Mermercilik sektörü, gençler arasında popüler olmayan meslekler arasında. Ekonomik getirisi yüksek olmasına rağmen, tozlu ve ağır olması nedeniyle gençler bu mesleğe yönelmiyor. Aylık 20 bin liraya çırak, 50 bin liraya usta bulamamanın zorluğunu yaşayan mermerciler, bu soruna bir çözüm arayışı içerisinde.
Mermercilikte Maaşlar ve Çalışma Koşulları
Ustaların Maaşı ve Çalışma Şartları
26 gün çalışarak 50 bin lira maaş alan ustaların durumuna dikkat çeken işletme sahibi Halil Tanır:
“Ben çırak olarak başladım bu işe. Ağır bir meslek olduğu için çırağın işi zordu. Usta sadece teraziye bakıyor ve ölçüyü alıyor. Şu anda yevmiyeci çalıştırdığımız ustaların ücreti bin 500 lira, 2 bin lira arasında. 26 gün boyunca çalışırsa bu usta matematiksel olarak hesap yaptığın zaman aylık geliri 50 bin liraya kadar çıkıyor” dedi.
Mermerciliğin Geleceği
Mermercilik sektörünün geleceğinin parlak olduğunu vurgulayan Halil Tanır:
“Bizim sektör biraz ağır ve tozlu olduğu için hiç kimse tercih etmiyor. Mermerin mimarı yok. Üniversitesi yok. Kendi sanatını kendin sergiliyorsun. Geleceği parlak meslek para kazanma yönünde en kazançlı mesleklerden biri mermer. Her zaman iş vardır” şeklinde konuştu.
Çırakların Durumu ve Maaşları
Çırak maaşlarının da oldukça cazip olduğunu belirten Tanır, gençlerin bu mesleği tercih etmesi gerektiğini vurguluyor:
“Çırak bizde en kötü 20 bin lira maaş alır” ifadesini kullandı.
Modern Mermercilik ve Kolaylaşan İş Koşulları
Kalfa olarak çalışan Mustafa Tanır, sektördeki teknolojik gelişmeler sayesinde işin eskiye göre daha kolay olduğuna dikkat çekiyor:
“Bizim mermercilik mesleğinin eski zorlukları kalmadı. Şimdiki ilk bir yükleme yapıyoruz, o taşı da portif ile atıyoruz. Ondan dolayı işimiz, sektörümüz kolaylaştı. Gelecek çırak en kötü 3 ay içinde usta olur zaten” dedi.
Sonuç olarak, Konya'daki mermerciler, gençlerin bu mesleği tercih etmeleri için cazip maaşlar sunsa da, sektördeki eleman sıkıntısını aşamıyor. Mermerciliğin geleceği ise bu duruma nasıl bir yön verecek, merak konusu.