İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik üreticileri bilgilendirme konusunda basın toplantısı yaptı. Çelik, “Geçmiş bayramınızı da kutluyorum buradan. Buğday hasadı başladı. Bu konuda sizleri bilgilendirmek, tabii dolayısıyla da üreticilerimizi bilgilendirme durumu söz konusu” dedi.
Çelik buğday alımının nerede olacağıyla alakalı ise şunları söyledi;
“Allah nasip ederse geçen sene olduğu gibi bu sene de Kulaca Mahallemizde Kulaca Kantarında alımları gerçekleştireceğiz. Geçen seneden fark şu, geçen sene alımları Ovacık deposuna yapıyorduk, Bu sene depoya değil de açık alana yapacağız. Geçen sene olduğu gibi aynı yerde değerlendireceğiz. Bu sene geçen seneye bakarak ürünümüz ekilen ürün sahası detay bakımında daha fazla. Tabii ki bu sene biraz da yağmurlardan dolayı buğdayların yakmasından dolayı aynı zamanda tam başak halindeyken de yine yağmurda bir malumunuz sürmesinden dolayı rekolte bakımında biraz düşünün, söz konusu olur. Önümüzdeki cuma günü Toprak Mahsulleri Ofisi randevu sistemini açacak. Biliyorsunuz ki toprak mahsulleri randevu sistemi ile buğday alımını gerçekleştiriyor. Aynı zamanda randevuyu açtıktan hemen sonra cuma, cumartesi gibi de alımlara başlayacağız. Başlayacağız diyorum çünkü işin içinde başından sonuna kadar orada oluyoruz. Buraya buğday getirecek çiftçilerimiz öncelikle geçen seneden kalan ellerinde ambarda silosunda buğdayı varsa bu seneki buğdaya kesinlikle onu katmaması gerekiyor çünkü bunu katmaları halinde zaten analizde çıkıyor. İki sene buğday almama gibi bir yaptırımı var. ÇKS şartı var, ÇKS olmadan buğday alımı yine olmuyor. Daha önceki dönemde, daha doğrusu geçen sene gelen bir şey buğday, toprak mahsullerine buğday yıkanlar artı bir lira yeniden bir destekleme alıyordu. Az para değil çünkü. Ton ton buğday, 1 ton buğdayda on bin lira, elli ton buğdayda elli bin lira gibi oluyor.”
“Randevu geliyor, biçer sırası gelmiyor”
Çelik konuşmasının devamında, “Onu geçen sene sadece TMO’ya buğday yıkanlar alabiliyordu. Bu sene onu özel sektörü de eklediler. Yani özel sektörün de buğday alması, özel sektöre de buğday vermeleri halinde altı bir lira desteklemeyi yine alabilecekler” dedi.
Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik son olarak biçer sırası ve randevu sistemi hakkında bilgiler verdi. Çelik, buğday paketleri ile alakalı “Biçer sıraları var köylerde. Sıra geliyor, randevuyu alıyorsun. Randevu geliyor, biçer sırası gelmiyor ya da üç gün sonraya geliyor. Ne olursa olsun her koşulda buğdayını evinin önüne çeksin, evinin önüne döksün. Çünkü arada büyük bir fark oluşacağını tahmin ediyoruz özel sektörler çünkü artı birle birlikte dokuz bin iki yüz elli TL'ye tonu buğday alacak paketler yedi liraya gelse bile ton başına iki bin iki yüz elli gibi bir fark olur. Çiftçilerimizin her şekilde buğdayını bir şekilde muhafaza edip temaya getirmelerini tavsiye ediyoruz. Önemli bilgiler bizim için bunlar. Çiftçilerimiz de bunlara üyeliklerimize aynen uymalarını rica ediyoruz” şeklinde konuştu ve konuşmasını sonlandırdı.
İnegöl haberleri için tıklayın.