Emtia pazarında, gelişmekte olan hafta, Federal Rezerv'in (Fed) şahin para politikasını sürdürmesi nedeniyle düşüşlerle karşı karşıya kaldı. Fed'in politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutarken, Başkan Jerome Powell, yılın geri kalanında bir faiz artışına daha iyi olabileceğini belirtti. Bu durum dolarının değerlenmesine neden oldu.

emtia (1)

Metallerde artan stoklar, fiyatların olumsuz yönde bozulması. Altın ve gümüş gibi değerli metallerde artış gözlendi, doların güçlenmesi ve his performanslarında yaşanan değer kayıplarının bir sonucu olarak. Londra Metal Borsası'nda bakır stokları iki ayda iki dönemden çıktı.

Enerji sektöründe Brent petrol fiyatı yüzde 1,4 düşerken, doğal gazda ise yüzde 0,2'lik bir artış gözlendi. Analistler, yüksek enflasyonun petrol fiyatlarını sınırlayabileceğini belirtti.

Tarım emtiasında ise Rus saldırılarının piyasaya sürülen ürün fiyatlarını düşürdü, soya fasulyesi fiyatı da geriledi. Ancak kahve fiyatı, Brezilya'da beklenen yağışların kuraklık endişelerinin hafiflemesiyle yüzde 5,6'ya düştü. Kakao ve pamukta düşüşler yaşandı. Öte yandan, şeker fiyatları, Brezilya'daki olumlu hava koşulları ve güçlü real nedeniyle ekim 2011'den 0,6 artışla bu yana en yüksek sıcaklığa ulaştı.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR