Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, merkez bankalarının 2024 sonuna kadar faiz indirimlerine gideceğini ancak bu indirimlerin genelde büyük miktarlarda olmayacağını belirtti. Yapılan duyuruda, COVID-19 salgınının etkisiyle faiz oranlarının bu yılın sonunda önceki seviyelere ulaşamayacağı ifade edildi.

"Merkez Bankalarından Faiz İndirim Beklentisi: Fitch Ratings'in 2024 Öngörüsü"

Fitch'in açıklamasına göre, enflasyon değerlendirmeleri ve ABD Federal Rezervi'nin (Fed) "güvercin" tonda değerlendirmeleri sonrasında, Fed'in, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'ndan (BoE) daha fazla faiz artışı yapmayacağı düşünülüyor. Bu nedenle, her bir bankanın 2024 sonuna kadar 75 baz puanlık faiz indirimi yapması gerektiği öne sürüldü.

"Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings'ten 2024'e Yönelik Merkez Bankaları Faiz Politikası Analizi"

Açıklamada, faiz oranlarının düşeceği ve Küresel Ekonomik Görünüm'deki 20 ekonomiden 19'unun merkez bankalarının faiz indirimi yapması gerektiği vurgulandı. Yalnızca Japonya Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapacağı belirtildi.

"Küresel Ekonomideki Değişim Rüzgarları: Fitch Ratings'in Faiz İndirimleri ve Merkez Bankaları 2024 Projeksiyonları"

Açıklamada faiz düşüşlerinin coğrafi büyüklüğünün önemli olduğu, ancak bu düşüşlerin son 2 yılda görülen agresif artışlara göre daha ılımlı olacağı ifade edildi.

"2024 Perspektifi: Fitch Ratings'ten Küresel Faiz Politikalarına Dair Öngörüler"

Fitch'in değerlendirmesine göre, son sıkılaştırma aşamasında politika faizlerindeki artışın tarihsel standartlara göre hızlı olduğu hatırlatılarak, Fed ve BoE'nin faiz oranlarını 2021'deki dip seviyelerinden sırasıyla 525 baz puan ve 515 baz puan, ECB'nin ise 450 baz puan artırdığı belirtildi.

Açıklamada, Fed, BoE ve ECB'den 2025 sonuna kadar sırasıyla 200 baz puan, 175 baz puan ve 150 baz puanlık kümülatif indirimler beklendiği ifade edildi. Ancak, bu yılın haziran veya temmuz ayından önce Fed'den faiz indirimi beklenmediği belirtildi.

Fitch, finansal piyasalara kıyasla faiz indirimlerinin daha ağır olabileceğini vurgulayarak, 2024 sonuna kadar Fed ve ECB'nin yaklaşık 150 baz puan, BoE'nin ise 115 baz puan civarında indirim yapması gerektiğini düşündüğünü ifade etti. Ayrıca, "Bu durum, yapışkan ücret ve hizmet enflasyonunun merkez bankalarını çok hızlı faiz indirimi yapma konusunda temkinli hale getireceği yönündeki görüşümüzü yansıtıyor." denildi.