Mali Eylem Görev Gücü (FATF), 28 Haziran 2024 itibariyle Türkiye'nin gri listeden çıkarıldığını duyurdu. Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı için Türkiye'yi 2021 yılında gri listeye almıştı.
Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Singapur’daki toplantısında Türkiye'nin gri listeden çıkarılması kararını aldı. Toplantının yapıldığı Singapur'da bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de karar öncesi sosyal medya mesajında 'Başardık' paylaşımında bulundu.
FATF'nın ilgili dökümanlarında Türkiye ile birlikte Jamaika'nın da gri listeden çıktığı görüldü. FATF açıklamasında Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı rejimi konusunda Ekim 2021'de belirtilen stratejik eksikliklerin giderilmesi için etkinliğini güçlendirdiğini belirtti.
"FATF heyeti Türkiye'yi ziyaret etmiş ve yerinde denetim ile kara para aklama ve terörizm finansmanıyla mücadele konusundaki ilerlemeyi değerlendirmişti."
FATF'nin güncellenen son gri listesinde Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Haiti, Kenya, Mali, Monako, Mozambik, Namibya, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Suriye, Tanzanya, Venezuela, Vietnam ve Yemen yer aldı.
Ekonomi yönetimi bu ziyaretin ardından Türkiye'nin gri listeden çıkmasını beklediğini, aksi bir kararın ise siyasi olacağını belirtmişti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin gri listeden çıkmasının uluslararası kaynak girişini hızlandıracağını ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacağını belirtti. Yılmaz, "Kararın, hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasına ilişkin basın açıklamasını sosyal medyadan yaptı. Bu çerçevede MASAK ve diğer kurumların idari ve teknik kapasitesinin daha da güçlendirileceği, gerektiğinde yasa ve idari düzenlemelerin aynı hassasiyetle hayata geçirileceğine dikkat çekildi.