Ekonomik krizler, istihdam sorunları, alım gücünün düşmesi gibi sorunların yarattığı stres ve kaygı ortamında antidepresan kullanımındaki artış dikkat çekiyor. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde bir günde ortalama 4 milyon 420 bin doz antidepresan tüketiliyor” açıklamasını yaparken konuyu meclis gündemine taşıdı.
Eczanelerdeki Durum
Eczanelerde Antidepresan Talebi Artışı
Ziyaret ettiği eczanelerde eczacıların durumu sıkça dile getirdiğini belirten Gürer, ekonomik krizin vatandaşları antidepresan ilaçları kullanmaya ittiğini ve özellikle kadın hastalarda bu kullanımın arttığını vurguluyor.
“AKP zihniyeti, vatandaşın yaşadığı sorunları algı ile yok gibi göstermeye çalışsa da artan boşanmalar, intiharlar, şiddet olayları ve düşündürücü biçimde yaygınlaşan uyuşturucu ruhsal sorunları derinleşen bir toplum dokusunun oluşmasına neden oluyor”
Antidepresan Kullanımında Ciddi Artış
2008-2021 arasındaki 13 yıllık süreçte antidepresan kullanımının %85 oranında arttığını belirten Gürer, AKP iktidarının bu konudaki sorumluluğunu vurguluyor.
2021 yılına ait verilere göre, bin kişi başına günlük antidepresan kullanımı 52 doza yükselmiş durumda. Bu da ortalama bir günde ülkemizde 4 milyon 420 bin adet antidepresan ilaç kullanıldığını gösteriyor. Gürer, bu durumun ciddiyetini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan alınacak kapsamlı veriyle doğrulatmayı umuyor.
Gürer'den Sağlık Bakanı'na Sorular
CHP Milletvekili Gürer, bu artışın sebeplerini ve sonuçlarını sorgulamak adına Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya bir dizi soru yöneltti. Sorular arasında son yıllarda psikiyatri kliniklerine başvuran kişi sayısından antidepresan kullanımının tetikleyici faktörlerine kadar birçok konu bulunuyor. Sorular şu şekilde:
1. 2022 ve 2023 yıllarının 9 ayı boyunca psikiyatri kliniklerine başvuran kişi sayısı ve bu kişilerin cinsiyetlerine göre sayısal dağılımı nedir?
2. 2022 ve 2023 yıllarında ülkemizde antidepresan ve sinir sistemi ilacı reçete edilen kişi sayısının yıllara göre dağılımı nasıldır?
3. Son 5 yılda ülkemizde kaç kutu antidepresan satışı gerçekleştirilmiştir, bunun yıllara göre dağılımı nasıldır?
4. Son 5 yılda ülkemizin antidepresan ve sinir sistemi ilaçlarına harcadığı tutarın yıllara göre sayısal dağılımı nasıldır?
5. Ülkemizde antidepresan kullanımının ciddi oranda artışının sebepleri araştırılmış mıdır? Bu konuda yapılan araştırmalar sonucu antidepresan kullanımını tetiklediği tespit edilen faktörler nelerdir?