Ev Hanımları ondan vazgeçemiyor!

Bursa'nın tarihi Hanlar ve Çarşılar Bölgesi'nde, küçük bir dükkanda teknolojiye meydan okuyan bir adam var: Yüksel Başak.

A W246444 02

Ailesinden miras kalan süpürgecilik mesleğini 50 yıldır sürdüren Başak, modern dünyanın akıllı robotlarına karşı çalı süpürgesinin yerini savunuyor. Her ne kadar teknoloji ilerlese de, çalı süpürgeleri hala kırsal kesimlerde ve nostaljik birer hatıra olarak evlerde yerini koruyor.

A W246444 10

Geleneksel Çalı Süpürgesine Olan İlgi Sürüyor

“Teknoloji Ne Kadar İlerlerse İlerlesin, Yeri Başkadır”

Yüksel Başak, çocukluğundan beri sürdürdüğü bu mesleği kendisinden sonra yapacak kimsenin kalmadığını belirtiyor.

A W246444 07

Başak,

“Ailemde geçmişte herkes süpürge işiyle uğraştı. Onlarla birlikte ben de çocukluğumdan beri bu işle uğraşıyorum. 80 yıldır bu dükkan açık. Benden sonra bu işi devam ettirecek biri yok. Çalı süpürgesi Türk milletinin geleneklerinde var.
A W246444 04
Çalı süpürgesi olmayan ev olmaz. Ne olursa olsun evin içinde mutlaka olur. Ama benden sonra yapan kalmayacak. Zaten süpürge otunu eken çiftçi de kalmadı. Malzeme bulamayınca biz de üretim yapamıyoruz. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin çalı süpürgesinin yeri başkadır.
A W246444 03
Bunun yaptığı temizlik farklıdır, kapı önünü süpürürsün, balkonu süpürürsün ama bir şekilde hala işe yarar. Dolayısıyla her zaman var olur. Fiyatları 200'den başlar 400 liraya kadar çıkar. Fiyat olarak pahalı gelebilir ama kaliteli süpürgedir” şeklinde konuştu.

A W246444 08

Yeni Nesil Çıraklar Bekleniyor

Yüksel Başak, 3 çocuğunu bu meslek sayesinde büyüttüğünü ve kendisinden sonra bu işi yapmaya meraklı kişilerin de sektörde ekmek yiyebileceğini belirterek, yeni çıraklar beklediğini dile getiriyor.

A W246444 05

Başak,

“Bu meslek unutulmasın, devam etsin istiyorum. Çalı süpürgesi hala birçok evde kullanılıyor ve kullanıldıkça da bu mesleğe ihtiyaç duyulacak. Umarım bu geleneği yaşatacak yeni ustalar yetişir” dedi.

A W246444 04

Kaynak: Haber Merkezi