Jiroskop Nedir?

Jiroskop, herhangi bir hareketi algılayabilen ve yönünü sabit tutmak için kullanılan bir cihazdır. Dönen bir diskin ekseninde gerçekleşen fiziksel prensiplerle çalışır. Bu cihaz, dönme hareketinin yönünü koruyarak, cihazın veya taşıtın mevcut durumunu sürekli olarak izler ve yönlendirir.

Jiroskop

Jiroskopun Çalışma Prensibi Nasıldır?

Jiroskopun temelinde, "açısal momentumun korunumu" yatar. Bir cisim döndürüldüğünde, eğer üzerine dışarıdan bir kuvvet uygulanmazsa, dönme eksenini değiştirmeye direnir. Jiroskoplar bu prensibi kullanarak, hareket halindeki platformların (uçak, gemi, roket) veya cihazların (akıllı telefonlar) yönünü sabit tutar.

Jiroskopun Tarihi Nedir?

Jiroskopun ilk temelleri 1852 yılında, Fransız fizikçi Léon Foucault tarafından atıldı. Foucault, Dünya'nın dönüşünü göstermek amacıyla bir dönen disk tasarladı. Bu cihaz, dönme ekseninin sabit kalmasıyla bilinen ilk jiroskop oldu. 20. yüzyılın başlarına gelindiğinde, jiroskoplar özellikle denizcilik ve havacılıkta navigasyon amacıyla kullanılmaya başlandı.

Yönümüzü Bulmamıza Yardımcı Olan Müthiş Cihaz Jiroskop! (3)

 Jiroskop Çeşitleri Nelerdir?

1. Mekanik Jiroskoplar: Geleneksel jiroskoplar, yüksek hızda dönen bir diske sahiptir. Bu diskler, hareket eden platformun eğimini veya rotasını değiştirmeye çalıştığında dengesini koruyarak, doğru yön bilgisini verir.

Yönümüzü Bulmamıza Yardımcı Olan Müthiş Cihaz Jiroskop! (2)

2. Optik Jiroskoplar (Halka Lazer Jiroskoplar): Bu tür jiroskoplar, ışığın yolunu ölçen bir lazer sistemine sahiptir. Işık, fiber optik bir halka içinde döner ve herhangi bir değişiklik, halka etrafında dolaşan ışık dalgalarındaki faz farkı olarak algılanır.

3. Elektromekanik Jiroskoplar (MEMS Jiroskoplar): Mikro Elektro Mekanik Sistemler teknolojisini kullanarak, çok küçük ölçeklerde üretilen jiroskoplar, özellikle tüketici elektroniği alanında kullanılır. Akıllı telefonlar ve oyun konsolları, hareket algılama fonksiyonları için bu tür jiroskoplardan yararlanır.

Kaynak: Haber Merkezi