Avrupa Birliği (AB), sosyal medya platformları üzerindeki yanlış bilgi ve dezenformasyon analizini tamamladı ve en fazla dezenformasyonun X platformunda bulunduğunu duyurdu.

musk x

AB KOMİSYONU AÇIKLADI

AB Komisyonu'nun Başkan Yardımcısı Vera Jourova, Brüksel'de, online platformların dezenformasyonla mücadele taahhütleri üzerine bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Jourova, Facebook, Google, YouTube, TikTok ve LinkedIn'in de aralarında bulunduğu 44 online platformun, AB'nin dezenformasyonla mücadele kodunu kabul ettiğini ve son 6 ayda bu alandaki faaliyetlerini raporladığını belirtti.

20230630_2_59314534_90555789

"Dezenformasyon yeni bir sorun değil, fakat dijitalleşme sayesinde daha yaygın hale geldi." diyen Jourova, kötü niyetli aktörlerin demokrasiye zarar vermek için yeni yöntemler keşfettiklerini ifade etti. Özellikle Rusya'nın dezenformasyon yoluyla bilgi kirliliği yaratmaya çalıştığını vurgulayan Jourova, büyük platformların bu tehdidi ciddiye alması gerektiğini belirtti.

Jourova, AB'nin uygulama koduna uyum sağlayan platformların dezenformasyon risklerini ele alması gerektiğini ve bu kodun, dezenformasyonla mücadelede küresel bir norm olabileceğini dile getirdi.

AA-20230926-32243940-32243939-AB_EN_FAZLA_DEZENFORMASYONU_XTE_BULDU

YALAN YANLIŞ BİLGİ DOLU

X platformunun yanıltıcı bilgilerin en yoğun paylaşıldığı mecra olduğunu belirten Jourova, dezenformasyonla aktif olarak ilgilenen kullanıcıların, diğer kullanıcılara göre daha fazla takipçiye sahip olduğunu da ekledi.

AB, son dönemdeki Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna krizi sebebiyle dezenformasyona karşı yeni bir uygulama kodu oluşturmuştu. Bu kod, Meta, Google, Twitter, TikTok ve Microsoft gibi büyük platformlar tarafından kabul edilmiş ve çevrim içi dezenformasyonla daha etkin mücadele etmeyi taahhüt etmişlerdi.

Yenilenen bu kod, sahte hesapların ve botların önlenmesi, daha etkin doğrulama araçlarının kullanılması ve reklam gelirlerinden yararlanmanın kısıtlanması gibi birçok önlemi içeriyordu. Ancak Twitter, bu gönüllü kurallardan çekildiğini duyurdu.

Son olarak, AB, Dijital Hizmetler Yasası ile birlikte, Twitter da dahil olmak üzere bazı platformlara daha sıkı denetimler getirmiştir.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR