Karabük'ün Safranbolu ilçesinde "dünyanın en pahalı baharatı" olarak bilinen safranın soğanları toprakla buluşturuldu. Avrupa Birliği tarafından tescillenen safran, şimdi yeni ekim alanlarında yetiştirilmeye başlandı.

Genc Gazete Dünyanın En Pahalı Baharatı Karabük Toprağında (2)

Safranın Tarihi ve Önemi

Safran, 3 bin 500 yıllık geçmişiyle Safranbolu'nun kültürel mirasının önemli bir parçası. Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de değerini koruyan safran, günümüzde "milli bitki" unvanını kazanmış ve Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaretle tescillenmiştir.

Genc Gazete Dünyanın En Pahalı Baharatı Karabük Toprağında (3)

Yüksek Fiyatıyla Dikkat Çeken Baharat

Safran, 80 bin çiçekten yalnızca 500 gram üretilebilen ve ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen özelliklere sahip. Bu nadir özellikleri nedeniyle safranın kilogramı 250 bin liralık fiyatıyla "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılıyor.

Genc Gazete Dünyanın En Pahalı Baharatı Karabük Toprağında (6)

Yeni Ekim Yöntemleri ve Planlar

Ağustos ayında safran soğanlarının dikimine başlandı. Üretici İsmail Yılmaz, dikim işleminin 10 gün süreceğini ve bu yıl yaklaşık 10 dönüm yeni alanda ekim yapacaklarını belirtti. Yılmaz, dikim metodunu bu yıl değiştirerek organik sıvı gübre kullanmayı tercih ettiklerini ve sahayı sıcaklıktan korumak için örtüyle kaplayacaklarını söyledi.

“Dikim metodunu bu yıl değiştirdik. Organik sıvı gübre kullanıyoruz ve sahanın üzerini örtü ile kaplayacağız. Bu, safranın sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayacak.”

Genc Gazete Dünyanın En Pahalı Baharatı Karabük Toprağında (7)

Gelecek Yılın Planları

Yılmaz, bu yıl 23 dönüm alanda hasat yapmayı planladıklarını belirtti. Safran üretiminin genişletilmesi ve daha verimli yöntemlerin uygulanmasıyla bu eşsiz baharatın gelecekte daha da önem kazanması hedefleniyor.

Genc Gazete Dünyanın En Pahalı Baharatı Karabük Toprağında (9)

Tüm Türkiye'den haberdar olmak için BURAYA TIKLAYIN!

Kaynak: İHA