Elektrikli otomobil kullanımları yaygınlaştıkça şarj ve menzil sorunları da gündeme gelmeye başladı. Günümüzde kullanılan lityum-iyon pillerin ortalama menzili değişikenlik gösteriyorken, ABD’li araştırmacılar lityum-hava pil teknolojisinde önemli adımlar attı.
Rüya batarya: Lityum-hava pil nedir?
ABD’deki Argonne Ulusal Laboratuvarı ve Illinois Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, elektrikli otomobiller başta olmak üzere teknoloji dünyasında devrim yaratabilecek bir buluşa imza attı. Son araştırmaya göre lityum-air (lityum-hava) piller seri üretime girebilir.
Ekip tarafından geliştirilen prototip lityum-hava bataryanın değerleri paylaşıldı. Buna göre testlerde 1000 şarj-deşarj döngüsüne dayanabildiği aktarıldı. Bu da gerçek dünya kullanımları için kabul edilebilir bir seviye. Aynı zamanda hızla bozulan önceki lityum-hava pillere kıyasla büyük bir gelişme anlamına geliyor.
“Rüya batarya” olarak adlandırılan lityum-hava teknolojisi, kilogram başına yaklaşık 3000 watt/saat enerji kapasitesi sunuyor. Bu da 300 watt/saat olan lityum-iyon bataryalarından yaklaşık 10 kat daha güçlü olduğu anlamına geliyor.
Lityum-iyonun 4 katından fazla kapasiteye sahip olan lityum-hava bataryalar, elektrikli araçların tek şarjla 1700 km’ye varan menzillere ulaşmasını sağlayabilir. Günümüzde araçların 400-500 km menzillere sahip olduğunu düşünürsek, bu oldukça iddialı bir rakam.
Lityum-hava bataryaların 2030’a kadar otomobillere gelmesi bekleniyor. Ardından uçak ve kamyonlara da güç sağlaması planlanıyor. Bakalım bu teknolojiyi kullanan ilk marka kim olacak, yakın zamanda göreceğiz.