Türkiye'nin manevi dünyasında önemli bir figür olan ve İslami İlimleri Araştırma ve Yayma Vakfı'nın (İSİLAY) Mütevelli Heyeti Başkanlığını yürüten eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan'ın hayatını kaybetmesi ülke genelinde büyük yankı uyandırdı. Doğan, 93 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti.
Doğan'ın Eğitim ve Kariyer Serüveni
Erken Yaşlarda Eğitim ve Hafızlık
1930 yılında Gümüşhane'nin Köse ilçesinin Salyazı köyünde doğan Lütfi Doğan, genç yaşlarda dini eğitim alarak hafızlık yapmış ve dönemin önemli ilim adamlarının nezaretinde Arapça, tecvid ve kıraat gibi dini ilimleri öğrenmiştir.
Akademik Başarılar ve Diyanet İşleri Başkanlığı
Doğan, askerlik dönüşünde müftülük görevine başlamış ve daha sonra Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden birincilikle mezun olarak, Din İşleri Yüksek Kurulu üyeliği ve Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı gibi önemli pozisyonlarda görev almıştır. 1968'de Diyanet İşleri Başkanlığı'na vekaleten atanan Doğan, bu görevini 1972'ye kadar sürdürmüştür.
Siyasi Hayat ve Hapis Yılları
Milli Görüş hareketinin kurucusu Necmettin Erbakan'ın daveti üzerine siyasete atılan Doğan, Milli Selamet Partisi'nden (MSP) Erzurum Senatörü olarak iki dönem görev yapmış, 1980 askeri darbesi sonrasında 8 ay tutuklu kalmıştır.
Eğitim ve Kültürel Faaliyetler
Doğan, Arapça, Farsça ve Fransızca biliyor, 1987'de kurduğu İSİLAY'da eğitim faaliyetlerine devam ediyordu.
"İnna lillahi ve inna ileyhi raciun. Alimin ölümü alemin ölümü gibidir. İlmi, hilmi, ihlas ve samimiyetiyle milletimizin kalbinde taht kurmuş, Peygamber ahlakını hayatının her alanında tavizsiz yaşamaya çalışan, nesillerimize örnek göstereceğimiz güzel insan, önceki Diyanet İşleri Başkanlarımızdan muhterem Lütfi Doğan hocamızın mekanı cennet, makamı ali olsun. Yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum." - Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş
Doğan'ın vefatı, Türkiye'nin manevi ve kültürel tarihinde önemli bir kayıp olarak değerlendiriliyor. Onun mirası, eğitim, siyaset ve dini liderlik alanlarındaki katkılarıyla hatırlanacak.