Üç ok üç kardeş

Söylenceye göre Deydinler Dedesi, Sırnaz Dedesi'nin kardeşidir. Babalarının attığı okların biri Kestel'in Baba Sultan köyüne, biri Sırnaz Köyü'ne, biri de Deydinler Köyü'ne düşmüştür.

Üç kardeş bu köylere gidip yaşamışlar ve ermiş olarak tanınmışlardır. Bu üç kardeşten biri olan Deydinler Dedesi, ömrünü Deydinler Köyü'nde tamamlamıştır.

Genç Gazete Deydinler Dedesi (4)

Üç köyün ortak hikayesi

Babaları, üç yöne üç ok atmış ve okların düştüğü köylere kardeşleri göndermiştir. Okların düştüğü yerlerde yaşayan bu kardeşler, köylerine adlarını vermişlerdir. Deydinler Dedesi, Sırnaz Dedesi ve Baba Sultan Dedesi olarak bilinirler. Ermişler olarak bilinen bu dedeler, köylerinde saygı ve hürmetle anılmaktadırlar.

"Bu dedeler üç kardeşmiş, babalarından el almışlar, vedalaşıp dağılmışlar. Okların düştüğü köylere gidip oralarda yaşamışlar." - Numan Kartal, İnegöl Folkloru

Genç Gazete Deydinler Dedesi (1)

Deydinler Dedesi'nin mezarı ve anma etkinlikleri

Sırnaz dedesinin ve Babasultan'ın mezarı bellidir. Ancak Deydinler Dedesi'nin mezarı günümüzde bilinmemektedir.

Deydinler köyünde adına dönem dönem pilav dağıtılıp anma etkinlikleri gerçekleştirilmektedir. Kutlamaların amacı, dedeyi anmak, onun hatırasına saygı göstermek ve onun yüzü suyu hürmetine sağlık ve iyi dileklerde bulunmaktır.

Bu etkinliklerde köy halkı bir araya gelerek pilav dağıtır ve dualar eder. Dedeyi anmak için yapılan bu etkinlikler, köyün kültürel ve manevi değerlerini koruma amacı taşır.

Genç Gazete Deydinler Dedesi (5)

Üç Kardeşin Mirası

Deydinler Dedesi, Sırnaz Dedesi ve Baba Sultan Dedesi'nin hikayesi, kuşaktan kuşağa aktarılmaktadır. Bu dedeler, babalarından aldıkları manevi mirası köylerinde yaşatarak, köylerinin manevi önderleri olmuşlardır. Köy halkı, bu dedelerin hatırasına büyük değer vermektedir.

Köy halkı, dedelerinin hatırasını yaşatmak için düzenledikleri etkinliklerle bu önemli kültürel mirası gelecek nesillere aktarmayı amaçlamaktadır.

Deydinler Dedesi sır oldu gitti. Son yıllarda anma etkinliği de düzenlenmez oldu.

Genç Gazete Deydinler Dedesi (7)Genç Gazete Deydinler Dedesi (6)

Kaynak: 1299 İnegöllü, Turhan Şahin