Günümüzde bankacılık işlemleri, özellikle de EFT ve havale işlemleri, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, tüketicileri, bu işlemler sırasında karşılaşabilecekleri potansiyel sorunlar konusunda uyardı. Peki, bu işlemleri yaparken nelere dikkat etmeliyiz ve olası bir uyuşmazlık durumunda tüketici ne yapmalı?

İstanbul’un enflasyonu Nisan ayında yıllık yüzde 78,81 oldu İstanbul’un enflasyonu Nisan ayında yıllık yüzde 78,81 oldu

2024 Yılında Havale, Eft Ve Fast İşlemlerine Zam!

EFT ve Havalede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kılıç'a göre, mobil bankacılığın yaygınlaşmasıyla birlikte EFT ve havale işlemlerinde ciddi bir artış yaşanıyor. Türkiye Bankalar Birliği'nin 2023 verilerine göre, günde ortalama 12 milyon EFT ve 10 milyon havale işlemi gerçekleşiyor. Bu işlemlerde en önemli noktalardan biri, alıcıya ait doğru IBAN numarasını ve adını girme zorunluluğu.

"Yapacağınız bir yanlışlık nedeniyle IBAN'a yapılan havale tutarını geri alamayabilirsiniz."

Açıklama Kısmının Önemi

Kılıç, havale ve EFT işlemlerinde "açıklama" kısmının öneminin altını çiziyor. Alıcının kim olduğu ve işlemin ne amaçla yapıldığına dair detaylı bilgilerin buraya yazılması gerektiğini belirtiyor. Bu, özellikle kira ödemesi, internet üzerinden yapılan alışverişler gibi durumlarda uyuşmazlıkların çözümünde kritik bir rol oynuyor.

"Açıklama kısmına önem verilmezse, tüketiciler sorun yaşayabilir."

Ek Hesap ve Sigorta Zorunluluğu Sorunu

Ek hesap limitlerini artırmak isteyen tüketicilerin karşılaştığı bir diğer sorun ise hayat sigortası zorunluluğu. Kılıç, bu uygulamanın tüketici haklarına aykırı olduğunu ve yasal olmadığını vurguluyor.

"Bankalar, ek hesap limiti artışı için sigorta gibi ek ürünlere başvurmayı zorunlu kılamaz."

Bu durumla karşılaşan tüketicilerin öncelikle müşteri hizmetlerine, sonrasında ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na veya tüketici hakem heyetlerine başvurabilecekleri belirtiliyor.

Kaynak: Gazete Oksijen