Kadın & Aile

Çocukların ve anne babaların kış hastalıkları sınavı başlıyor!

Kış aylarının soğuk havası, kapalı ortamlarda geçirilen zaman ve artan hava kirliliği, çocukları hastalıklara karşı daha savunmasız hale getiriyor.

Abone Ol

Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuray Kurt Önal, kış aylarının çocukların sağlığı üzerinde ciddi riskler taşıdığını belirtti. Özellikle okul, kreş ve kapalı oyun alanları gibi yerlerde artan mikrop maruziyeti, çocukların bağışıklık sistemini zorlayabilir.

Önal, “Damlacıklar, gerek öksürük ve hapşırık yoluyla gerek çocukların birbirlerine temas etmesiyle yayılır. Ayrıca soğuk hava nedeniyle burun ve ağız içindeki dokular kurur ve koruyucu mekanizmaların etkinliği azalır,” dedi.

En Sık Karşılaşılan Sağlık Sorunları Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Dr. Önal, kış mevsiminde çocuklarda en çok üst solunum yolu hastalıklarının görüldüğünü ifade etti. Burun ve boğaz iltihaplarına neden olan 200’den fazla virüs olduğuna dikkat çeken Önal, “Yılda 5-8 kez görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının sayısı okula giden çocuklarda daha da artabilir,” dedi. Bu tür enfeksiyonların, ağırlaşarak zatürre veya orta kulak iltihabı gibi durumlara dönüşebileceğini vurguladı.

Çocuklarda Görülen Yaygın Solunum Yolu Hastalıkları

Soğuk algınlığı, grip, akut bronşiyolit ve zatürre gibi hastalıklar kış aylarında çocukları en çok etkileyen hastalıklar arasında yer alıyor. Özellikle 1 yaş altı çocuklarda görülen bronşiyolit, sigara dumanına veya kalabalık ortamlara maruz kalan bebeklerde hastaneye yatış gerektirebilecek düzeye ulaşabilir.

“Pnömoni (zatürre), bakteri ve virüslerin akciğerde iltihaba yol açmasıdır. Tedavi edilmezse 1-4 yaş arası çocuklar için ciddi bir risk teşkil eder,” dedi Dr. Nuray Kurt Önal.

Kış Hastalıklarından Korunmak İçin Alınması Gereken Önlemler

Dr. Önal, kış aylarında çocukların hastalıklardan korunması için birkaç temel önlem önerdi. Özellikle kapalı ve kalabalık ortamlardan kaçınmak, C vitamini içeren meyve ve sebzeler tüketmek, elleri sık sık yıkamak ve yeterli sıvı tüketmek gibi alışkanlıkların kazandırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca çocuklara düzenli uyku alışkanlığı kazandırılmasının önemine de değindi.

Ayrıca Önal, çocukların enfeksiyonlardan korunması için çocukluk çağı aşılarının ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek grip aşısının riskli gruplarda uygulanmasının yararlı olabileceğini söyledi.

Hastalıklara Karşı Bağışıklığı Güçlendirme İpuçları

Dr. Önal, çocukların kış sınavını sorunsuz geçirebilmesi için bağışıklık sisteminin desteklenmesinin önemini vurguladı. Dengeli beslenme, sigara dumanından kaçınma, el yıkama alışkanlığı gibi günlük alışkanlıkların yanı sıra yeterli uyku, temiz hava ve düzenli nemlendirme gibi hususların da sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olduğunu ekledi.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!