Es-selâmü aleyküm ve rahmetullah 

"Es-selâmü aleyküm ve rahmetullah" ifadesi, namazın sonunda selam verilirken söylenir. Bu ifade, "Allah’ın selamı ve rahmeti size olsun" anlamına gelir. Namazın sonunda bu selam verilerek namazdan çıkılır. 

Genc Gazete Selam Namaz Dua Cami Selam Vermek (1)

Selâm Nedir?

Sözlükte "kusursuz olmak, kurtulmak, rahatlamak" anlamlarına gelen selâm, Kur'ân-ı Kerîm'de ve hadislerde "eman, kurtuluş, esenlik, barış" mânaları yanında "selâmlama" anlamında da kullanılır. Bu kelime, Müslümanlar arasında barış ve huzuru simgeler.

Genc Gazete Selam Namaz Dua Cami Selam Vermek (5)

Namazda Selâm Vermenin Anlamı

Namazdan çıkmak için söylenecek selâm sözünün en azı Hanefîler’e göre “Es-selâm”, diğer mezheplere göre ise “Es-selâmü aleyküm”dür.

Sünnete uygun olanı ise Hanefî, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre “Es-selâmü aleyküm ve rahmetullah”, Mâlikî mezhebine göre “Es-selâmü aleyküm” şeklindedir.

Genc Gazete Selam Namaz Dua Cami Selam Vermek (6)

“Es-selâmü aleyküm ve rahmetullah” Ne Demek?

“Es-selâmü aleyküm” sözü, “Allah’ın selamı size olsun” anlamına gelirken, “Es-selâmü aleyküm ve rahmetullah” ifadesi ise, “Allah’ın selamı ve rahmeti size olsun” anlamındadır.

Genc Gazete Selam Namaz Dua Cami Selam Vermek (9)

Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre namazların sonunda önce sağ tarafa, sonra sol tarafa yüz çevirerek selâm vermek vaciptir. Bu selâmla kişi sağında ve solunda bulunan müminlere ve hafaza meleklerine selâm vermeyi, ayrıca imam cemaate, cemaat de imama ve cemaate selâm vermeyi, yani onlar için esenlik ve iyilik dilediğini gönlünden geçirmelidir.”

Genc Gazete Selam Namaz Dua Cami Selam Vermek (3)

Bu uygulama, Müslümanlar arasında barış ve birlik duygusunu pekiştirir. Namazın sonunda sağa ve sola selâm vermek, cemaatle olan manevi bağın güçlenmesine yardımcı olur.

Genc Gazete Selam Namaz Dua Cami Selam Vermek (4)

ATB

Genc Gazete Selam Namaz Dua Cami Selam Vermek (2)

Kaynak: Diyanet