Dünyanın dört bir yanında keşfedilen bazı arkeolojik alanlar, hâlâ gizemini koruyor. İşte bilim insanlarını bile şaşkına çeviren en gizemli 10 antik yapı!

Göbekli Tepe – Türkiye 

Şanlıurfa’da bulunan Göbekli Tepe, insanlık tarihini baştan yazdıracak kadar büyük bir keşif. Bilinen en eski tapınak kompleksi olan bu yapı, yaklaşık 12.000 yıl öncesine dayanıyor. Henüz çanak çömleğin bile icat edilmediği bir çağda bu kadar gelişmiş taş işçiliği, bilim insanlarını şaşırtmaya devam ediyor. 

Gobekli Tepe

Büyükşehir Minik Okurlara Kitap Sevgisi Aşılıyor Büyükşehir Minik Okurlara Kitap Sevgisi Aşılıyor

Stonehenge – İngiltere 

İngiltere'nin Wiltshire bölgesinde yer alan Stonehenge, dev taş blokların gizemli bir düzenle dizilmesinden oluşuyor. M.Ö. 3000 yıllarına tarihleniyor. Ne amaçla yapıldığı tam olarak bilinmiyor. Güneşin doğuşuna göre hizalanması nedeniyle astronomik bir takvim ya da dini bir merkez olduğu düşünülüyor. 

220303081037 Stonehenge File Restricted-1

Nazca Çizgileri – Peru 

Peru'nun Nazca Çölü'nde yüzlerce metre uzunluğundaki devasa çizgiler, ancak havadan bakıldığında anlam kazanıyor. Hayvan figürleri, geometrik şekiller ve bitki desenleri, nasıl ve neden yapıldıkları hala bilinmeyen gizemlerden biri. Kimileri bunların uzaylılarla bağlantılı olduğuna inanıyor. 

Mohenjo-Daro – Pakistan 

Hindistan’ın İndus Vadisi Uygarlığı'na ait bu antik kent, planlı şehir yapısı ve kanalizasyon sistemiyle dikkat çekiyor. 4.000 yıldan daha eski olan bu yerleşim yerinde bulunan ileri mimari teknikler, dönemin teknolojisiyle nasıl yapıldığı hâlâ merak konusu. 

Easter Adası Moai Heykelleri – Şili 

Pasifik Okyanusu’nun ortasında izole bir konumda yer alan bu adada, devasa taş heykeller yer alıyor. Her biri onlarca ton ağırlığında olan bu yapılar, 1500 yıl önce nasıl taşındı ve dikildi bilinmiyor. Heykellerin altında gömülü gövdeler olduğu da sonradan ortaya çıkmıştı. 

Yonaguni Anıtı – Japonya 

Japonya'nın okyanus altındaki bu yapısı, sualtında keşfedilen en gizemli yapılardan biri. Doğal mı yoksa insan eliyle mi yapıldığı hâlâ tartışmalı. Merdivenler, tüneller ve düz taş yüzeyleriyle gerçek bir şehir yapısını andırıyor. 

Teotihuacan – Meksika 

Meksika’daki bu antik şehir, Güneş ve Ay piramitleriyle meşhur. Kimler tarafından inşa edildiği, nasıl yok olduğu hala belirsizliğini koruyor. Şehrin planı gökyüzündeki takımyıldızlara göre dizilmiş gibi duruyor. Yani yalnızca taş değil, astronomi bilgisi de bu yapıya işlenmiş. 

Petra – Ürdün 

Kızıl renkli kayaların içine oyulmuş olan Petra Antik Kenti, Nebatiler tarafından kurulmuş. Yapıların detaylı işçiliği, su mühendisliği sistemleri hâlâ büyük hayranlık uyandırıyor. Özellikle “Hazine” adı verilen yapı, günümüzde hâlâ pek çok filme ilham kaynağı oluyor. 

Petra Jordan

Derinkuyu Yeraltı Şehri – Türkiye 

Kapadokya'da yer alan Derinkuyu, yerin yaklaşık 60 metre altına inen çok katlı bir yeraltı şehri. Binlerce insanın aynı anda yaşayabileceği şekilde planlanmış. Havanlandırma sistemi, su kuyuları, ibadethaneler gibi yapılarıyla nasıl ve neden inşa edildiği hâlâ bir sır. 

Saksaywaman – Peru 

İnka uygarlığının bir başka harikası olan Saksaywaman, milimetrik taş kesimleriyle dikkat çeker. Aralarına bir kağıt bile sığmayan taşlar, harç kullanılmadan inşa edilmiş. Bu teknoloji günümüzde bile taklit edilemiyor. 

Dünyanın dört bir yanındaki bu yapılar, yalnızca mimarlık ya da mühendislik harikaları değil; aynı zamanda insanlık tarihine dair bilinmeyenlerin izlerini taşıyor.  

Sacsayhuaman Archaeological Site

Kaynak: HABER MERKEZİ