Diyanet'ten Hac Kuraları Hakkında Önemli Açıklamalar

"Ayrımcılık Asla Söz Konusu Değildir"

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, hac kuraları aleyhindeki söylemleri “karalama” olarak nitelendirerek, "Hiç kimseye yönelik bir ayrımcılık asla söz konusu değildir, bu bizim kırmızı çizgimizdir" dedi.

Genc Gazete Hac Umre Kabe Mekke Hacilar (5)

2024 Hac Organizasyonu ve Katsayı-Kura Sistemi

Bircan, 2024 yılı hac organizasyonunun detaylarını açıklarken, bu yılki hacı adaylarının büyük bölümünün 2009, 2010 ve 2011 yıllarından bekleyenlerden oluştuğunu belirtti. Türkiye'deki özel kura sistemi hakkında ise, "Başvuru süresi arttıkça kurada çıkma ihtimali de artıyor. Örneğin, 10 yıl bekleyen bir vatandaşın katsayısı 100 oluyor" ifadelerini kullandı.

Genc Gazete Hac Umre Kabe Mekke Hacilar (4)

Malezya ve Endonezya, Türkiye'yi Örnek Alacak

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın katsayı-kura sisteminin diğer Müslüman ülkelerden takdir gördüğünü belirten Bircan, "Malezya ve Endonezya kendi sistemlerini bizimki gibi yapmak istiyor. Hac dönemi sonrasında heyetler gelip bizimle görüşecekler" dedi.

Genc Gazete Hac Umre Kabe Mekke Hacilar (3)

"VIP Hacılar İçin Ayrıcalık Yok"

"VIP hacılar kurada daha kolay çıkıyor" iddialarına karşı çıkan Bircan, "Kura konusunda vatandaşlarımız arasında hiçbir fark yoktur, herkes eşittir. Hiç kimseye yönelik bir ayrımcılık asla söz konusu değildir, bu bizim kırmızı çizgimizdir" dedi.

"Hiç kimseye yönelik bir ayrımcılık asla söz konusu değildir, bu bizim kırmızı çizgimizdir."

Genc Gazete Hac Umre Kabe Mekke Hacilar (2)

Hac Kontenjanları ve Bekleyenlerin Sayısı

Hac kontenjanlarının belirlenme sürecini açıklayan Bircan, 2024 yılı için Türkiye'ye 85 bin kişilik kontenjan ayrıldığını, yıllık başvuru sayısının ise 200 bin kişi civarında olduğunu söyledi. Hac sırası bekleyenlerin sayısının 2.5 milyona yaklaştığını da belirtti.

"Bizim her türlü işlemimiz Başkanlığımız müfettişleri ve Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu üyeleri tarafından inceleniyor."

Sonuç olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı, hac organizasyonlarını büyük bir titizlikle yürüttüğünü ve hiçbir ayrımcılığa yer vermediğini ifade ediyor. Katsayı-kura sisteminin başarısı, diğer Müslüman ülkeler tarafından da örnek alınmak isteniyor.

Kaynak: İHA