2023 Dünya Hava Kalitesi Raporu'na göre Türkiye'deki hava kirliliği durumu endişe verici boyutlara ulaştı. İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir tarafından hazırlanan rapor, Türkiye'yi hava kirliliği sıralamasında 44'üncü sıraya taşıdı. Raporda Türkiye'deki en kirli kentler olarak Iğdır ve Osmaniye öne çıktı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği güvenli hava kirliliği eşik değerleri dünya genelinde yalnızca yedi ülke tarafından sağlanabildi. Bu ülkeler; Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda, Mauritius ve Yeni Zelanda olarak sıralanıyor. Diğer taraftan, Bangladeş'in WHO'nun PM 2.5 kılavuz değerinin 15 katı kadar kirli hava soluduğu belirtildi, bu durum Bangladeş'i dünyanın en kirli havasına sahip ülkesi yaptı.
Türkiye'deki hava kirliliğinin en yoğun ölçüldüğü kentlerden Iğdır, özellikle Ocak ayında 117,2 PM 2.5 seviyesi ile dikkat çekiyor. Iğdırlılar, şehrin kömür ve odun gibi katı yakıtlarla ısınmasının ardından doğalgaz kullanımına geçmiş olmalarına rağmen, hava kirliliği sorununu çözemediler.
Rapor ayrıca Türkiye'nin hava kalitesi izleme istasyonlarının büyük çoğunluğunun WHO standartlarının üzerinde kirlilik seviyeleri gösterdiğini belirtiyor. Ancak Konya'daki Kuyulusebil istasyonu, 3,2 PM 2.5 ortalaması ile Türkiye'deki tek 'temiz hava' solunan nokta olarak kaydedildi.
Türkiye'nin diğer büyük şehirlerinde ise durum pek iç açıcı değil. Örneğin, Ankara'nın geçen yılki ortalama PM 2.5 değeri 11,6 olarak ölçüldü ve dünya genelinde en kirli başkentler arasında 76'ıncı sırada yer aldı.
Hava kirliliğinin yol açtığı sağlık sorunları, her yıl milyonlarca erken ölümle sonuçlanıyor ve çocukların bilişsel gelişimini olumsuz etkiliyor.