Eskiden Susığırlık Derlermiş..

15.yüzyıldan önce, Gürsu’ya “Susığırlık” denirmiş. Peki, nereden çıkmış bu isim? Osmanlı zamanında bu bölge, su kaynaklarıyla meşhurmuş. O kadar ki, burada bolca manda, yani eski deyimle “susığır” beslenirmiş. Mandalar suyu sever, buranın bereketli toprakları ve suyu da bu işe çok uygunmuş. Zamanla bu iki köyden biri büyümüş ve adına da “Büyüksusığırlık” demişler.

Gürsu Adını Nereden Aldı Bursa'nın Bereketli İlçesinin Tarihi! (2)

1930’a gelindiğinde ise Susığırlık belediyesi kurulmuş, ama bir sene sonra, yani 1931’de isim değişmiş ve daha kolay söylenen, kulağa hoş gelen “Gürsu” olmuş. Yeni adıyla Gürsu, hem doğasına uygun bir isim hem de tam anlamıyla burayı anlatan bir kelime olmuş!

Gürsu adı, “gür” ve “su” kelimelerinden oluşuyor. “Gür” bolluk, bereket demek, “su” ise malumunuz su! Yani Gürsu ismi, “bol su” veya “su gibi bereketli” anlamına geliyor ve ilçenin tam olarak karakterini yansıtıyor. Bu adın hakkını veriyor mu? Kesinlikle! Gürsu’da su kaynakları oldukça fazla, bu sayede tarım yapılacak, mahsuller yetişecek toprak bolca sulanıyor.

Gürsu Adını Nereden Aldı Bursa'nın Bereketli İlçesinin Tarihi! (5)

Gürsu’nun İlçe Oluşu:

Başta Yıldırım’a bağlı bir bucakken, 1990’da Gürsu’ya ilçe statüsü verilmiş. Bugün Orhangazi, Yıldırım, Kestel gibi ilçelerle komşu. Yüz ölçümü 118 kilometrekare olan Gürsu, denizden yaklaşık 100 metre yükseklikte düz bir ova üzerine kurulu. İklimi ise Marmara Bölgesi’nin klasik havası; yazları sıcak, kışları ılık geçiyor.

Sonbaharda Uludağ’dan gelen şiddetli lodos fırtınalarına hazırlıklı olun diyorlar. Bu rüzgarlar bazen öyle sert esiyor ki, fırtına adeta ilçeyi silip süpürüyor.

Gürsu Adını Nereden Aldı Bursa'nın Bereketli İlçesinin Tarihi! (3)

Gürsu’da Tarım:

Gürsu’da tarım başlıca geçim kaynaklarından biri. Topraklarının %42,8’i tarıma ayrılmış durumda. Meyve, sebze, tarla bitkileriyle dopdolu tarlaları var. Bu verimli topraklar sayesinde burada her yıl tonlarca ürün yetişiyor. Hatta ilçenin iki dağ köyünde hayvancılık da önde geliyor; yani Gürsu, hem topraktan hem hayvandan gelen bereketin tadını çıkarıyor.

Gürsu’ya gittiğinizde Osmanlı dönemine uzanan birçok tarihi yapıyla karşılaşabilirsiniz. Tarihi çınar ağaçları altında yürümek, Osmanlı mimarisiyle yapılmış evleri görmek, eski hamam ve camiyi ziyaret etmek ayrı bir keyif. Bursa’ya sadece 12 kilometre uzaklıktaki Gürsu, tarihi dokusuyla her köşede size geçmişten bir hikaye sunuyor.

Gürsu Adını Nereden Aldı Bursa'nın Bereketli İlçesinin Tarihi! (6)

Gürsu’nun ismi, tarihi ve doğası bir araya gelince ortaya tam anlamıyla “su gibi akan” bir hikaye çıkıyor. Su kaynaklarıyla, verimli topraklarıyla Gürsu, Bursa’nın kıymetli bir ilçesi. Gürsu’ya adım attığınızda adeta isminin hikayesini yaşarsınız; bol su, bol bereket ve güler yüzlü insanların olduğu bu şirin ilçe, doğasıyla ve tarihiyle mutlaka keşfetmeniz gereken bir ilçe!

Kaynak: Haber Merkezi