Ellerin Dua Sırasındaki Duruşu nasıl olmalı?

İşte bu konuda  Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamaları;

Duanın kıblesi sema, duanın şekli ise ellerin semaya açılmasıdır.

Dua sırasında ellerin açık şekilde, avuçların yukarı dönük tutulması sünnettir. Resûl-i Ekrem (s.a.s.), duada bazen ellerini açarak yüksekçe kaldırırdı.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), dua ederken bazen koltuklarının beyazlığı görünecek kadar ellerini kaldırırdı (Buhârî, De‘avât, 23 [6341]).

 Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ellerini kaldırmadan da dua ettiği rivâyet edilmiştir. (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 3/181)

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bazen de dua sırasında ellerini bir araya getirdi.

Genc Gazete Selam Namaz Dua Cami Selam Vermek (9)

Bela anında dua

Hz. Peygamber’in (s.a.s.), bela ve musibetler sırasında dua ederken avuçları yere bakacak şekilde dua ettiği yine Resûlullah’ın (s.a.s.) ellerini kaldırmadan da dua ettiği rivâyet edilmiştir. 

Genc Gazete Selam Namaz Dua Cami Selam Vermek (7)

Dua Sonrası Ellerin Yüze Sürülmesi

Hz. Peygamber'in (s.a.s.) "Dua bittikten sonra ellerinizi yüzünüze sürün" hadisi dikkate alınarak, dua sonrası elleri yüze sürmek, dua ibadetinin bir parçası olarak kabul edilir. Bu uygulamanın, duanın kabulünü temsil ettiği düşünülür. Bu davranış da sünnettir.

Genc Gazete Selam Namaz Dua Cami Selam Vermek (2)

Dua Ederken Ellerin Yeri ve Tutumu

Duada eller genellikle omuz hizasında, normal aralıkta ve yan yana tutulur. Ellerin birleştirilmesi de mümkündür; ancak önemli olan, bu konuda taassup göstermemektir.

Resûl-i Ekrem (s.a.s.)'in dua ederken,  farklı zaman ve durumlarda farklı el pozisyonları kullanması, bu çeşitliliğin altını çizer.

kabe mekke (2)

Dua sonunda eller yüze sürülür

“Allah’a avuçlarınızı yukarıya getirerek dua edin, ellerinizin tersini değil. Duayı bitirdiğiniz zaman da ellerinizi yüzünüze sürün.” Hz. Peygamber (s.a.s.)

Sonuç olarak kul her zaman, her yerde, her durum ve şekilde Rabbine dua edebilir. Dua ederken Peygamber Efendimizin (s.a.v) yaptığı şekilde dua yapmak duanın kabulü için en güzel uygulamadır.

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 12.07.2017 tarihli açıklamasına göre, dua sırasında ve sonrasındaki el hareketleri sünnettir. 

Genc Gazete Selam Namaz Dua Cami Selam Vermek (1)

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr