Hayra adanmış bir ömür Mustafa Dörtçelik
1922 yılında Yugoslavya'nın Taşlıca bölgesinde doğan Mustafa Dörtçelik, 1925 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etti.
Maddi imkansızlıklar nedeniyle ortaokulu tamamlayamayan Dörtçelik, çalışmaya başlamak zorunda kaldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında dört yıl askerlik yaptıktan sonra, 1948 yılında ilk işyerini açtı ve 1960 yılında ilk tekstil fabrikasını kurdu.
Eğitime Olan Katkıları
Mustafa Dörtçelik, eğitim alanında yaptığı katkılarla tanınan bir hayırseverdir. Bursa Yıldırım’da bir ilkokul, İnegöl ve Mudanya’da Meslek Liseleri ve Bursa Nilüfer’de teknik öğretim sitesi ve öğrenci yurdu yaptırarak Milli Eğitime büyük destek vermiştir.
Özellikle İnegöl Endüstri Meslek Lisesi'ne yaptırdığı C blok, onun adını eğitim dünyasında ölümsüzleştirmiştir.
“Bursa Yıldırım’da bir ilkokul, İnegöl ve Mudanya’da Meslek Liseleri, Bursa Nilüfer’de teknik öğretim sitesi ve öğrenci yurdu yaptırarak Milli Eğitime bağışladı.”
Sağlık Alanındaki Katkıları
Dörtçelik’in sağlık alanındaki katkıları da göz ardı edilemez. Yaşarken başlattığı iki hastane binası projesi, vefatından sonra devlet tarafından tamamlanarak hizmete sunulmuştur.
Bu çalışmalar, onun sadece eğitim değil, sağlık alanında da toplumun faydasını gözeten bir hayırsever olduğunu göstermektedir.
“Yaşarken başlayıp da tamamlayamadığı iki adet hastane binası vefatından sonra devletçe tamamlandı.”
Siyasi ve Ticari Hayatı
Mustafa Dörtçelik, 1960 öncesi Demokrat Parti’de siyasete girmiş, ancak daha sonra siyasetten çekilmiştir. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda Yönetim Kurulu Üyeliği ve İkinci Başkanlık görevlerinde bulunmuş, iş dünyasında da önemli roller üstlenmiştir. Onun bu çok yönlü kariyeri, iş dünyasındaki başarısının yanı sıra topluma olan katkılarıyla da dikkat çekmektedir.
Ödüller ve Vefatı
Mustafa Dörtçelik, 23 Aralık 1999 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından “Devlet Üstün Hizmet Beratı” ile ödüllendirilmiştir. Hayatının son yıllarına kadar topluma hizmet etmeyi sürdüren Dörtçelik, 11 Ocak 2005 tarihinde vefat etmiştir. Onun mirası, yaptırdığı okullar, hastaneler ve öğrenci yurtları ile yaşamaya devam etmektedir.
“23.12.1999 tarihinde Cumhurbaşkanı’nca ‘Devlet Üstün Hizmet Beratı’ ile ödüllendirildi.”
Hakkında yazılanlar
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/dr-huseyin-h-serdar/hayir-boyle-yapilir-41451065
Hayırlar yaparak yalnızlığını gideriyordu
Takvimler 11 Ocak 2005’i gösterdiğinde Mustafa Amca 85 yaşında dünyaya veda etti.Çocukları yoktu, eşi önceden gitmişti. Topu topu birkaç yakını vardı, yanında yöresinde...Yalnızdı. İşleriyle meşgul olarak, hayırlar yaparak yalnızlığını gideriyordu.
Bir gün parmağıyla gökyüzünü göstererek Hüseyin Bey, ‘Ben aşırı dindar bir adam değilim, ama O müsaade etmezse ben bir kuruş bağış yapamam!’ dedi.
“Benim para verip aldığım hiç silgim, kalemim olmadı. Onları bana hep öğretmenlerim verirdi. Hiçbir zaman defter alamadım. Öğretmenim bana sarı, saman yapraklı kalın bir defter vermişti. Sınıfı geçtiğimde, yılın sonunda bir yıl boyunca yazdıklarımın tamamını siler, gelecek sene yine yazardım. 5 yıl o defteri kullandım.” İlkokul yıllarında yaşadığı o yoksulluk ve çaresizliği hatırlayıp gözlerinden yaşlar süzüldürdü.
Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel tarafından ‘Devlet Üstün Hizmet Madalyası’ ile ödüllendirildi. Madalya törenine katılmadı, madalya almaya muhasebecisini gönderdi.
Gösterişi ve israfı sevmezdi. Yaşamında tasarrufla ilgili o kadar çok örnek var ki... Ekonomik gücüne rağmen mütevazi bir ofisi vardı... O ofis yerden tavana kadar kitaplarla doluydu.
Mustafa Amca;- “Yaptığınız eğitim ve sağlık kurumlarının bazı ihtiyaçlarını karşılamak için ‘Mustafa Dörtçelik Vakfı’ kurmayı düşünmez misiniz?..” Cevap: “Düşündüm elbet. Sonra vaz geçtim. Ben öldükten sonra vakıf kötü niyetlilerin eline geçer, sonra amacı dışında kullanılır diye vaz geçtim. Devlete kalsın, devletten büyük vakıf olmaz!” dedi...
11 Ocak 2005 tarihinde solunum yetersizliğinden dolayı vefat eden Mustafa Dörtçelik, 1968 yılında 23 Temmuz İlkokulu'nu yaptırarak başladığı hayır işlerinde hayatı boyunca Bursa'ya yaklaşık 30 milyon YTL tutarında okul, huzurevi ve yurt kazandırmıştı.