BTSO, üyelerinin uluslararası rekabetçiliğini artırmak amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalara bir yenisini ekledi. Gıda sektöründeki üyelerini küresel pazarlarda daha etkin ve güçlü bir konuma taşımak için Ticaret Bakanlığı destekleriyle hayata geçirilen UR-GE projeleri kapsamında, Bursalı firmalar Azerbaycan'da yeni ticaret fırsatları buldu. 'İşlenmiş' ve 'dondurulmuş' gıda projelerinde yer alan 46 kişilik heyet, ilk olarak Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı'yı ziyaret etti. Daha sonra KOBİA ve ATİB'de üst düzey görüşmeler gerçekleştirildi. 100'ü aşkın firma ile yapılan B2B görüşmelerinde önemli ticaret anlaşmaları sağlandı.

2023'te ikili ticaret 7,5 milyar dolar

BTSO Gıda Konseyi Başkanı Burhan Sayılgan, Türkiye ile Azerbaycan'ın güçlü tarihsel ve kültürel bağlarına dikkat çekti. 2023'te ikili ticaretin 7,5 milyar dolar olarak kaydedildiğini belirten Sayılgan, 15 milyar dolarlık ticaret hedefinin gıda sektörü temsilcileri tarafından destekleneceğini ifade etti. Azerbaycan'ın, Rusya ve Türk Cumhuriyetlerine gümrüksüz ticaretle 250 milyonluk bir nüfusa erişim imkanı sunduğunu vurgulayan Sayılgan, B2B görüşmelerinin çok verimli geçtiğini söyledi. Sayılgan, “Bu pazarda önemli fırsatlar var ve ticaretimizin boyutunu daha yüksek rakamlara taşımayı hedefliyoruz” dedi.

Bursa Doğbes AŞ Firma Yetkilisi Özkan Dangaç, UR-GE projelerinin ihracat hedefleyen firmalar için büyük bir fırsat olduğunu belirtti. Dangaç, “UR-GE çalışmalarına başladığımızda ihracatımız yoktu, ancak şimdi ihracatını sürekli artıran bir firma haline geldik” dedi. Asbal Gıda Genel Müdür Yardımcısı Gökhun Yalçın da görüşmelerin verimli geçtiğini ve kısa zamanda hedeflerine ulaşacaklarına inandıklarını belirtti. Kocamanlar Balıkçılık Balık Dünyası Satış ve Pazarlama Direktörü Zafer Özgün ise 3 yıldır Azerbaycan'da en büyük market zincirlerine ürün sattıklarını ve faaliyetlerini genişletmek istediklerini söyledi. ATİB Başkanı Mürsel Rüstemov, Türk firmalarının Azerbaycan pazarına ilgisinin önemine değinerek, ekonomik ilişkilerin gelişmesini hedeflediklerini ifade etti.

Kaynak: İHA