MÜSİAD Başkanı Bahri Sinan Yazaroğlu, 22. Olağan Genel Kurul sonrası yaptığı açıklamada Ukrayna ve Suriye’nin yeniden imarıyla ortaya çıkacak ekonomik fırsatların altını çizdi. Yazaroğlu, özellikle İnegöl ve mobilya sektörüne yeni kapılar açılacağını vurgulayarak önemli mesajlar verdi.
Yazaroğlu, yurt dışındaki güçlü MÜSİAD teşkilatlanmasının üyeler için yeni hedef pazarlar bulma konusunda büyük bir avantaj sağladığını ifade etti. Türkiye’nin, Ukrayna-Rusya savaşıyla başlayan yeni dünya düzenine adapte olduğunu belirten Yazaroğlu, bu süreçte İnegöl’ün ihracat potansiyelinin artırılabileceğini söyledi.
Ukrayna’da Yeniden İmar
Rusya-Ukrayna savaşında sona yaklaşıldığını düşündüklerini belirten Yazaroğlu, Ukrayna’daki temasları sırasında, ülkenin yeniden imarı için ihtiyaç duyulan kaynakları detaylandırdı. Ukrayna hükümetinin yaklaşık 450 milyar dolarlık savaş maliyetinden ve 2 milyon yeni eve olan ihtiyaçtan bahsettiğini belirten Yazaroğlu, uluslararası destek paketlerinin Ukrayna’yı yeniden inşa etmek için hazırlandığını aktardı.
"Amerika ve Avrupa, Ukrayna’nın yeniden imarı için bu parayı doğru iş insanlarına ödeyerek gerçekleştirecek. Bu, 40 milyon nüfuslu güçlü bir ekonomide büyük bir pazarı işaret ediyor. İnegöl mobilyacılarının bu fırsattan pay alması için hazır olmamız gerekiyor." dedi.
Suriye ve Kuzey Irak’ta İş Birliği
Suriye ve Kuzey Irak’ta yaşanan son gelişmelere de değinen Yazaroğlu, MÜSİAD’ın bölgedeki etkinliğini artırmak için geçtiğimiz aylarda düzenlediği ziyaretlerden bahsetti. Bölgedeki ticaret ve sanayi odaları, valilikler ve bakanlıklarla yapılan görüşmelerin olumlu geri dönüşler sağladığını belirtti.
"Türk iş insanlarının sömürü mantığıyla değil, bölgeyi kalkındırma amacıyla geldiğini görüyorlar. Bu nedenle bölgede büyük işler için can attıklarını dile getiriyorlar. Özellikle mobilya ve inşaat sektörü üyelerimizin bu fırsatı kaçırmaması gerekiyor. Şubat ayında Gaziantep’te düzenlenecek sempozyuma yaklaşık 200 Suriyeli iş insanını getirerek iş birliği olanaklarını artırmayı planlıyoruz." diye konuştu.Suriye ve Ukrayna gibi büyük iş potansiyeli olan bölgelerde bireysel hareketin yeterli olmadığını vurgulayan Yazaroğlu, tüm şubelerin kolektif bir akılla hareket etmesi gerektiğini belirtti.
"İnegöl’ün mobilya sektöründeki gücünü kolektif bir yapı ve akılla kullanarak büyük başarılar elde edebiliriz. Bu süreçte birlik içinde hareket ederek İnegöl mobilyasını dünya pazarlarında daha da üst noktalara taşıyabiliriz." diyerek sözlerini tamamladı.