Krallıkla yönetilen ülkeleri iki ana kategoriye ayırabiliriz:

Mutlak Monarşiler: Hükümdarın, yani kral veya kraliçenin,  sınırsız yetkiye sahip olduğu ve yönetimde son sözü söylediği sistemlerdir. Bu ülkelerde halkın siyasi katılımı sınırlıdır ve hükümdarın kararları tartışmasızdır.

Dünya Üzerinde Kralların Ve Kraliçelerin Hala Yönetimde Olduğu Ülkeler Monarşilerin Modern Yüzleri (4)

Anayasal Monarşiler: Hükümdarın yetkilerinin bir anayasa ile sınırlandırıldığı ve genellikle sembolik bir rol üstlendiği sistemlerdir. Gerçek siyasi güç,  seçilmiş parlamento ve hükümetin elindedir. Anayasal monarşilerde hükümdar, ulusal birlik ve sürekliliğin sembolü olarak görülür.

Dünya Üzerinde Kralların Ve Kraliçelerin Hala Yönetimde Olduğu Ülkeler Monarşilerin Modern Yüzleri (3)

Kraliyetin Hüküm Sürdüğü Coğrafyalar

Şimdi, gelin krallıkla yönetilen bazı ülkelere ve bu ülkelerdeki monarşinin özelliklerine daha yakından bakalım:

Avrupa:

Birleşik Krallık: Kraliçe II. Elizabeth'in uzun saltanatıyla özdeşleşen Birleşik Krallık, anayasal monarşinin en bilinen örneklerinden biridir. Kraliçe, ülkenin resmi başıdır ancak siyasi karar alma süreçlerinde yer almazdı.Şuan da III. Charles Birleşik Krallığın kralı.

Dünya Üzerinde Kralların Ve Kraliçelerin Hala Yönetimde Olduğu Ülkeler Monarşilerin Modern Yüzleri (2)

İspanya, Hollanda, Belçika, Norveç, İsveç, Danimarka: Bu Avrupa ülkeleri de anayasal monarşi sistemini benimsemiştir. Hükümdarlar genellikle sembolik bir rol üstlenirken, siyasi güç seçilmiş hükümetlerin elindedir.

Asya:

Japonya: İmparator Naruhito'nun tahta çıktığı Japonya, dünyanın en eski kesintisiz monarşisine ev sahipliği yapmaktadır. Anayasal monarşi ile yönetilen Japonya'da imparator, "devletin sembolü ve halkın birliğinin timsali" olarak kabul edilir.

Dünya Üzerinde Kralların Ve Kraliçelerin Hala Yönetimde Olduğu Ülkeler Monarşilerin Modern Yüzleri

Tayland, Bhutan: Bu Güneydoğu Asya ülkeleri de anayasal monarşi sistemini benimsemiştir. Hükümdarlar, geleneksel ve dini liderlik rollerini de üstlenirler.

Orta Doğu:

Suudi Arabistan: Kral Salman bin Abdülaziz tarafından yönetilen Suudi Arabistan, mutlak monarşinin günümüzdeki en belirgin örneklerinden biridir. Kral, aynı zamanda ülkenin başbakanı ve silahlı kuvvetlerinin başkomutanıdır.

Suudi Arabistan

Ürdün, Kuveyt: Bu Orta Doğu ülkeleri, anayasal monarşi sistemini benimsemiştir. Hükümdarlar, önemli siyasi yetkilere sahip olsalar da, güçlerini seçilmiş parlamentolarla paylaşırlar.

Okyanusya:

Tonga: Kral Tupou VI tarafından yönetilen Tonga, Okyanusya'daki tek mutlak monarşidir.

Dünya Üzerinde Kralların Ve Kraliçelerin Hala Yönetimde Olduğu Ülkeler Monarşilerin Modern Yüzleri!

Bazı ülkelerde monarşinin sembolik doğası ve kültürel önemi nedeniyle halk tarafından geniş çapta desteklenirken, bazı ülkelerde ise monarşinin geleceği tartışma konusu olmaya devam ediyor. Yine de, tarihin farklı dönemlerinde farklı formlarda varlığını sürdüren monarşilerin, gelecekte de dünya sahnesindeki yerini koruyacağı öngörülebilir.

Kaynak: İHA