Teknoloji şirketi Google, ABD'de yaşadığı bir hukuki anlaşmazlıkta eyaletlere ve tüketicilere 700 milyon dolar ödemeye mahkum edildi.
Ayrıca şirket, San Francisco'da bir federal mahkemede görülen davada kendisine ait Play uygulama mağazasında daha fazla rekabete izin vermeyi kabul etti.
Bir yargıcın nihai onayı beklenen anlaşmaya göre Google, tüketiciler için uzlaşma fonuna 630 milyon ve eyaletler tarafından kullanılacak bir fona da 70 milyon dolar ödeyecek.
Anlaşma kapsamında uygun tüketicilere en az 2 dolar ödenecek.
Ayrıca tüketiciler 16 Ağustos 2016 ile 30 Eylül 2023 tarihleri arasında Google Play'de yaptıkları harcamalara göre ek ödeme de alabilir.
Google, Android cihazlarda uygulamaların dağıtımına getirilen hukuka aykırı kısıtlamalar ve uygulama içi işlemler için gereksiz ücretlendirmeler yoluyla tüketicilerden daha fazla ücret almakla suçlanıyordu.
Ancak şirket yanlış bir uygulaması olduğu suçlamalarını kabul etmiyor.
Tıpkı Apple'ın iPhone uygulama mağazasında yaptığı gibi, Google da uygulama içi satın alımlardan yüzde 15 ila yüzde 30 arasında değişen oranlarda komisyonlar alıyor.
Eyalet başsavcıları, bu ücretlerin, ödeme işlemleri için açık bir pazar olması durumunda fiyatları olması gerekenden çok daha yükseğe çektiği iddiasında bulunuyor.
Sadece Play Store'un mercek altına alındığı son duruşmada kanıtlara göre, bu komisyonlar Google'a yıllık milyarlarca dolar kâr sağladı.
Bu arada 630 milyon dolarlık tazminat fonundan pay almaya hak kazanan tüketicilerin, paralarını nasıl alacaklarına dair çeşitli seçeneklerle ilgili otomatik olarak bilgilendirilmeleri gerekiyor.
Diğer yandan geçen hafta ABD merkezli bir video oyunu yapım ve geliştirme şirketi olan Epic Games de uygulama içi ödemeler nedeniyle Google'a açtığı antitröst davasını kazanmıştı.
Davada, jüri, Google'ın uygulama mağazasını işletme şekliyle tekelleşme karşıtı yasaları ihlal ettiği kararına varmıştı.