Cinler, İslam inancında insanlarla birlikte yaşayan, ancak gözle görülmeyen varlıklardır. Kur'an-ı Kerim'de de sıkça bahsedilen cinler, hem iyi hem de kötü özelliklere sahip olabilirler.

İslam inancında sıkça bahsedilen cinler, merak uyandıran gizemli varlıklardır. Cinlerin varlığı, özellikleri ve insanlarla ilişkileri hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz.

Genc Gazete Demon Devil Cin Ve Seytan Iblis Musallat Cin Carpmasi (13)

Cin ne demek?

İslam inancında "cin" kelimesi, örtülü ve gizli varlıklar anlamına gelir. Kur'an-ı Kerim'de cinlerin dumansız ateşten yaratıldığı belirtilir. İnsan ve melekler dışındaki irade sahibi varlıklara cin diyebiliriz.

Cinler, insanlardan farklı bir boyutta yaşadıkları için onların mahiyetini anlamak zordur; ancak Kur'an ve hadisler, cinlerin sorumlu varlıklar olduklarını belirtir. Bu sebeple cinlerin ve şeytanların varlığını kabul etmek bir iman meselesidir.

Cinler hakkında Din İşleri Yüksek Kurulu şu açıklamayı yapmıştır: "Cinlerin varlığı ve mahiyetlerine dair bilgiler ancak vahiy yoluyla bilinir. Kur’ân-ı Kerîm’de cinlerin alevli/dumansız, yalın ateşten yaratıldıkları zikredilir (bkz. el-Hicr, 15/27; er-Rahmân, 55/15)."

"Ayrıca Kur’ân’da “Cin sûresi” adıyla bir sûre mevcut olup, daha birçok âyette ve sahih hadislerde cinlerden bahsedilmektedir. Bu bakımdan cinlerin varlığı gerçek olup her müminin buna inanması gerekir."

"Allah’a inanıp O’na ibadet eden, iyi amel sahibi olan cinler olduğu gibi insanlara zarar vermek isteyen ve onları iman ve güzel amelden alıkoymaya çalışan kâfir cinler de vardır."

"Cinler “mutlak gaybı” da bilemezler. Zira mutlak gaybın bilgisi sadece Allah’a aittir. Bu konuda Yüce Allah şöyle buyurur: “Süleyman’ın canını aldığımızda onun öldüğünü asâsını yiyen bir kurtçuk  cinlere gösterdi. Onun yere yığılmasıyla cinler anladılar ki eğer gaybı bilmiş olsalardı (içerisinde bulundukları) aşağılayıcı azap içerisinde kalmaya devam etmezlerdi.” (Sebe’, 34/14)."

Genc Gazete Demon Devil Cin Ve Seytan Iblis Musallat Cin Carpmasi (12)

Cinlerin Yaratılışı ve Sorumlulukları

Cinler, insanlar gibi iradeye, akla ve duyguya sahip varlıklardır. İyi ve kötü işler yapabilirler, ibadet edebilirler veya isyan edebilirler. Ancak cinler, insanların da bilemediği gibi her şeyi bilemezler. Mutlak bilgiye sadece Allah sahiptir.

Cinler, Kur'an-ı Kerim'e göre dumansız ateşten yaratılmışlardır: "Cinleri de dumanı tüten bir ateşten yarattık." (el-Hicr, 15/27)

Onlar da insanlar gibi Allah'a ibadet etmekle yükümlüdür. Zâriyât suresi, cinlerin yaratılış amacını insanlarla aynı şekilde, Allah'ı bilip O'na ibadet etmek olarak belirtir. Zâriyât suresi 56. ayet bu konuyla ilgilidir:

" Ben cinleri ve insanları, başka değil, sırf bana kulluk etsinler diye yarattım. Onlardan bir rızık istemiyorum, beni doyurmalarını da istiyor değilim. Şüphesiz rızkı veren, sarsılmaz gücün sahibi olan yalnızca Allah’tır."

Genc Gazete Demon Devil Cin Ve Seytan Iblis Musallat Cin Carpmasi (9)

Kuran'a göre Şeytan ve Cinlerin Kötülüğü

Cinler arasında Allah'a iman edenler olduğu gibi, insanlara zarar vermek isteyen kâfir cinler de vardır. Cinlerin de Müslümanı, münafığı ve kafirleri vardır.

Kur'an-ı Kerim, insan ve cin şeytanlarından bahseder ve onların kötülüğünün insanları aldatmak ve iman yolundan saptırmak üzerine olduğunu belirtir.

Kötü cinler ve şeytanlar, fiziksel zarar vermekten çok, manevi zarar verme amacı güderler.

“İşte böylece biz her peygambere insan ve cin şeytanlarını düşman kıldık. Bunlar aldatmak için birbirlerine yaldızlı laflar fısıldarlar. Rabbin dileseydi bunu yapamazlardı. O hâlde onları iftiralarıyla baş başa bırak.” (el-En‘âm, 6/112)

Şeytanların başı İblîs’tir. İblis'in cinlerden olduğu Kehf sûresinin 50. âyetinde şöyle ifade edilir:

“Hani biz meleklere, ‘Âdem için saygı ile eğilin’ demiştik de İblis’ten başka hepsi saygı ile eğilmişlerdi. İblis ise cinlerdendi de Rabbinin emri dışına çıktı. Şimdi siz, beni bırakıp da İblis’i ve neslini, kendinize dostlar mı ediniyorsunuz? Hâlbuki onlar sizin için birer düşmandır. Bu, zalimler için ne kötü bir bedeldir!”.

Genc Gazete Demon Devil Cin Ve Seytan Iblis Musallat Cin Carpmasi (10)

Cinlerin İnsanlara Zarar Vermesi Mümkün mü?

Kur'an'a göre cinlerin insanlara zarar vermesi, insanların onlara sığınıp medet ummalarından kaynaklanır. İnsanlar cinlere sığındıkça onların üzerindeki etkileri artar ve bu durum taşkınlıklara yol açar. Ancak Allah'a iman edenler, cinlerin zararlarından korunmuş olurlar.

Şeytanların ve cinlerin kötülerinin insanlara zarar vermek istemeleri öncelikle inanç ve amel bakımındandır. Şeytan ve cinler isterler ki haram işleyelim, günaha batalım, Allah'a isyan edelim, kötü olalım.

Yüce Allah, bu konuda şöyle buyurmaktadır: “Şeytanın adımlarını izlemeyin. Çünkü o, size apaçık bir düşmandır.” (el-Bakara, 2/208) 

Yine bu konuda Cin sûresinin 6. âyetinde şöyle buyrulmaktadır: “Doğrusu insanlardan bazı kimseler, cinlerden bazılarına sığınırlardı da cinler onların taşkınlıklarını artırırlardı.”

Nahl, 16/99-100 ayet-i kerimelerde buyrulduğuna göre: Şeytanın, cinlerin hâkimiyeti ve zararı sadece onu dost edinenler ve Allah’a ortak koşanlar için söz konusudur.

Cinler, insanlarla psikolojik olarak etkileşime geçebilirler. Kuruntu ve vesvese verirler. Bazı cinler insanlara zarar vermek isterken, bazıları da onlara yardım edebilir. 

Genc Gazete Demon Devil Cin Ve Seytan Iblis Musallat Cin Carpmasi (6)

Cinlerin başı İblis

Cinlerin Müslüman olmayan kısmı, şeytan olarak adlandırılır. Şeytanlar, insanları kötülüğe teşvik eden ve onları Allah'tan uzaklaştırmaya çalışan varlıklardır.

İblis, tüm şeytanların başıdır ve cinlerdendir. Bu konuda Kuran'da şöyle buyrulur:

"Hani biz meleklere, 'Âdem için saygı ile eğilin' demiştik de İblis'ten başka hepsi saygı ile eğilmişlerdi. İblis ise cinlerdendi de Rabbinin emri dışına çıktı." (Kehf, 18/50)

Genc Gazete İblis Karanlığın Sahibi 2 Seytan Iblis Film (6)

Cinlerden Korunma Yolları

Felak ve Nâs surelerinde, insanların cinlerden ve her türlü kötülükten Allah’a sığınmaları teşvik edilir. Cinlerin zararı, yalnızca onlara dost olanlar ve Allah'a ortak koşanlar üzerinde etkili olur.

Kuran ve Hadislerde Müminlerin bu varlıklardan korkmaması ve sadece Allah'a güvenmesi gerektiği vurgulanır.

Cinlerden korunmanın en etkili yolu, Allah'a inanmak, O'na ibadet etmek ve O'nun emirlerine uymaktır.

Ayrıca temiz olmak, haramlardan uzak durmak, abdestli olmak, cünüp dolaşmamak, yatarken Felak ve Nas surelerini okumak, cinlerin şerrinden korunmak için önemli prensiplerdir.

Genc Gazete İblis Karanlığın Sahibi 2 Seytan Iblis Film (5)

Sonuç

Cinler, İslam inancında yer alan ve varlığı Kur'an-ı Kerim'de açıkça belirtilen gizemli varlıklardır. Cinler, hem iyi hem de kötü özelliklere sahip olabilirler.

İnsanlar olarak, cinlerin şerrinden korunmak için Allah'a sığınmalı ve O'nun emirlerine uymalıyız.

Genc Gazete İblis Karanlığın Sahibi 2 Seytan Iblis Film (4)

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr