Çocuklarda manevi eğitim fırsatı

Bayramlar, Kandiller, dini gün ve geceler, İslam dininde büyük öneme sahip mübarek zaman dilimlerdir. Bu gün ve geceler, yetişkinler için bol ibadet, hayır, sadaka, zikir ve dua zamanı olarak bilinirken, çocuklar için de manevi bir eğitim, bilinç ve kültür geliştirme fırsatı sunar.

Genç Gazete Dini Gün Ve Gecelerde, Kandil Gecelerinde Çocuklarımız Din Ve Çocuk (10)

Kandilleri Çocuklarla birlikte geçirelim

Dini gün ve gecelerin, Kandil gecelerinin her biri, dinimize ve kültürümüze ait özgün değerler ve anlamlarla doludur.

Bu özel, mübarek zamanları çocuklarla değerlendirmek, onlara dinimizi sevdirmek ve inancımızı anlamalarını sağlamak için büyük bir fırsattır.

Genç Gazete Dini Gün Ve Gecelerde, Kandil Gecelerinde Çocuklarımız Din Ve Çocuk (13)

Çocuklarla Kandil gecelerini değerlendirme yolları

1- Hediyeleşme sünnetini yaşatalım

İslam dininde hediyeleşmek, Peygamber Efendimizin (s.a.v) yapılmasını tavsiye ettiği  en önemli sünnetlerden biridir.

Dini bayramlar ve Kandil geceleri, bu güzel sünneti çocuklarınızla beraber yerine getirme ve onları ibadete teşvik etme imkanı sunar.

Genç Gazete Dini Gün Ve Gecelerde, Kandil Gecelerinde Çocuklarımız Din Ve Çocuk (12)Hediyeleşmek sünnettir

Küçük ve anlamlı hediyeler, hem çocukların mutluluğunu artırır hem de onlara verilen değeri hissettirir. Bayram günlerinde ve kandil gecelerinde çocuklarımıza harçlık verebiliriz. Sevdikleri oyuncak, gıda ve eşyaları onlara hediye alabiliriz. Pasta yapmak veya almak, dondurma ikram etmek bu hediyelere örnek verilebilir.

Hz. Enes Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) hediyeleşmekle ilgili tavsiyelerini dikkate alarak şöyle demiştir: "Yavrularım! Aranızda harcama yapın, hediyeleşin; çünkü bu aranızdaki ilgilerin en sıcağıdır."

Genç Gazete Dini Gün Ve Gecelerde, Kandil Gecelerinde Çocuklarımız Din Ve Çocuk (11)

2- Beraber Kuran-ı Kerim okuma etkinliği

Çocuğunuz Kuran-ı Kerim okumayı biliyorsa, beraber okuyacağınız birkaç sayfa Kuran, geceyi manevi açıdan daha faziletli kılar.

Siz Kuran- Kerim okursunuz, çocuğunuz takip eder. Biraz da çocuğunuza okutursunuz, siz takip edersiniz. Aile tebrik edip ödüllendirirsiniz. Ezbere bildiği dua ve sureler varsa aile ortamında okutup tebrik edebilirsiniz. Hediyelerle bu davranışını pekiştirebilirsiniz.

Kuran-ı Kerim'i tanıtıp eline almasını ve incelemesini sağlayabiliriz.

Genç Gazete Dini Gün Ve Gecelerde, Kandil Gecelerinde Çocuklarımız Din Ve Çocuk (8)

3- Beraber namaz kılma ve camiye gitme etkinliği

Camilerde düzenlenen kandil programlarına çocuğunuzla beraber katılarak çocuğunuzun camiden, banazdan ve sohbetten feyiz almasını ve yeni bilgiler öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Eğer camiye gidemiyorsanız, evde çocuğunuzla cemaat halinde namaz kılabilirsiniz. Ona özel takke, örtü, tesbih, seccade alıp hediye etmek çocuğu mutlu edip teşvik edecektir. Namaz sonunda bildiği duaları çocuğunuza okutabilirsiniz.

Genç Gazete Dini Gün Ve Gecelerde, Kandil Gecelerinde Çocuklarımız Din Ve Çocuk (7)

4- Salavat çekme ve tespih yarışması

Çocuklarınızla beraber tespih çekme yarışması yaparak hem eğlenceli vakit geçirebilir hem de onları salavat çekmeye teşvik edebilirsiniz. Çocuklara salavat çekme alışkanlığı kazandırmak, onların dini duyarlılıklarını artıracak güzel bir etkinliktir.

Genç Gazete Dini Gün Ve Gecelerde, Kandil Gecelerinde Çocuklarımız Din Ve Çocuk (2X)

Peygamber Efendimizin (s.a.v) kısa bir hadis-i şerifi öğretilebilir. Dini sorulardan oluşan, çocuğumuzun yaş ve siyesine uygun bilgi yarışması yapabiliriz. Bu etkinlikte: "Peygamberin kim? Kitabın nedir?" gibi sorular sorulur.

Gece uykusunda korkan çocuklar için dualar, korkan çocuklara okunacak dualar Gece uykusunda korkan çocuklar için dualar, korkan çocuklara okunacak dualar
Genç Gazete Dini Gün Ve Gecelerde, Kandil Gecelerinde Çocuklarımız Din Ve Çocuk (1X)Etkinlik görseli kaynak: yasemin.com

5- Beraber dini içerikli bir film veya çizgi film izleyebilirsiniz.

Çocukların yaşına ve seviyesine uygun video, film ve çizgi flimleri önceden tespit edip, ikramlar eşliğinde birlikte yorum yaparak, sohbet ederek, sorular sorarak izleyebilirsiniz. Yine dini içerikli interaktif oyunlar birlikte oynanabilir.

Seveceği, resmli, renkli, interaktif, dini içerikli hikaye, masal kitapları birlikte okunabilir.

Genç Gazete Dini Gün Ve Gecelerde, Kandil Gecelerinde Çocuklarımız Din Ve Çocuk (4)

6- Ziyaret ve büyüklerin aranması

Dini gün ve gecelerde aile büyükleri birlikte ziyaret edilir. Duaları alınır. Uzakta olan akrabalarımız telefonla aranır. Çocuğunda büyükleri ile özel olarak telefonda konuşması sağlanır.

Genç Gazete Dini Gün Ve Gecelerde, Kandil Gecelerinde Çocuklarımız Din Ve Çocuk (6)

7- Mezarlık ziyareti yapılabilir

Vefat eden büyüklerimiz çocuklara tanıtılarak, onlarla birlikte mezarlık ziyareti yapılabilir. Mezarı sulaması ve mezar başında dua etmesi sağlanabilir.

Genç Gazete Dini Gün Ve Gecelerde, Kandil Gecelerinde Çocuklarımız Din Ve Çocuk (3)

8- Park, eğlence merkezi, oyun alanı gibi yerlere birlikte gidilebilir

Kandil gecelerini çocuklarınızla birlikte geçirmek, onların manevi gelişimine katkıda bulunmak ve onlara güzel bir örnek olmak için eşsiz fırsatlar sunar. Bu özel gün gecelerde yapılan etkinlikler, dualar ve ibadetler, hem sizin hem de çocuklarınızın hayatına bereket ve huzur getirecektir inşallah!

Genç Gazete Dini Gün Ve Gecelerde, Kandil Gecelerinde Çocuklarımız Din Ve Çocuk (2)

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar  ATB

Kaynak: diyanet