Âmin Kelimesinin Anlamı nedir?

Dualardan sonra söylenen “amin” sözü, kabul buyur anlamına gelir ve dinî dayanağı Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) hadislerine dayanmaktadır.

Âmin, “kabul buyur” anlamına gelir ve duaların sonunda söylenmesi sünnetle sabittir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “İmam ‘âmin’ dediği vakit siz de ‘âmin’ deyiniz. Zira kimin ‘âmin’ demesi meleklerin ‘âmin’ demesine denk gelirse, o kişinin geçmiş günahları affolunur” buyurmuştur.

Namazda Fâtiha sûresi okunduktan sonra âmin demek de sünnettir.

Genc Gazete Duaların Sonunda Amin Demek (5)

Namazlarda Âmin Demek

Namazlarda Fâtiha’nın arkasından âmîn demek dört mezhebe göre de sünnettir. Ancak cemaatle kılınan namazlarda, imamın âmîn deyip demeyeceği ve âmînin açıktan mı, gizlice mi söyleneceği hususunda görüş ayrılıkları vardır. Hanefîler’e göre hem imamın hem cemaatin gizlice, Şâfiîler ve Hanbelîler’e göre ise imam ve cemaatin açıktan söylemesi menduptur.

Genc Gazete Duaların Sonunda Amin Demek (2)

Âmin Kelimesinin Kökeni 

Asıl şekli âmîn olan kelimenin kökeni ve anlamı hakkında çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Âmin, İbrânîce veya Süryânîce’den Arapça’ya geçtiği, Arapça emn “inanmak, güvenmek” kökünden türediği ve Allah’ın isimlerinden biri olduğu şeklinde görüşler vardır.

Âmin kelimesi, Kitâb-ı Mukaddes’te pek çok yerde amen şeklinde geçer ve köken itibariyle ana Sâmî dilin “sağ (taraf); doğru, emin, inanılır, güvenilir” kökünden türemiştir.

Genc Gazete Duaların Sonunda Amin Demek (7)

Allah’ın İsimlerinden Biri Olarak Âmin

Âmin kelimesinin Allah’ın isimlerinden biri olduğu görüşü, Müfessirlerden Mücâhid b. Cebr’e aittir. Ancak bu görüş, klasik dilciler tarafından çeşitli lengüistik gerekçelerle reddedilmiştir. Kur’an’da Allah’ın böyle bir ismine rastlanmamaktadır.

Genc Gazete Duaların Sonunda Amin Demek (6)

Âmin Kelimesinin Dinî Dayanağı

Hz. Peygamber (s.a.v), “Bana namazda olsun duadan sonra olsun, Allah tarafından âmîn demek nimeti verildi. Bu, Mûsâ müstesna benden önce kimseye verilmemişti; Mûsâ dua eder Hârûn da âmîn derdi. Siz de duanızı âmîn ile bitiriniz! Bu suretle Allah onu kabul eder” buyurmuştur.

Genc Gazete Duaların Sonunda Amin Demek (8)

Kur’an ve Hadislerde Âmin

Âmin kelimesi Kur’an’da geçmemektedir. Ancak Hz. Peygamber, imamın Fâtiha sûresini tamamlamasının arkasından cemaatin âmîn demesini istemiştir. Bu nedenle, Fâtiha sûresinin sonunda âmîn kelimesinin okunması sünnet kabul edilmiştir.

Genc Gazete Duaların Sonunda Amin Demek (10)

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr