftaya yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıklayacağı yılın 3. Enflasyon Raporu, TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özeti, reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, ekonomik güven endeksi, dış ticaret dengesi, yurt dışında ise ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararları, ABD'de büyüme, ABD ve Avrupa'da açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI, Almanya'da enflasyon başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini bildiren analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.700 ve 6.600 seviyelerinin direnç, 6.500 ve 6.400 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

borsa aa piyasa ekonomi (1)

FED VE ECB

Fed ve ECB'nin politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. TCMB, yılın 2. Enflasyon Raporu toplantısında, 2023 sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3, gelecek yıl sonu tahminini de yüzde 8,8'de sabit tutmuştu.

AA-20230721-31729338-31729337-BORSA_GUNE_YUKSELISLE_BASLADI

BORSA VE PİYALARDA 10 TEMMUZ

Avro Bölgesi'nde yatırımcı güveni temmuzda beklenenden fazla düştü

AA-20230622-31493577-31493576-MERKEZ_BANKALARININ_DIJITAL_PARA_YARISI_HIZ_KAZANIYOR

Avro Bölgesi'nde yatırımcı güveni, temmuzda beklenenden fazla düşerek Kasım 2022'deki enerji krizinden bu yana en düşük seviyeye geriledi.

BERLIN (AA) - Piyasalara ilişkin araştırmalar yapan ve merkezi Frankfurt'ta bulunan Sentix'ten yapılan açıklamaya göre, temmuzda eksi 17 puan olan Avro Bölgesi Genel Yatırımcı Güven Endeksi, bu ay 5,5 puanlık düşüşle eksi 22,5 puana geriledi.

Kasım 2022'deki enerji krizinden bu yana en düşük seviyeye gerileyen endekse ilişkin beklenti, 18 puana gerilemesi yönündeydi.

Yatırımcıların gelecek 6 aya ilişkin beklentilerini ölçen Beklentiler Endeksi de eksi 18,3 puandan eksi 24,5 puana geriledi.

Ekonomisi ihracata dayalı olan Almanya'da Genel Yatırımcı Güven Endeksi, temmuzda 7,3 puanlık düşüşle eksi 28,4'e gerileyerek Kasım 2022'den beri en düşük seviyesine indi.

Sentix Genel Müdürü Manfred Hübner, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Avro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi olan Almanya'daki durum, özellikle dramatik olmaya devam ediyor." ifadesini kullandı.

Yatırımcı güveni anketi, 5-7 Temmuz'da 1.226 yatırımcının katılımıyla gerçekleştirildi.

Borsa günün ilk yarısında rekor seviyeyi gördü

BORSA PİYASA (3)

 BIST 100 endeksi, 6.290,34 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü ve saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 71,97 puan ve yüzde 1,16 değer kazancıyla 6.259,05 puan oldu. Toplam işlem hacmi 51,9 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 0,91, holding endeksi yüzde 1,36 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 5,34 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı, tek gerileyen ise yüzde 0,55 ile ulaştırma oldu.

Analistler, küresel pay piyasalarında, enflasyon ve resesyon endişeleriyle karışık bir seyir izlendiğini ifade ederek, bu hafta açıklanacak ABD enflasyon verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi.

ABD'de bu hafta başlayacak olan bilanço sezonunun hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırabileceğini belirten analistler, özellikle cuma günü açıklanacak banka bilançolarının yakından takip edileceğini bildirdi.

Analistler, öğleden sonra ABD'de mayıs ayı toptan eşya stokları verilerinin takip edileceğini aktararak, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.300 ve 6.400 seviyelerinin direnç, 6.100 ve 6.000 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Emtia piyasalarına geçen hafta pozitif seyir hakim oldu

BORSA AA (2)

Küresel piyasaların, geçen hafta enflasyon ve resesyon endişeleriyle negatif seyretmesine karşın emtia piyasasına pozitif bir seyir hakim oldu.

BORSA AA (1)

Küresel piyasalar haftaya temkinli başladı

Küresel piyasalar, enflasyon ve resesyon endişesiyle yeni haftaya karışık bir seyirle başlarken, bu hafta gözler ABD'de açıklanacak haziran ayı enflasyon verilerine çevrildi.

AA-20230710-31636931-31636930-KURESEL_PIYASALAR_HAFTAYA_TEMKINLI_BASLADI

ABD

 Dünya genelinde ekonomik aktiviteye ilişkin kaygılar günden güne güçlenirken, ABD'de geçen hafta açıklanan verilerden alınan karışık sinyaller fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor.

Cuma günü açıklanan verilere göre, ABD'de tarım dışı istihdam, haziranda 209 bin artışla beklentilerin altında kalırken, ülke ekonomisinin resesyona girebileceği endişesi risk iştahını olumsuz etkiledi.

Ülkede Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi, haziranda 46 ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti ve imalat sanayisinde daralmanın sürdüğünü gösterdi.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, sözle yönlendirmelerine devam ederken, New York Fed Başkanı John Williams, Banka'nın haziranda faiz oranını sabit tutma yönündeki kararını desteklediğini ifade ederek, Fed'in arz ve talebi dengeleme konusunda hala yapması gereken işler olduğunu söyledi.

Söz konusu gelişmelerle para piyasalarında Fed'in 26 Temmuz'daki toplantıda yüzde 92 ihtimalle 25 baz puan faiz artıracağı yönündeki fiyatlama güçlü kalmaya devam ediyor.

Geçen hafta tahvil piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, ABD'de 10 yıllık tahvil faizi 4,0940 ile Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyeyi test etti.

Analistler, bu hafta ülkede açıklanacak haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini belirterek, enflasyon verilerinden alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olabileceğini söyledi. ABD'de çarşamba günü açıklanacak TÜFE'nin yıllık bazda yüzde 3,1 artması bekleniyor.

Öte yandan, bu hafta ABD'de başlayacak bilanço sezonunun hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırabileceğini ifade eden analistler, özellikle cuma günü açıklanacak banka bilançolarının yakından takip edileceğini bildirdi.

Altının ons fiyatı yeni haftaya yüzde 0,1 azalışla 1.923 dolardan başlarken, Brent petrolün varil fiyatı şu dakikalarda önceki kapanışın yüzde 0,3 altında 77,9 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü New York borsasında S&P 500 yüzde 0,29, Dow Jones endeksi yüzde 0,55 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,13 değer kaybetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya satış ağırlıklı bir seyirle başladı.

AVRUPA

Avrupa'da cuma günü karışık bir seyir öne çıkarken, enflasyon ve resesyon endişesi varlık fiyatlarını baskılamaya devam ediyor.

Fransa'da devam eden olaylar da risk iştahını baskılamayı sürdürüyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin enflasyonla mücadele kapsamında faiz artışlarına devam edeceklerini belirtmeleri risk iştahını törpülüyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde, geçen hafta yaptığı açıklamalarda, Banka'nın enflasyonu düşürmek için hala çok yolu olduğunu ancak enflasyonda önemli bir geri çekilme sağladıklarını belirtirken, ECB Üyesi Joachim Nagel de faiz artışlarında hala gidilecek çok yol olduğunu söyledi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB'nin bu ayki toplantıda 25 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, Banka'nın sene sonuna kadar toplamda 50 baz puan faiz artırımı yapması bekleniyor.

İNGİLTERE

Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,32 gerilerken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,48, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,42 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,99 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya ise karışık bir seyirle başladı.

Asya'da pay piyasaları haftaya alış ağırlıklı bir seyirle başlarken, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın "Çin ziyareti sırasında yaptığı görüşmelerin verimli geçtiğini" belirtmesi risk iştahını artırdı.

İki ülke arasındaki ilişkilerde "biraz ilerleme" kaydedildiğini düşündüğünü ifade eden Yellen, ABD Başkanı Joe Biden ile kendisinin ABD ile Çin arasındaki ilişkiyi büyük güç çatışması çerçevesinde görmediğini söyledi. Yellen, "Dünyanın her iki ülkenin de gelişmesi için yeterince büyük olduğuna inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkede bugün açıklanan verilere göre, haziranda enflasyon aylık bazda yüzde 0,2 azalırken, yıllık bazda değişim göstermedi. Haziranda Üretici Fiyat Endeksi ise (ÜFE) yıllık yüzde 5,4 azalışla beklentilerden fazla geriledi.

JAPONYA

Japonya'da cari işlemler fazlası mayısta 1,9 trilyon yen ile tahminlerin altında kaldı.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 gerilerken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,3, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,8 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 değer kazandı.

Yurt içinde cuma günü alıcılı seyrini üst üste üçüncü işlem gününe taşıyan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,75 artışla 6.187,09 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 6.223,26 puana taşıdı.

Dolar/TL, cuma günü yüzde 0,1 azalışla 26,0625'ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,0640 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde işsizlik verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.250 ve 6.400 seviyelerinin direnç, 6.100 ve 6.000 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, mayıs ayı işsizlik oranı

17.00 ABD, mayıs ayı toptan eşya stokları

Borsa haftaya rekorla başladı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 1,25 artışla rekor seviye olan 6.264,34 puandan başladı.

BORSA AA

 Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 77,25 puan artışla ve yüzde 1,25 değer kazanarak 6.264,34 puana çıktı.

Bankacılık endeksi yüzde 1,39 ve holding endeksi yüzde 1,13 artış kaydetti. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en çok kazandıran yüzde 3,44 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı oldu.

Cuma günü yükseliş eğilimini üst üste 3. işlem gününe taşıyan BIST 100 endeksi, yüzde 0,75 değer kazancıyla günü 6.187,09 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirdi.

Analistler, küresel pay piyasalarında, enflasyon ve resesyon endişeleriyle karışık bir seyir izlendiğini ifade ederek, bu hafta açıklanacak ABD enflasyon verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi.

ABD'de bu hafta başlayacak olan bilanço sezonunun hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırabileceğini belirten analistler, özellikle cuma günü açıklanacak banka bilançolarının yakından takip edileceğini bildirdi.

Analistler, bugün yurt içinde işsizlik verileri, yurt dışında ise ABD'de mayıs ayı toptan eşya stokları verilerinin takip edileceğini aktararak, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.300 ve 6.400 seviyelerinin direnç, 6.100 ve 6.000 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

BORSA KAZANDIRDI

borsa-para-kazandiriyor-mu

Küresel enflasyonun yükselmesine karşın merkez bankalarının parasal sıkılaştırma adımları, jeopolitik risklerin sürmesi ve artan resesyon endişeleri pay piyasalarında dalgalı seyre neden olurken, dünya borsaları son bir yılı kazançla tamamladı.

20230710_5_01808B62150CD4D6A81E13DB08E68D69F

Yıllık yüzde 100'ü aşan yüksek enflasyonla mücadele eden Arjantin'de Merval endeksi, son bir yılda yüzde 382'ye yakın yükseldi. Böylelikle Merval endeksi, 2022'nin haziran ayı sonundan itibaren geçen bir yılda, dünyada önde gelen endeksler arasında yerel para cinsinden en çok kazandıran endeks olarak dikkati çekti.

TÜRKİYE BORSA

AA-20230626-31524974-31524973-BORSA_HAFTAYA_YUKSELISLE_BASLADI

Türkiye'de de şubat ayında yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası kayıpların olduğu ve 5 günlüğüne işleme kapatılan BIST 100 endeksinde yaşanan düşüşler, genel seçimler sonrası telafi edildi.

Haziran ayını 5.759,11 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek aylık kapanışını gerçekleştiren BIST 100 endeksi, son bir yılda TL bazında yüzde 140'a yakın kazançla Arjantin'in ardından ikinci sırada yer aldı.

Yılın ikinci yarısında da yükselişine devam eden BIST 100 endeksi, geçen cuma gününü yüzde 0,75 artışla 6.187,09 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 6.223,26 puana taşımıştı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, bu haftaya da yüzde 1,25 artışla rekor seviye olan 6.264,34 puandan başladı.

NEW YORK BORSASI

borsa (5)

ABD'de New York borsası, aşağı yönlü risklere rağmen son bir yılda yükseldi

Almanya'da DAX endeksi bir yılda yatırımcılarına yüzde 26'nın üzerinde kazandırdı, Japonya'da Nikkei 225 endeksi de yüzde 26'ya yakın artış kaydetti.

ABD'de New York borsası, 3 bölgesel bankanın iflası, borç limiti açmazı ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yüksek enflasyonu dizginlemek amacıyla yaptığı faiz artışlarının resesyon endişelerini tetiklemesi gibi aşağı yönlü risklere rağmen son bir yılda yükseldi.

Nasdaq endeksi, yaklaşık yüzde 25 artışla yüksek oranda kazandıran endeksler arasında yer alırken, S&P 500 endeksi yüzde 17'yi ve Dow Jones endeksi yüzde 11'i aşkın artış kaydetti.

HİNDİSTAN

borsa (3)

Şanghay bileşik endeksi yaklaşık yüzde 6, Hang Seng endeksi de yüzde 13'ün üzerinde düştü

Hindistan'da Sensex endeksi, yerel para birimiyle 2022'nin haziran ayı sonundan itibaren geçen bir yılda yüzde 22 artış kaydederken, Brezilya'da Ibovespa endeksi yaklaşık yüzde 20 yükseldi.

Son bir yılda Güney Afrika'da FTSE South Africa endeksi yüzde 15'e, Güney Kore'de Kospi endeksi de yüzde 10'a yakın değer kazandı.

Avustralya'da ASX 200 endeksi bir yılda yaklaşık yüzde 10'a, Kanada'da S&P TSX endeksi yüzde 7'ye yakın artış kaydetti.

İNGİLTERE

AA-20230706-31605342-31605341-BORSADA_RALLI_DEVAM_EDIYOR

İngiltere'de FTSE 100 ile İsviçre'de SMI PR endeksleri, bir yılda yerel para cinsinden yüzde 5'in üzerinde kazandırdı.

ÇİN

Çin'de Şanghay bileşik endeksi, son bir yılda Çin yuanı cinsinden yaklaşık yüzde 6 değer kaybetti, Hong Kong'da Hang Seng endeksi de yüzde 13'ün üzerinde düştü.

08 TEMMUZ

Gözler, ABD'de açıklanacak enflasyon verisinde

AA-20230706-31605342-31605341-BORSADA_RALLI_DEVAM_EDIYOR

ŞAHİN ADIMLARA DEVAM

Bu kapsamda merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında "şahin" adımlarına devam etmesi bekleniyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklanan toplantı tutanaklarından alınan sinyaller de fiyatlamaları zorlaştırdı.

Söz konusu tutanaklar, bazı Fed yetkililerinin haziran toplantısında faiz oranının 25 baz puan artırılmasından yana olduğunu veya böyle bir teklifi destekleyebileceklerini belirttiklerini ortaya koydu.

Tutanaklarda, tüm Fed yetkililerinin para politikasındaki sıkı duruşun sürdürülmesinin uygun olacağı görüşünde olduğu aktarıldı.

GÖZLER FED’DE

AA-20230706-31603948-31603947-KURESEL_PIYASALARDA_NEGATIF_SEYIR_DEVAM_EDIYOR

Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, New York Fed Başkanı John Williams, bankanın haziran ayında faiz oranını sabit tutma yönündeki kararını desteklediğini belirtti.

Fed'in arz ve talebi dengeleme konusunda hala yapması gerekenler olduğunu söyleyen Williams, faiz oranıyla ilgili daha yapılacak işlerin olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Söz konusu gelişmelerle para piyasalarında Fed'in 26 Temmuz'daki toplantıda yüzde 92 ihtimalle 25 baz puan faiz artıracağı yönündeki öngörü güçlü kalmaya devam ediyor.

Bu gelişmelerle ABD'de 10 yıllık tahvil faizi 4,0940 ile Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyeyi test etti.

EMTİA PİYASASI

AA-20230703-31576787-31576786-KURESEL_PIYASALAR_HAFTAYA_POZITIF_BASLADI

Emtia piyasasında ise genel olarak pozitif bir seyir izlendi. Haftayı altının onsu yüzde 0,3 artışla 1.926 dolardan, bakırın libresi yüzde 0,3 yükselişle 3,76 dolardan, Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 3,9 artışla 78,2 dolardan tamamladı.

Suudi Arabistan 1 milyon varillik arz kesintisini Ağustos ayına uzatacağını bildirirken, Rusya günlük petrol arzını 500 bin varil, Cezayir de 200 bin varil azaltacağını duyurdu.

Analistler, ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılayamamasıyla dolara olan talebin azaldığını ve emtia piyasasında işlem gören ürünlere talebin arttığını dile getirdi.

-ABD'de gözler enflasyon verisine odaklandı

ABD'de pay piyasaları Fed'in şahin politikalarına devam edeceğine dair beklentilerin daha da güçlenmesi ve ülkede açıklanan verilerden gelen karışık sinyallerle birlikte satış ağırlıklı bir seyir izledi.

Ülkede, Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi, haziranda 46 ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleşirken, imalat sanayisinde daralmanın sürdüğünü gösterdi.

S&P Global tarafından açıklanan haziran ayına ilişkin imalat sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ise beklentiler dahilinde 46,3 oldu.

ABD'de inşaat harcamaları, mayısta yüzde 0,9 ile piyasa beklentilerinin üzerinde arttı. ABD'de fabrika siparişleri, mayısta yüzde 0,3 artarak piyasa beklentilerinin altında yükseliş kaydetti.

Ülkede, ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı da 1 Temmuz ile biten haftada 248 bin ile piyasa beklentilerinin biraz üzerinde gerçekleşirken, JOLTS Açık İş Sayısı, mayısta 9 milyon 824 bin ile piyasa beklentilerinin altında kaldı.

Ülkede Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ise haziranda aylık bazda 3,6 puan artışla 53,9'a çıkarak öngörüleri aştı.

ABD'DE DIŞ TİCARET AÇIĞI

1611498-piyasalar-secimlere-hizli-tepki-verdi-6461e0aba89c0

ABD'de dış ticaret açığı ise mayısta aylık bazda yüzde 7,3 azalarak 69 milyar dolara düştü. Ülkede, özel sektör istihdamı, haziranda 497 bin kişi artarak piyasa beklentilerini aşarken Şubat 2022'den bu yana en büyük artışı kaydederken, tarım dışı istihdam haziranda 209 bin kişi artarak beklentilerin altında gerçekleşti. İşsizlik oranı yüzde 3,7'den yüzde 3,6'ya geriledi.

Analistler, tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında gerçekleşmesine karşın iş gücü piyasasının hala güçlü olduğunu kaydetti.

ABD'de gözlerin gelecek hafta açıklanacak enflasyon verisine odaklandığını belirten analistler, enflasyonun piyasaların yönü üzerinde ve Fed yetkililerinin söylemleri üzerinde etkili olabileceğini dile getirdi.

NEW YORK BORSASI

borsa (4)

Bu gelişmelerle, geçen hafta New York borsasında, S&P 500 yüzde 0,4, Dow Jones endeksi yüzde 1,1 değer kaybederken, Nasdaq endeksi yatay seyretti.

Ülkede, 10 Temmuz ile başlayan haftada, pazartesi toptan stoklar, çarşamba Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Fed'in Bej Kitap raporu, perşembe Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), haftalık işsizlik başvuruları, hazine bütçe dengesi, cuma Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi takip edilecek.

AVRUPA PİYASASI

BORSA

Avrupa'da da enflasyon ve resesyon endişesi varlık fiyatlarını baskılamaya devam ediyor

Avrupa borsalarında geçen hafta negatif bir seyir izlenirken, enflasyon ve resesyon endişesi varlık fiyatlarını baskılamaya devam ediyor.

Fransa'da devam eden olaylar da risk iştahını baskılamayı sürdürüyor. Buna karşın Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri enflasyonla mücadele kapsamında faiz artışlarına devam edeceklerini vurguladı.

ECB Başkanı Christine Lagarde, bankanın enflasyonu düşürmek için hala çok yolu olduğunu ancak enflasyonda önemli bir geri çekilme sağladıklarını ifade etti.

ECB üyesi Joachim Nagel de faiz artışlarında hala gidilecek çok yol olduğunu söyledi.

Öte yandan, Almanya'da 2 yıllık tahvil faizi ile 10 yılık tahvil faizi arasındaki fark 80 baz puana kadar çıkarken, ECB'nin şahin adımlarını sürdürmesi halinde söz konusu farkın daha da açılabileceği belirtiliyor.

Bu durum, Almanya'nın resesyon girebileceği endişesini güçlendirirken, bölgenin en güçlü ekonomisi olması nedeniyle Avro Bölgesi genelini de oldukça olumsuz etkileyebileceğinden endişe ediliyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB'nin bu ayki toplantıda 25 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, bankanın sene sonuna kadar toplamda 50 baz puan faiz artırımı yapması bekleniyor.

ECB Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre, tüketicilerin gelecek yıl için Avro Bölgesi enflasyon beklentileri mayısta Mart 2022'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Avro Bölgesi'nde perakende satışlar, mayısta bir önceki aya göre sabit kaldı. Avro Bölgesi'nde ÜFE ise mayısta aylık bazda yüzde 1,9 azaldı. Almanya'da fabrika siparişleri, araba, gemi ve tren siparişlerin etkisiyle mayısta yüzde 6,4 yükselerek, Haziran 2020’den beri en yüksek aylık artışını gösterdi.

İNGİLTERE PİYASASI

AA-20230706-31606299-31606298-BORSA_GUNUN_ILK_YARISINDA_REKOR_SEVIYEYI_GORDU

İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) daha fazla uluslararası bankayı ülkede yan kuruluş kurmaya zorlama planlarını değerlendirdiği bildirildi. BoE Başkanı Andrew Bailey, bankanın en önemli önceliğinin yüksek enflasyonun düşürülmesi olduğunu belirtti.

Bailey, ülkede bazı perakendecilerin gereğinde yüksek fiyat uyguladığını kaydetti.

"Benzin fiyatlarına bakarsanız, bazı satıcıların muhtemelen bunun için (satış için) çok fazla ücret alıyorlar." diyen Bailey, konuşmasında perakendecilerin gerekenin üzerinde yüksek fiyat uygulamasının önüne geçilmesinde denetim kurumlarının rolünün son derece önemli olduğuna dikkati çekti.

Geçen hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 3,7, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 3,9, Almanya'da DAX endeksi yüzde 3,4 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,7 değer kaybetti.

Gelecek hafta salı Almanya'da TÜFE, perşembe İngiltere'de ve Avro Bölgesinde sanayi üretimi takip edilecek.

ASYA PİYASASI VE ÇİN

borsa (5)

Çin ile ABD arasındaki ilişkilerin yeniden gerilebileceği endişesi varlık fiyatlarını baskılıyor. Yarı iletken çip üretimi nedeniyle iki ülke arasında bir süredir tansiyon yüksek seyrederken, Çin, bugün aldığı kararla "ulusal güvenlik ve çıkarları koruma" gerekçesiyle 1 Ağustos itibarıyla yarı iletken çip üretiminde kullanılan galyum ve germanyum maddelerinin ihracatına sınırlama getirdiğini açıkladı.

Analistler, söz konusu hamlenin bölgede tansiyonu daha da yükseltebileceğine dair endişelerin tetiklediğini vurguladı.

ABD de Çinli şirketlerin Microsoft ve Amazon gibi Amerikalı dev şirketlerin bulut bilişim hizmetlerine erişimini kısıtlamaya hazırlandığına dair haber akışı da Asya piyasalarını meşgul etti.

İlk defa ilk defa Çin'i ziyaret eden ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin'in çip ve elektronik yapımında kullanılan bazı metallerin ihracatını kısıtlamasından "endişeli" olduğunu söyledi.

Yellen, Çin Başbakanı Li Çiang ile görüşmesinde, ABD'nin Çin ile "kazanan hepsini alır" yaklaşımından ziyade her iki ülkenin de yararına olan adil kurallara dayalı sağlıklı bir rekabet arayışında olduğunu belirtti.

Analistler, iki ülke arasında son zamanlarda ihracat izinleri üzerinden yeniden yükselen tansiyonun risk iştahını olumsuz etkilediğini belirterek, görüşmeden çıkacak kararların varlık fiyatları üzerinde etkili olmasının beklendiğini ifade etti.

Öte yandan, Avustralya Merkez Bankası (RBA), politika faizini yüzde 4,10'da sabit bırakırken, gelecek toplantılarda faiz artışlarına devam edebileceği yönlendirmesinde bulundu.

Çin'de, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 50,5'e gerilese de genişlemeye devam ederken, Japonya'da imalat sanayi PMI 49,8 seviyesinde gerçekleşti.

Çin'de ayrıca hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 57,1'den 53,9'a, Japonya'da da 54,2'den 54'e indi.

Analistler, halihazırda Çin'de imalat sanayi tarafında görülen daralmanın yanı sıra hizmet sektöründe de gerilemenin ortaya çıkmasıyla bölgede risk iştahının ciddi oranda azaldığını ifade etti.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,4, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,9 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,5 geriledi.

10 Temmuz ile başlayan haftanın veri takviminde pazartesi Japonya'da dış ticaret dengesi, Çin'de TÜFE ve ÜFE, çarşamba Japonya'da ÜFE, perşembe Çin'de dış ticaret dengesi, cuma Japonya'da sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı takip edilecek.

BORSA İSTANBUL

AA-20230706-31609727-31609726-BORSA_GUNU_REKORLARLA_TAMAMLADI

Yurt içinde geçen hafta Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 7,43 yükselişle 6.187,09 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 6.223,26 puana taşıdı.

Geçen hafta yurt içinde açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 3,92, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 6,5 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 38,21 ile son 18 ayın, yurt içi üretici fiyatlarında da yüzde 40,42 ile son 25 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Dolar/TL ise haftayı bir önceki haftalık kapanışın yüzde 1,1 üzerinde 26,0610 seviyesinden tamamladı.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.000 ve 5.900 seviyelerinin destek, 6.250 puanın direnç konumunda olduğunu belirterek, yurt içinde gözlerin sanayi üretimi ve ödemeler dengesi verilerine çevrildiğini ifade etti.

AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin mayısta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,44 artmasını bekliyor.

Mayısta arındırılmamış sanayi üretim endeksinin de yıllık bazda yüzde 5,95 artacağını öngören ekonomistler, cari işlemler hesabının mayısta 7,03 milyar dolar açık vermesini bekliyor.

07 TEMMUZ

Borsa günün ilk yarısında rekor seviyeyi gördü

AA BORSA İSTANBUL
BIST 100 endeksi, 6.223,26 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü ve saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 30,23 puan ve yüzde 0,49 değer kazancıyla 6.171,37 puan oldu. Toplam işlem hacmi 46,3 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 0,18 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,35 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,58 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı, en çok gerileyen ise yüzde 0,95 ile spor oldu.

Analistler, küresel pay piyasalarında, enflasyon ve resesyon endişesiyle negatif seyrin sürdüğünü ifade ederek, bugün gözlerin ABD'de açıklanacak istihdam raporundaki verilere çevrildiğini söyledi.

ABD'de ekonomik aktiviteye ilişkin alınan karışık sinyallerin ardından bugün açıklanacak istihdam raporundaki verilerin önemine dikkati çeken analistler, özellikle tarım dışı istihdam verisinin, iş gücü piyasasındaki gidişata ilişkin vereceği sinyallerle piyasalarda oynaklığı artırmasının beklendiğini kaydetti.

Öte yandan, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, payları Borsa İstanbul'da işlem gören tam mükellef sermaye şirketlerinin iktisap ettikleri kendi paylarına ilişkin olarak dağıtılmış kar payı sayılan tutarlar üzerinden alınan tevkifat oranı yüzde sıfıra indirildi.

Analistler, bugün yurt içinde hazine nakit dengesi, yurt dışında ise ABD'de istihdam raporundaki verilerin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.000 ve 5.900 seviyelerinin destek, 6.250 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

BIST 100 ENDEKSİ KAZANDIRDI

AA-20230707-31613020-31613019-HAZIRANDA_AYLIK_EN_YUKSEK_REEL_GETIRI_BIST_100_ENDEKSINDE_OLDU

Haziran ayında en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 11,1, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 13,86 ile BIST 100 endeksinde gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, dolar yüzde 10,33, avro yüzde 9,85 ve külçe altın yüzde 1,44 reel getiri sağlarken, mevduat faizi (brüt) yüzde 4,54 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 10,05 kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde, doların yüzde 13,07, avronun yüzde 12,58 ve külçe altının yüzde 3,95 yatırımcısına reel getirisi olurken, mevduat faizinin (brüt) yüzde 2,17 ve DİBS'in yüzde 7,81 kaybettirdiği görüldü.

ÜÇ AYLIK DEĞERLENDİRME

Üç aylık değerlendirmede, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 14,7, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 16,45 ile en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde DİBS'in, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 16, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 14,72 ile en çok kaybettiren yatırım aracı olduğu hesaplandı.

ALTI AYLIK DEĞERLENDİRME

gram altın-1

Altı aylık değerlendirmeye göre külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 17,57, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 12,71 ile en yüksek reel getiri sağlayan araç olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde DİBS'in, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 21,56, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 24,81 ile en çok kaybettiren yatırım aracı olduğu görüldü.

YILLIK DEĞERLENDİRME

altın2

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 52,13, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 54,56 ile en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak kayıtlara geçti.

Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırım araçlarından külçe altın yüzde 3,96 reel getiri sağlarken, avro yüzde 0,4, dolar yüzde 2,69, DİBS yüzde 10,31 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 17,28 kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde külçe altının yüzde 5,62 ve avronun yüzde 1,19 reel getiri sağladığı hesaplanırken, doların yüzde 1,14, DİBS'in yüzde 8,88 ve mevduat faizinin (brüt) yüzde 15,96 ile yatırımcısına kaybettirdiği görüldü.

BANKACILIK ENDEKSİ

BORSA

Bankacılık endeksi yüzde 0,12 azalış, holding endeksi yüzde 0,04 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 0,89'la finansal kiralama faktoring, en fazla kaybettiren yüzde 0,23 ile madencilik oldu.

Dün yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, yüzde 0,56 artışla günü 6.141,14 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 6.207,85 puana taşıdı.

GÖZLER ABD’DE

borsa (1)

Analistler, küresel pay piyasalarında, enflasyon ve resesyon endişesiyle negatif seyrin sürdüğünü belirterek, bugün gözlerin ABD'de açıklanacak istihdam raporundaki verilere çevrildiğini söyledi.

ABD'de ekonomik aktiviteye ilişkin alınan karışık sinyallerin ardından bugün açıklanacak istihdam raporundaki verilerin önemine dikkati çeken analistler, özellikle tarım dışı istihdam verisinin iş gücü piyasasındaki gidişata ilişkin vereceği sinyallerle piyasalarda oynaklığı artırmasının beklendiğini bildirdi.

BORSA İSTANBUL

borsa (2)

Öte yandan, bugün Resmi Gazete'de açıklanan tebliğe göre, payları Borsa İstanbul'da işlem gören tam mükellef sermaye şirketlerinin iktisap ettikleri kendi paylarına ilişkin olarak dağıtılmış kar payı sayılan tutarlar üzerinden alınan tevkifat oranı yüzde 0'a indirildi.

Analistler, bugün yurt içinde hazine nakit dengesi, yurt dışında ise ABD'de istihdam raporundaki verilerin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.000 ve 5.900 seviyelerinin destek, 6.160 ve 6.250 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

ABD VERİLERİ

AA-20230706-31605342-31605341-BORSADA_RALLI_DEVAM_EDIYOR

ABD'de açıklanan verilerden alınan karışık sinyaller fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor.

Dün ülkede açıklanan verilere göre, ülkede özel sektör istihdamı, haziranda 497 bin kişi artarak piyasa beklentilerini aşarken, Şubat 2022'den bu yana en büyük artışı kaydetti.

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı da 1 Temmuz ile biten haftada 248 bin ile piyasa beklentilerinin biraz üzerinde gerçekleşirken, JOLTS Açık İş Sayısı, mayısta 9 milyon 824 bin ile piyasa beklentilerinin altında kaldı.

Ülkede Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ise haziranda aylık bazda 3,6 puan artışla 53,9'a çıkarak öngörüleri aştı.

Söz konusu gelişmelerle, para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ayki toplantıda 25 baz puan faiz artıracağı ihtimali yüzde 92'ye yükselirken, nihai faiz oranının da yüzde 5,50-5,75 seviyesinde belirleneceğine yönelik tahminler güçlendi.

ABD’DE FAİZ

borsa (1)

Dünkü verilerin ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 10 baz puan artarak yüzde 4,04'le 2 Mart'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Analistler, ülkede ekonomik aktiviteye ilişkin alınan karışık sinyallerin ardından bugün açıklanacak istihdam raporundaki verilerin önemine dikkati çekerek, özellikle tarım dışı istihdam verisinin iş gücü piyasasındaki gidişata ilişkin vereceği sinyallerle piyasalarda oynaklığı artırmasının beklendiğini söyledi.

FED'İN ŞAHİN TUTUMU

borsa (4)

Öte yandan, Fed'in şahin tutumunu bir süre daha devam ettirebileceğine yönelik öngörülerin güçlenmesiyle altının ons fiyatı yüzde 0,2 değer kaybederek 1.910 dolara indi.

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,79, Nasdaq endeksi yüzde 0,82 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,07 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de düşüşle başladı.

Avrupa'da da enflasyon ve resesyon endişesi varlık fiyatlarını baskılamaya devam ederken, dün açıklamalarda bulunan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, bankanın enflasyonu düşürmek için hala çok yolu olduğunu ancak enflasyonda önemli bir geri çekilme sağladıklarını ifade etti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB'nin bu ayki toplantıda 25 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, bankanın sene sonuna kadar toplamda 50 baz puan faiz artırımı yapması bekleniyor.

AVRUPA PİYASASI

borsa (5)

Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,17, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 2,57, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 3,13 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 2,53 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne yükselişle başladı.

ASYA BORSASI

borsaaaaa

Asya borsalarında karışık bir seyir öne çıkarken, gözler ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile Çin Başbakanı Li Qiang arasındaki görüşmeye çevrildi.

Analistler, iki ülke arasında son zamanlarda ihracat izinleri üzerinden yeniden yükselen tansiyonun risk iştahını olumsuz etkilediğini belirterek, görüşmeden çıkacak kararların varlık fiyatları üzerinde etkili olmasının beklendiğini ifade etti.

Öte yandan, bugün Japonya'da açıklanan verilere göre öncü endeks 96,8'den 109,5'e çıktı.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 gerilerken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 yükseldi.

BORSA İSTANBUL

AA-20230706-31609727-31609726-BORSA_GUNU_REKORLARLA_TAMAMLADI

Yurt içinde dün alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,56 artışla 6.141,14 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 6.207,85 puana taşıdı.

Dolar/TL, dün yatay seyirle 26,0843'ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,1040 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde hazine nakit dengesi, yurt dışında ise ABD'de istihdam raporundaki verilerin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.200 ve 6.300 seviyelerinin direnç, 6.100 ve 6.000 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

PİYASALARDA BUGÜN TAKİP EDİLECEK VERİLER ŞÖYLE:

AA-20230706-31606299-31606298-BORSA_GUNUN_ILK_YARISINDA_REKOR_SEVIYEYI_GORDU

15.30 ABD, haziran ayı istihdam raporu

17.00 Türkiye, haziran ayı hazine nakit dengesi

06 TEMMUZ

BORSADA REKOR KAPANIŞ

AA-20230706-31609727-31609726-BORSA_GUNU_REKORLARLA_TAMAMLADI

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,56 artışla günü 6.141,14 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 6.207,85 puana taşıdı.

 BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 34,38 puan artarken, toplam işlem hacmi 109,6 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 1,77 ve holding endeksi yüzde 0,08 değer kaybetti.

Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,99 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı, en çok gerileyen ise bankacılık oldu.

Analistler, küresel pay piyasalarında, enflasyon ve resesyon endişeleriyle negatif seyrin sürdüğünü ifade ederek, yurt içi pay piyasalarının pozitif ayrıştığını söyledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün açıklanan toplantı tutanaklarından alınan sinyallerin fiyatlamaları zorlaştırdığını aktaran analistler, tutanaklarda, bazı Fed yetkililerinin haziran toplantısında politika faizinin 25 baz puan artırılmasından yana olduğunun anlaşıldığını bildirdi.

ABD'de özel sektör istihdamı, haziranda 497 bin kişi artarak piyasa beklentilerini aşarken, Şubat 2022'den bu yana en büyük artışı kaydetti.

Ülkede açıklanan özel sektör istihdamı verisinin ardından Fed'in sıkı para politikasını sürdüreceğine dair endişelerin daha fazla tetiklendiğini belirten analistler, yarın yurt içinde hazine nakit dengesi, yurt dışında ise ABD'de tarım dışı istihdam ve Almanya'da sanayi üretiminin takip edileceğini bildirdi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.200 ve 6.300 seviyelerinin direnç, 6.000 ve 5.900 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

EN BÜYÜK KRİPTO PARA BİRİMİ

AA-20230706-31608590-31608589-BITCOININ_FIYATI_13_AYIN_EN_YUKSEK_SEVIYESINE_ULASTI

ABD'nin önde gelen varlık yönetimi şirketlerinin ülkede kripto yatırım fonu oluşturma planlarının yatırımcıların risk iştahını artırması sonucu Bitcoin'in fiyatı, yüzde 3,38 artarak 31 bin 500 dolar ile 13 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

 Analiz şirketi Coinmarketcap'in verilerine göre, Bitcoin dahil küresel kripto para piyasasının değeri, sadece 24 saat içinde yaklaşık yüzde 0,95 artarak 1,2 trilyon doları aştı.

En büyük kripto para birimi olan Bitcoin'in fiyatı, dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi BlackRock da dahil olmak üzere varlık yönetimi şirketlerinin ABD'de kripto yatırım fonu oluşturma planlarının yatırımcıların risk iştahını artırması sonucu yüzde 3,8 yükseliş kaydetti.

13 AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİ

AA-20230622-31493577-31493576-MERKEZ_BANKALARININ_DIJITAL_PARA_YARISI_HIZ_KAZANIYOR

Bitcoin, 31 bin 500 doların üzerine çıkarak 13 ayın en yüksek seviyesini görmesinin ardından TSİ 15.20 itibarıyla 20 bin 729 dolardan işlem görüyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), geçen hafta, BlackRock, Fidelity ve diğer varlık yönetimi şirketlerinin bir spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonu (BYF) için yaptığı son başvuruların "açık ve kapsamlı" olmadığını bildirmişti.

Nasdaq, BlackRock'un yönetiminde bir BYF olan iShares Bitcoin Trust için 3 Temmuz’da yeniden başvuru yaptığını açıklamıştı.

Borsa günün ilk yarısında rekor seviyeyi gördü  (06 Temmuz)

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında 6.207,85 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

AA-20230706-31606299-31606298-BORSA_GUNUN_ILK_YARISINDA_REKOR_SEVIYEYI_GORDU
 

 BIST 100 endeksi, 6.207,85 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü ve saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 72,83 puan ve yüzde 1,19 değer kazancıyla 6.179,60 puan oldu. Toplam işlem hacmi 55,8 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 0,25 ve holding endeksi yüzde 0,94 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en çok kazandıran yüzde 2,77 ile bilişim oldu.

Analistler, küresel pay piyasalarında, enflasyon ve resesyon endişeleriyle negatif seyrin sürdüğünü ifade ederek, yurt içi pay piyasalarının pozitif ayrıştığını söyledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün açıklanan toplantı tutanaklarından alınan sinyallerin fiyatlamaları zorlaştırdığını aktaran analistler, tutanaklarda, bazı Fed yetkililerinin haziran toplantısında politika faizinin 25 baz puan artırılmasından yana olduğunun anlaşıldığını bildirdi.

Analistler, bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise ABD'de ADP özel sektör istihdamı başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.200 ve 6.300 seviyelerinin direnç, 6.000 ve 5.900 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

DALGALI SEYİR BİTTİ

AA-20230706-31603948-31603947-KURESEL_PIYASALARDA_NEGATIF_SEYIR_DEVAM_EDIYOR

Yılın ilk yarısında yaşanan deprem felaketi ve seçim belirsizliği nedeniyle dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, seçim belirsizliğinin sonlanması ve yeni ekonomi yönetiminin adımlarıyla birlikte yükseliş eğilimine geçti.

Seçim öncesi 4.300 puana kadar gerileyen BIST 100 endeksi, seçim sonrası yaklaşık yüzde 43 yükselişle 6.150 puan sınırını aştı.

BIST 100 endeksi dolar bazlı incelendiğinde hala 234 centten işlem görürken, 510 centlik tarihi zirvesinin oldukça uzağında bulunuyor.

ULAŞTIRMA SEKTÖRÜ KAZANDIRDI

borsa (2)

Yılbaşından bu yana sektör bazlı performanslar incelendiğinde en çok getirinin yaklaşık yüzde 51'le ulaştırma sektöründen elde edildiği görülürken, en çok kaybettiren ise yaklaşık yüzde 16 ile turizm oldu.

Analistler, yeni ekonomi yönetimiyle birlikte atılacak adımların önemine dikkati çekerek, bu dönemde yapılacak sözle yönlendirmelerle birlikte piyasalarda soru işaretlerinin azalabileceğini ve bu durumun varlık fiyatlarını olumlu etkileyebileceğini ifade etti.

YÜKSELİŞ EĞİLİMİ SÜRECEK

borsa (3)

Dolar kurundaki yükselişin özellikle döviz gelirleri yüksek şirketleri olumlu etkilemesinin beklendiğine dikkati çeken analistler, borsadaki yükseliş eğiliminin yılın ikinci yarısında atılacak adımlarla birlikte yabancı yatırımcının da ilgisiyle devam edebileceğini bildirdi.

"BORSADA OLUMLU HAVA SÜREBİLİR ANCAK RAKİPLERİ ÇOĞALDI"

borsa-istanbul-1477319

A1 Capital Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Baki Atılal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yılın ikinci yarısında en belirleyici etmenler, Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararları ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın maliye politikaları olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Rasyonaliteye geçme dönemi olarak baktıkları yılın ikinci yarısında yurt dışını da takip edeceklerini ifade eden Atılal, ancak yurt içinde atılacak adımların yabancı nezdinde kredibilitesinin ne olacağını görmeyi bekleyecekleri bir yarı olacağını belirtti.

AKLI KURCALAYAN SORULAR

AA-20230626-31524974-31524973-BORSA_HAFTAYA_YUKSELISLE_BASLADI

Atılal, sene sonuna kadar yatırımcıların aklını kurcalayan birçok soru olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Para ve maliye politikaları ile yabancı hisse tarafına, tahvil tarafına, doğrudan yabancı yatırım tarafına ne ölçüde ilgi gösterecek ve normalleşme adımları devam edecek mi? Rezerv iyileştirme ne olacak? KKM süreci ne olacak? TCMB’nin faiz artırımları ne ölçüde devam edecek? TCMB’nin bankacılık sektörüne yönelik normalleşme adımları yeterli dereceye gelecek mi? Enflasyon görünümü ne olacak? TCMB’nin beklentisi nedir? gibi yurt içi piyasalara yönelik gelişmeler hem borsa hem kur hem de tahvil tarafını yönlendirecektir. Bizim beklentimiz tüm bu soru işaretlerinin cevaplarının ağırlıklı olarak TCMB enflasyon görünüm raporu ile birlikte ortadan kalkması yönündedir."

İzlenen politikanın kurlarda, bunun da enflasyon beklentilerinde artışa yol açacağı beklentisiyle borsanın güçlü kalmasını öngörmekte olduklarını aktaran Atılal, diğer taraftan borsanın rakiplerinin de çoğaldığını belirtti.

"DÖVİZ GELİRİ YÜKSEK ŞİRKETLER İÇİN DURUM OLDUKÇA POZİTİF"

borsa-para-kazandiriyor-mu

Dinamik Yatırım Başekonomisti Enver Erkan da dolar kurundaki artış nedeniyle yılın ikinci yarısında döviz geliri sağlayan şirketler açısından durumun oldukça pozitif olacağını ifade etti.

Makro bazda, yeni ekonomi ekibinin, mayısta yapılan seçimlerin ardından kademeli olarak geleneksel politikalara dönüş sözü verdiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu geleneksel politikalara dönüş yaklaşımının, ekonomiye daha fazla öngörülebilirlik getirmesi ve piyasayı zorlaştıran müdahaleci düzenlemeleri rahatlatması yönünde ilerleniyor. Hiç şüphesiz finansal kesim ve reel sektör bu etkilerden memnun olacaktır. Dolayısıyla kurda yükseliş devam ederken, ortodoks politikaların bir yansıması olarak beklentilerdeki olumlulaşma hisse senetlerine de yansıyacaktır."

"BIST 100 ENDEKSİ 7.800'Ü GÖREBİLİR"

AA-20230706-31605342-31605341-BORSADA_RALLI_DEVAM_EDIYOR

Trive Yatırım Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci de 6.000 psikolojik seviyesini aşan BIST 100 endeksinin yukarı yönlü momentumuna devam ettiğini belirterek, "Endeks 100 için ilk etap olarak 6.500 seviyesini takip ediyoruz. 6.500 seviyesi sonrasında momentum seçici bir hareketle hisse özelinde devam edebilir ve 7.800 hedefi devreye girebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Kurun yukarı yönlü hareketinin ihracatçı sektörleri pozitif etkilediğini ve "kur yukarı, borsa yukarı" yaklaşımının ralliyi desteklediğini ifade eden Çitilci, sektör endeksleri arasında ulaştırma, gıda ve giyim, perakende ve otomotivi izlediklerini bildirdi.

Küresel piyasalar, enflasyon ve resesyon endişeleriyle negatif seyrini sürdürüyor.

borsa (1)

 Dünya genelinde ekonomik aktiviteye ilişkin kaygılar günden güne güçlenirken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün açıklanan toplantı tutanaklarından alınan sinyaller de fiyatlamaları zorlaştırdı.

Söz konusu tutanaklar, bazı Fed yetkililerinin haziran toplantısında faiz oranının 25 baz puan artırılmasından yana olduğunu veya böyle bir teklifi destekleyebileceklerini belirttiklerini ortaya koydu.

Tutanaklarda, tüm Fed yetkililerinin para politikasındaki sıkı duruşun sürdürülmesinin uygun olacağı görüşünde olduğu aktarıldı.

Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, New York Fed Başkanı John Williams, bankanın haziran ayında faiz oranını sabit tutma yönündeki kararını desteklediğini belirtti.

borsa (4)

Fed'in arz ve talebi dengeleme konusunda hala yapması gerekenler olduğunu söyleyen Williams, faiz oranıyla ilgili daha yapılacak işlerin olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Söz konusu gelişmelerle para piyasalarında Fed'in 26 Temmuz'daki toplantıda yüzde 90 ihtimalle 25 baz puan faiz artıracağı yönündeki öngörü güçlü kalmaya devam ederken, bankanın sene sonuna kadar politika faizini yüzde 5,50-5,75 bandına çekebileceği ihtimali de öne çıktı.

Tahvil piyasalarında dün satış baskısı öne çıkarken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,94'le 8 Mart'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,2, Nasdaq endeksi yüzde 0,18 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,38 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni günde de düşüşle başladı.

AA-20230706-31603948-31603947-KURESEL_PIYASALARDA_NEGATIF_SEYIR_DEVAM_EDIYOR

Avrupa'da enflasyon ve resesyon endişesi varlık fiyatlarını baskılamaya devam ederken, Fransa'da devam eden olaylar da risk iştahını baskılamayı sürdürüyor.

Dün bölgede açıklanan verilere göre Avro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), mayısta aylık bazda yüzde 1,9 azaldı.

Öte yandan, ECB'nin beklenti anketine göre 12 aylık enflasyon beklentileri yüzde 3,9'a geriledi.

Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,03, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,63, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,80 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,59 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne düşüşle başladı.

New York borsasındaki satış ağırlıklı seyir yeni günde Asya pay piyasalarına da taşınırken, Çin hükümetinin daha fazla ekonomi destek paketi açıklamayabileceğine yönelik haber akışı da satış baskısını destekliyor.

1611498-piyasalar-secimlere-hizli-tepki-verdi-6461e0aba89c0

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,7, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,9, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 3,1 geriledi.

Yurt içinde dün alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,71 artışla 6.106,76 puandan tamamlarken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 6.121,60 puana taşıdı.

Dolar/TL, dün yüzde 0,3 artışla 26,0754'ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,0780 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise Avro Bölgesi'nde perakende satışlar ve ABD'de ADP özel sektör istihdamı başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.250 ve 6.400 seviyelerinin direnç, 6.080 ve 6.000 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

AA-20230703-31576787-31576786-KURESEL_PIYASALAR_HAFTAYA_POZITIF_BASLADI

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle: (06 Temmuz)

12.00 Avro Bölgesi, mayıs ayı perakende satışları

14.30 Türkiye, haziran ayı reel efektif döviz kuru

15.30 ABD, haziran ayı ADP özel sektör istihdamı

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

17.00 ABD, haziran ayı ISM hizmet sektörü PMI

17.00 ABD, nisan ayı JOLTS açık iş sayısı

Editör: AYHAN BAYRAKTAR