Aşkla Düğümlenen Sanat: Türk Halıları

Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde açılan ‘Aşkla Düğümlenen Sanat: Türk Halıları’ sergisi, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait 38 nadir halıyı ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. Sergi, 23 Ağustos 2024'e kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Genc Gazete Aşkla Düğümlenen Sanat Türk Halıları Sergisi (5)

ICOC'un 15. Sempozyumu ve Halı Etkinlikleri

Bu yıl İstanbul'da gerçekleşen Uluslararası Doğu Halıları Konferansı (ICOC) kapsamında düzenlenen ‘Aşkla Düğümlenen Sanat: Türk Halıları’ sergisi, tarihi halı dokumacılığının zengin geçmişini ve geleceğini gözler önüne seriyor. Sergi, 38 özel halı ile sanatseverleri geçmişin büyüleyici dünyasına davet ediyor.

Genc Gazete Aşkla Düğümlenen Sanat Türk Halıları Sergisi (4)

Unutulmaz Bir Deneyim: Selçuklu Halıları

Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürü Ekrem Aytar, serginin önemini vurgulayarak şunları söyledi:

“Türk ve İslam Eserleri Müzemiz Osmanlı'nın son müzesidir. 1914 yılında kurulmuştur. Bu yıl 111'inci yılımızı kutluyoruz. Osmanlının bütün eyaletlerinden camilerden, türbelerden, tekkelerden sanat değeri olan halılar, yazma eserler, ahşap eserler müzemize getirilmiş ve koruma altına alınmıştır.”

Genc Gazete Aşkla Düğümlenen Sanat Türk Halıları Sergisi (3)

Osmanlı ve Selçuklu Dönemlerinden 38 Halı

Sergide, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait nadir eserler bulunuyor. Bu halılar arasında ilk kez sergilenen Selçuklu halıları, 13. yüzyıldan günümüze kadar ulaşan nadir örnekler arasında yer alıyor. Ekrem Aytar, sergide yer alan bu özel halıların önemine dikkat çekerek, bu eserlerin halı severler için büyük bir fırsat sunduğunu belirtti:

“6-9 Haziran tarihleri İstanbul'da Uluslararası Doğu Halıları Konferansı (ICOC) düzenlemiş olduğu kongre ile paralel olarak müzemizde Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinden oluşan 38 halılık bir sergi düzenledik. ICOC gelen dünyanın çeşitli ülkelerinden 200'e yakın halı sevdalısı, halı ile ilgilenen akademisyenler ve koleksiyonerler bu halı sergisiyle buluştu.”

Genc Gazete Aşkla Düğümlenen Sanat Türk Halıları Sergisi (2)

Göz Kamaştıran Sanat: Vakıf ve Cami Halıları

Sergide, Osmanlı'nın farklı dönemlerinde vakıf eserlerinde ve camilerde bulunan halılar da yer alıyor. Bu eserler, ziyaretçilere Osmanlı döneminin sanatsal ve kültürel zenginliklerini yakından tanıma fırsatı sunuyor.

‘Aşkla Düğümlenen Sanat: Türk Halıları’ sergisi, 23 Ağustos 2024'e kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. Ücretsiz olarak gezilebilecek olan sergi, halı dokumacılığının ve koleksiyonculuğunun geçmişini ve geleceğini merak eden herkesi bekliyor.

Kaynak: Haber Merkezi