Bu Şehirde Dut önemli bir geçim kaynağı

Dutun önemli bir geçim kaynağı olduğu Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde, kadınlar zorlu pestil ve pekmez yapımını imece usulü ile gerçekleştiriyor. Kemaliye’nin hemen hemen her yerinde yetişen dut, hem geçim kaynağı hem de kışlık ev ihtiyacı olarak kullanılıyor. Pestil ve pekmez yapımı, imece usulüyle zahmetli işlerin eğlenceli hale geldiği bir etkinliğe dönüşüyor.

Genc Gazete Kemaliye Dut Pekmez Pestil (3)

Geleneksel Üretim Yöntemleri kullanılıyor

Apçağa köyünde pestil yapımı için bir araya gelen kadınlar, erkeklerin dut silkelemesiyle başlayan bu süreci adeta bir şenlik havasında sürdürüyor. Pestil ve pekmez yapımı, yöredeki kadınların uzun yıllardır sürdürdüğü geleneksel bir faaliyet olarak biliniyor.

Genc Gazete Kemaliye Dut Pekmez Pestil (2)

Pestil Yapımının Detayları

Köyde kurulan kazanlarda pekmez kaynatan Hatice Çalışkan, bu süreci şöyle anlatıyor:

“Önce dut ağacının altına serilen filelerin üstüne düşen dutları ayıkladıktan sonra kazanlarda kaynatıyoruz. Pestilin üretimi oldukça zahmetli. Kaynatılmış dut suyunun içine kenarda soğuttuğumuz şireye biraz un, nişasta katılıyor. Kazanda kaynatıyoruz. Sonra bu karışım bezlerin üzerine dökülüp güneş önünde bekletiliyor. Daha sonra bezlerden çekiliyor. Tamamen organik yapılıyor. Yüz yıllardır atadan toruna devam eden geleneksel yöntemle yapımımız sürmektedir.”

Hatice Çalışkan ayrıca, pestil yapımında diğer köy kadınlarının da önemli roller üstlendiğini vurguladı. Bu kolektif çalışmada Duygu Aydınlık, Kadriye Karaca ve Fatma Aydınlık gibi isimlerin emeği büyük.

Genc Gazete Kemaliye Dut Pekmez Pestil (1)

İlçe Ekonomisine Katkı

İlçe ekonomisinin önemli gelir kaynaklarından biri olan dut pestili ve pekmez üretimi, bu yıl da yüzleri güldürdü. Kemaliye’de yılda tonlarca pestil üretiliyor ve bu üretim, yerel ekonomiye ciddi katkılar sağlıyor.

Kaynak: Haber Merkezi